galéria megtekintése

Államot alapítanának a terroristák

9 komment

NOL

Mennyi ideig követik még a birkák a vak pásztort? - ezzel az emaillel fordult egy héttel ezelőtt a szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) a később kivégzett James Foley szüleihez.

A hosszú szöveg hemzseg az Egyesült Államokhoz intézett fenyegetésektől: Mi békén hagytunk benneteket, de most meg fogtok fizetni a bombázásokért. A muzulmánokkal másképp nem értetek szót, csak az erőszak nyelvén - teszik hozzá, és felróják az Egyesült Államoknak azt is, hogy nem volt hajlandó váltságdíjat fizetni a túszokért, mint ahogy mások teszik.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Martin Dempseyvel, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnökével az oldalán. Az Egyasült Államokban zavar van
Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter Martin Dempseyvel, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnökével az oldalán. Az Egyasült Államokban zavar van
Yuri Gripas / Reuters

Az emailt a szülők hozták nyilvánosságra, akik pénteken Ferenc pápával is hosszan beszéltek telefonon. A beszélgetés Foley édesanyja szerint megnyugtatta őket, és imádkoznak a másik fogságban levő amerikai újságíró, Steven Sotloff mielőbbi szabadulásért

Eközben az amerikai politikában meglehetős a zavar azzal kapcsolatban, hogy miképp kellene reagálni az IS adta kihívásra. Annyi bizonyos, hogy az amerikai légierő akciói, az IS feltételezett állásainak bombázása tovább zajlik, de ennél tovább senki sem akar menni. Vita van azzal kapcsolatban is, hogy az akciók földrajzilag meddig terjedjenek ki, mivel az IS állásainak egy része nem Irakban, hanem Szíriában van. Ezzel azonban a szíriai polgárháborúba is óhatatlanul beavatkoznak.

 

Terrorelhárítási és biztonságpolitikai szakértők körében vitát váltott ki Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter nyilatkozata, miszerint az IS minden eddigi terrorszervezetnél brutálisabb, és még nagyobb kihívás elé állítja Washingtont, mint az al-Kaida. „Az IS már több, mint egy terrorszervezet. Az ideológia és stratégiai illetve taktikai katonai erő kapcsolódik össze és komoly anyagi támogatást is élveznek. Ezért mindenre fel kell készülnünk" - figyelmeztetett Hagel.

Ugyanakkor brit szakértők szerint egyelőre semmi sem mutat arra, hogy az Egyesült Államokat közvetlen veszély fenyegetné az IS részéről, miközben az al-Kaida mégiscsak végrehajtott egy nagyszabású támadást 2001 szeptember 11-én és más komolyabb akciókat is amerikai célpontok ellen. Európában más a helyzet, ha ide visszatérnek a kint harcoló dzsihadisták, valóban tudnak gondot okozni, de ezt a nemzeti titkosszolgálatok ellenőrzésük alatt tartják. Shashank Joshi, a brit Royal United Services institute (RUSI) szakértője szerint az amerikai védelmi miniszter inkább azért beszélt súlyos és közvetlen veszélyről, hogy támogatást szerezzen a légitámadásokhoz.

A BBC honlapján olvasható szövegben Joshi sem bagatellizálná az IS-t, hiszen a szervezetnek 10-17 ezer tagja van, ebből legalább kétezer európai, több milliárd dollárnyi támogatással működnek, de hogy pontosan kik állnak mögöttük, arról legfeljebb találgatni lehet. Egy német miniszter a minap Katart hozta összefüggésbe az IS-szel, amivel kisebbfajta diplomáciai bonyodalmat okozott, és gyors bocsánatkérésre kényszerült.

Az iraki rendőrség egyik különleges egységének a bemutatója a Bagdadtól délkeletre fekvő Kerbelában. Egyedül nem ment az IS ellen
Az iraki rendőrség egyik különleges egységének a bemutatója a Bagdadtól délkeletre fekvő Kerbelában. Egyedül nem ment az IS ellen
Mushtaq Muhammed / Reuters

A brit szakértő szerint az IS jelenleg 35 ezer négyzetkilométernyi területet tart ellenőrzése alatt, Szíria és Irak területén, és abból a szempontból mindenképpen több, mint terrorszervezet, hogy egyfajta nemzetépítő szerepben is fellép, saját államot próbál alapítani. (Ez de facto egyébként már megtörtént, az IS kalifátust kiáltott ki Szíria és Irak ellenőrzése alatt álló területein.)

Ehhez az államalapításhoz nagy és modern amerikai katonai felszerelése van, amelyet még az iraki hadseregtől zsákmányolt. Konvencionális haderővel is rendelkeznek, és nem csak a múlt iránt nosztalgiázó helyi törzsek, hanem Szaddam Huszein egykori katonatisztjeinek egy része is támogatja őket. Shashank Joshi szerint természetesen nem hasonlíthatók olyan "komoly" ellenfelekhez, mint a hidegháború idején a Szovjetunió, de bizonyos fokig aggasztóbbak: semmilyen együttélés nem képzelhető el velük, mert apokaliptikus ideológiájuk miatt mindenféle kompromisszumra képtelenek.

A Pentagon magas rangú illetékesei szerint az amerikai hadsereg egyelőre csak arra készül, hogy „feltartóztassa" a szervezetet, hosszú távon természetesen a cél a megsemmisítés, de ehhez a térségben szövetségeseket kell tobornozniuk - ez pedig, részben a korábbi félresikerült katonai beavatkozások miatt nem lesz egyszerű.

Az IS egyébként nem csak a másik nagy muzulmán felekezethez, a síitához tartozó muzulmánokat, hanem a szunnitákat sem kíméli. Azokat a szunnitákat, akik nem működnek együtt velük, Szíriában többször is keresztre feszítették, pénteken pedig 32 embert meghalt, amikor öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy bakúbai szunnita mecsetben, utána pedig fegyveresek lőttek a pánikban menekülő tömegre. Az első jelentések szerint a támadók egy síita milícia képviselői voltak, de az AFP iraki nemzetbiztonsági forrásokból úgy értesült, hogy az IS egyik egysége hajtotta végre a merénylete.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.