galéria megtekintése

„Héber neonácik” és palesztin gyerekgyilkosok markában

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Miközben az izraeli biztonsági erők nagy erőket bevetve keresik a három meggyilkolt fiatalember és a kelet-jeruzsálemi arab fiú gyilkosait, a Gázai övezet határához felvonultak a hadsereg alakulatai. Eddig a légierőt vetették be a gázai rakétákat indító terroristák ellen. A mostani felvonulás miatt feltételezik, hogy szárazföldi offenzíva is lehetséges.

Palesztin szélsőségesek támadnak az izraeli rendőrségre Jeruzsálemben
Palesztin szélsőségesek támadnak az izraeli rendőrségre Jeruzsálemben
Ammar Awad / Reuters

Szárazföldi támadással számolnak Gázában is, legalábbis Kaled Masaal, a Hamasz politikai bizottságának vezetője kétségbeesett üzenetben fordult a török kormányhoz: járjon közbe Izraelnél, hogy ne támadja meg az iszlamista kormányzás alatti területsávot.

A helyzet bizarr. A Hamasz el van szigetelve, és kiéheztették. Elvesztette egyiptomi támogatóit, sőt ellenséges a viszonya al-Sziszi kairói rezsimjével. Megszakadt korábbi jó viszonya Bassár el-Aszad klikkjével. Megromlott a viszonya a gazdag öbölállamokkal, sőt a szíriai konfliktus szembefordította Iránnal is.

 

Teherán egyáltalán nem érdekelt most újabb látványos konfliktusokban, ellenben sokkal jobban aggasztja az Irakban dúló belháború. Az ISIS-nek nevezett szunnita terrorhadsereg fő ellenfelének az eretnek síitákat, főleg a perzsákat tartja. Ezért Irán most inkább elismert szövetségeseket keres. Azokkal a regionális erőkkel társulna, amelyek képesek megállítani s lehetőleg szétzúzni az önjelölt kalifa hadait.

Két gyászoló apa ölelkezik a meggyilkolt tinédzserek ravatalánál Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében
Két gyászoló apa ölelkezik a meggyilkolt tinédzserek ravatalánál Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében
Baz Ratner / Reuters

Az Izraelt övező térség kaotikus állapotban van, vezetői képtelenek akár csak egy hétre is előre tervezni – írják izraeli katonai elemzők. Szíriában a kormány felülkerekedett, eközben a lázadók egymást gyilkolják, s a Nyugat már kihúzódna mögülük.

Irak mint állam talán a végét járja. Az iraki kurd autonómia vezetője függetlenségről beszél, s ezt ma már a törökök sem ellenzik annyira. Jordánia könnyen válhat az ISIS következő martalékává. A szaúdi monarchia is a saját határai miatt aggódva vonultatott fel csapatokat északi határaihoz, nem pedig a palesztinok védelmében.

A jeruzsálemi gyilkosság nagyon sokat rontott Izrael presztízsén

A Hamasz főerőinek biztosan nem jött jól a három izraeli fiú elrablása és meggyilkolása. Már csak a nagyon rossz regionális helyzet miatt sem. De az iszlamista terrorszervezet nem ítélte el sem az emberrablást, sem a gyilkosságot. Korábban sem határolódott el semmi ilyesmitől. A „mérsékelt” Fatah is csak gúnyolódott az iskolásfiúk elrablásán.

A Gázai övezet határán felsorakozott izraeli hadsereg katonái szórakoznak menetparancs előtt
A Gázai övezet határán felsorakozott izraeli hadsereg katonái szórakoznak menetparancs előtt
Amir Cohen / Reuters

Mahmud Abbasz palesztin elnök elítélte ugyan a hármas gyilkosságot, de ez a szöveg aligha jutott el népéhez. A palesztin média „telepesekről”, cionista katonákról” írt, nem pedig két 16 éves és egy 19 éves iskolásról.

A regionális katonai és politikai bizonytalanság szabad kezet ad ugyan az izraeli kormánynak és hadseregnek, hogy büntetőakciókat indítson a Hamasz ellen, de ez hosszú távon a legkevésbé sem szolgálja a zsidó állam érdekeit. Izraelben a hármas gyilkosság a közvéleményt elkeserítette, sőt feldühítette.

Amúgy is léteznek szélsőségesen nacionalista izraeli csoportok, amelyek eddig is számos értelmetlen arabellenes provokációt hajtottak végre. Amosz Oz, az egyik legelismertebb izraeli író ezeket „héber neonáciknak” nevezte. Joggal feltételezhető, hogy e csoportok valamelyikéből kerültek ki a 17 éves kelet-jeruzsálemi arab fiú gyilkosai is.

Az arab és a zsidó szélsőségesek egészen jól kooperálnak. A szemet szemért akciók tüntetéseket, rombolást, öldöklést provokálnak. Ron Ben-Jisaj, az Ynet angol nyelvű internetes portál katonai kommentátora arról írt tegnap, hogy a valamennyire is józan erőknek fel kellene lépniük a vérbosszú törzsi szelleme ellen.

A bosszúgyilkosság áldozatául esett Mohammed Abu Khudair fényképét mutatja mobilján édesanyja
A bosszúgyilkosság áldozatául esett Mohammed Abu Khudair fényképét mutatja mobilján édesanyja
Ammar Awad / Reuters

– A jeruzsálemi gyilkosság nagyon sokat rontott Izrael presztízsén – állítja. Ez pedig csökkenti a zsidó állam mozgásterét a térségben és Európában is. Az utóbbi hónapokban a viszonylagos nyugalom az Izrael által megszállt területeken relatíve szélesítette a kormány mozgásterét.

Pedig a világ számára egyértelmű volt: Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő ugyanúgy nem akar megállapodást, tartós kiegyezést a palesztinokkal, ahogy Mahmud Abbasz sem készül erre Izraellel. Netanjahunak a feltételezett palesztin gyilkosok szinte a kezére játszottak. Növelték a presztízsét, megerősíthették belső támogatottságát, s kiszoríthatják a koalícióból a megegyezést szorgalmazó középpártokat.

Ron Ben-Jisaj, a tapasztalt elemző arra szólít fel, hogy most elsősorban a közösségi médiában, a mecsetekben és a zsinagógákban kellene mérsékletre és visszafogottságra inteni az embereket.

A politikusokat arra is emlékeztette, hogy az arab fiú megölésének váratlan következménye lehet az, hogy az „arab utca” elfeledkezik belső konfliktusairól, a muzulmán vallásháborúról, s újra a már-már elfeledett ellenség, Izrael ellen fordul. Főként, ha megkezdődik a Gázai övezet elleni katonai büntetőakció.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.