galéria megtekintése

Csoda miatt verte agyon a papot a kommunista titkosrendőrség

A letűnt rezsimben propagandafilmekkel igyekeztek befeketíteni az emlékét, de a bizonygatások annyira primitívek voltak, hogy a fércműveket a csehszlovák ideológusok inkább levették a műsorról.

Még a rendszerváltás előtt Josef Skvorecky neves cseh író – egy ideig szamizdatban terjesztett – Mirákulum című regényében, Jaroslav Polisensky rendező egy évtizede tévéfilmben (In nomine patris), a prágai Nemzeti Színház pedig tavaly operában állított emléket Josef Toufar vértanúságának.

1950-ben a cseh kommunista titkosrendőrség (StB) halálra kínozta őt. Egészen az elmúlt napokig senki sem tudta, hogy az eltelt évtizedek alatt legendává vált római katolikus papot hová temették el. 

Milos Dolezal szerencsés véletlen folytán most fényt derített erre is. Az ismert prágai író és publicista éveken át kutatta a titkosrendőrség aktáit és a levéltárakat, s ezek alapján írta meg hátborzongató kordokumentumát, „Hogy kellene ma meghalnunk" címmel, amely 2012-ben elnyerte az év cseh könyve nívódíjat.

 

Kutatásai alapján tudjuk, hogy Josef Toufart 1940-ben, harmincnyolc évesen szentelték pappá. Szemináriumi tanulmányai előtt édesapja földbirtokán segédkezett. 1946-ban helyezték őt a morvaországi faluba, Cihostba. Három évvel később a karácsonyi misét mutatta be, amikor az oltár feletti feszület többször is megmozdult. Néhány hét múlva a jelenség megismétlődött.

Nemcsak a környéken, hanem távolabbi vidéken is elterjedt a csoda híre, így vasárnaponként sok százan zsúfolódtak be a kis templomba. Úgy hitték, hogy Jézus ezzel tiltakozik a csehszlovák papok és szerzetesek meghurcolása ellen. A szóbeszéd híre Klement Gottwald párfőtitkárhoz is eljutott, akinek parancsára a papot letartóztatták.

Veréssel, elektrosokkal és más kínzásokkal akarták rászedni őt arra, hogy vallja be: valamilyen furfangos szerkezettel verte át a hívőket. Toufar tagadott, az StB emberei a propagandafilmjükkel rá akarták bizonyítani a csalást, de az általuk fabrikált szerkentyűket látni lehetett, bárhova is helyezték, márpedig a csoda pillanataiban ilyesmit senki sem fedezett fel. Ezután azzal gyanúsították meg, hogy gyermekeket molesztált, de az eléje tett hamis vallomást sem volt hajlandó aláírni. Ekkor verték agyon.

Dolezal megtalálta az idős orvost, akit a törvényszéki boncolás során az StB emberei fegyverrel a kezükben arra kényszerítették, hogy a halál okaként a gyomorfekély perforációját írja be.

Durva időket éltünk, nem mertem ellentmondani, pedig egyértelmű volt, hogy valójában gyilkosság történt

– vallotta be évekkel ezelőtt. Az író tovább kutatott, és a napokban az StB még feldolgozatlan aktái között megtalálta Frantisek Machar korabeli rajzát, amelyen a verőlegény megörökítette, hogy a Prága külvárosában található dáblicei temető föld alatti betonaknájának melyik rekeszében rejtették el Josef Toufart.

Ezt a városrészt okkal nevezik a csehek ördögök földjének: a Gestapo, majd az StB is ide szállította agyonvert foglyaikat. Dolezal eddig is sejtette, hogy itt bukkanhat rá a vértanú pap földi maradványaira, ám bizonyosat egészen mostanáig azért nem tudott, mert a titkosrendőrség halállistáján még az áldozatok nevét is meghamisították.

A hír hallatára a prágai városatyák 300 ezer koronát (3,3 millió forintot) szavaztak meg az áldozat azonosításának és méltó eltemetésének költségeire. Éppen a főpolgármesteri hivatalban dolgozik az ükunokahúga, ezért a DNS-vizsgálattal sem lesz gond. A kihantolással együtt megkezdik Josef Toufar boldoggá avatásának előkészületeit.

– Vértanú oltártestvérünk máig ott él a cseh hívők emlékében és szívében. Helytállása főleg a mai nemzedékek számára minden szónál meggyőzőbben igazolja a kommunista rezsim brutalitását – nyilatkozta Ján Vokál cseh püspök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.