galéria megtekintése

A vészféket behúzták, most lélegzet-visszafojtva figyelnek

14 komment

Harta Berta, Bécs

Vasárnap este sokáig kimutathatatlan volt a különbség az osztrák elnökválasztás második fordulójába jutott jelöltek között. Végül 144 ezer szavazattal elhúzott a szabadságpárti Norbert Hofer, ám Alexander Van der Bellen bízhat a fordításban. 900 ezer levélben feladott voksot ma bontanak fel.

A részvétel magas volt, sokan érezték kötelességüknek, hogy az elmúlt évek legkiélezettebb elnökválasztásán segítsenek meghozni a döntést. Ám arra még mindig várni kell. A választásra jogosult osztrák állampolgárok több mint 72 százaléka adta le este 17 óráig szavazatát, ezzel tovább emelkedett a részvétel az első fordulóhoz képest (akkor 68,5 százalékuk voksolt).

Az osztrákok közel háromnegyede arról döntött, hogy a nyugati világnak nevezett országok között elsőként Ausztria államfői székébe szélsőjobboldali jelölt kerül­jön-e.

Nevezetesen hogy a Szabadságpárt második embere, a 45 esztendős Norbert Hofer költözzön az egykori császári palotába, a Hofburgba, vagy kihívója, a zöld párt egykori vezére Alexander Van der Bellen közgazdászprofesszor.  Az első fordulót Hofer nyerte 35,1 százalékos eredménnyel, ami önmagában politikai földrengésnek számított. Ezzel nem csupán a 21,3 százalékos Van der Bellent utasította maga mögé, hanem az Ausztriát 70 éve irányító úgynevezett nagy pártokat is, a szociáldemokratákat és a keresztény néppártiakat, akik együttesen sem tudtak 22 százaléknál több voksot összekaparni, és be sem jutottak a második fordulóba.

 

Az eredmény elsodorta az Ausztria élén nyolc évig óvatosan lavírozó Werner Faymann kancellárt, aki minden politikai posztjáról lemondott, és utat engedett a kormányzati félfordulatnak. Vészfékezés volt ez a szakadék felé száguldó vonaton. Találó, hogy épp az osztrák államvasutak (ÖBB) éléről szerződtetett új kormányfőt és pártelnököt a szociáldemokrata párt (SPÖ). Christian Kern nem késlekedett, kinevezése után „New Dealt” hirdetett, valamint teljes társadalmi, politikai és gazdasági megújulást ígért. Új, az eddigieknél tettre készebb minisztereket választott maga mellé, s az újrakezdésben a néppárti alkancellárral is meg tudott egyezni.

Miért fontos a kormányfőváltás az államfőválasztás szempontjából?

Sokan úgy gondolják, ha Faymann maradt volna a kancellár, akkor Hofer már a Hofburgban ülne,

és kész volna pártelnöke, Heinz-­Christian Strache kancellári ambícióit segítve azonnal előre hozott választásokat hirdetni. Ebben azonban meggátolhatja Van der Bellen, aki váratlanul erősen szerepelt a második fordulóban. A zöldpolitikus mögé a jelek szerint többé-kevésbé felsorakoztak mindazok, akik nem akartak szélsőséges fordulatot Ausztriában. Az első felmérések alapján a nők és a magasan iskolázottak voltak, akik Van der Bellent támogatták, valamint a nagyvárosi polgárok. Az osztrák tartományok közül csak a burgenlandi fővárosban nem a közgazdászprofesszor győzött.

Van der Bellen és Hofer kézfogása vasárnap. Még meccsben vannak
Van der Bellen és Hofer kézfogása vasárnap. Még meccsben vannak
Heinz-Peter Bader / Reuters

A kereszténydemokrata néppárt támogatóiból azonban sokan Hoferre szavaztak, vagy otthon maradtak, ők képtelenek voltak a balos Van der Bellenre voksolni. Az FPÖ pártprogramját megíró  Hofer elsősorban vidéken növelte népszerűségét, ahol a kilencvenes évek óta a zöldek a „szabadosság”, az idilli élet elleni életforma jelképei.

Mindkét jelölt eredményváró rendezvényén volt nagy üdvrivalgás vasárnap este, az osztrák állami televízió (ORF) becslésében ugyanis változott, éppen kit látnak az élen. Sokáig pár ezres volt a különbség, késő estére azonban Hofer meglépett, a vasárnapi voksok 51,9 százalékát szerezte meg. Az ORF stúdiójában végül kezet fogott egymással a két jelölt, Van der Bellen mindenkinek megköszönte a részvételt, és külön megemlítette ezen a ponton Hofert. A szélsőjobboldali politikus pedig azt mondta, mindketten szívesebben aludtak volna jól vasárnap, ám bárhogyan alakul az eredmény, a győztes minden osztrákot képvisel majd.

Csaknem 900 ezer ember azonban kiváltotta a választási kártyáját, ők otthonuktól távol szavazott.

Ez a választásra jogosultak csaknem 14 százaléka. A tradíciók szerint elsősorban a magasabb végzettségű, városban lakó polgárok alkalmazzák a szavazásnak ezt a formáját, voksaik rendre balra mennek. Az első fordulóban például a postai voksok nyomán esett vissza Hofer 36,4 százalékról 35,1 százalékra, Van der Bellen pedig 20-ról feljutott 21,3-ra. Most a prognózisok teljes pattról szólnak megszámolásuk után.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.