galéria megtekintése

Szlovákia alázza még egy kicsit a magyarokat

Januártól a pozsonyi belügyi tárca rendelete alapján kérhetik a szlovák állampolgárságot azok a személyek, akik a hatályos törvény alapján az elmúlt években elveszítették. A döntés oka egy válogatott kosárlabdázó, de a 102 éves Tamás Ilonka már nem akarja megtanulni a játékot.

A kivételt azoknak adjuk meg, akik külföldön állandó lakhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen többnyire ott is tartózkodnak, továbbá államérdek fűződik ahhoz, hogy így döntsünk. Minden kérvényről egyéni elbírálás alapján határozunk - jelentette be Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök 2011-ben, az előző Fico-kormány idején. Nyomás alatt
Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico miniszterelnök 2011-ben, az előző Fico-kormány idején. Nyomás alatt
Fotó: Petr Josek / Reuters

Újságírói kérdésekre válaszolva beismerte, a sokat bírált és vitatott pozsonyi jogszabály szigorán elsősorban Anton Gavel esete miatt enyhített. A kiváló kosárlabdázó két éve a Bundesligában csillog, felvette a német állampolgárságot, s emiatt elveszítette a szlovákot. Azóta lényegesen meggyengült hazájának válogatottja. Ezért került egyre nagyobb nyomás alá a belügyminisztérium.

 

A tárcavezető bejelentését felháborodva fogadta a 102 esztendős, rimaszombati Tamás Ilonka, akitől szintén megvonták a szlovák állampolgárságát. Több mint hat évtizeden át tanítottam, több nemzedéket neveltem fel tisztességgel, de ez a jelek szerint nem sokat számít. Kosárlabdázni már sajnos, nem fogok megtanulni. Szülőföldemet sem hagyom el, vagyis nem lesz külföldön állandó lakhelyem, ezért a miniszteri kivétel rám és a legtöbb felvidéki sorstársamra nyilván nem vonatkozik - nyilatkozta keserűen.

A szlovák állampolgársági törvényt gyorsított eljárásban 2010 májusában, mindössze huszonnégy órával azután hagyták jóvá, hogy a magyar parlament elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. A pozsonyi jogi norma szerint aki más ország állampolgárságát kéri és megkapja - nagyon kevés kivételtől eltekintve - elveszíti a szlovákot.

Több módosító javaslatot a pozsonyi parlament Smer-SD párti többsége azóta elutasított. Ezért fordultak a Híd párt parlamenti képviselői néhány szlovák társukkal együtt az Alkotmánybírósághoz, amely végül nem döntött az ügyről.

Gál Gábor, a Híd szakpolitikusa újabb érvekkel ismét a strasbourgi emberi jogi bíróságtól kér jogorvoslatot, ám a taláros testülettől még mindig nem kapta meg a hivatalos határozatot és indoklást arról, hogy miért nem döntöttek. E dokumentum nélkül viszont nem léphet tovább. A strasbourgi testület egyszer már elutasította a kérelmüket, azzal az indoklással, hogy a panaszosok szabad akaratukból vették fel a magyar állampolgárságot, holott tudták, a hatályos szlovák jogszabály alapján elveszítik az eddigit. Azt azonban nem vizsgálták, vajon a hatályos törvény összhangban van-e a szlovák alkotmánnyal.
Az érintettek az Európai Parlament petíciós bizottságához is fordultak, amely azonban nem hozott döntést. Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának európai parlamenti képviselője kezdeményezni kívánja, hogy az ügyet ismét vegyék elő.

Tamás Ilonka. Hatvan év tanítás után kosárlabdázni már nem akar
Tamás Ilonka. Hatvan év tanítás után kosárlabdázni már nem akar
Fotó: MTI

Becsléseink alapján hozzávetőleg kétezer szlovákiai magyar kérte és kapta meg az anyaországi állampolgárságot. Közülük ezt a tényt idáig kilencen jelentették be. Őket a szlovák hatóságok zaklatják. Bekérették az útlevelüket és személyi igazolványukat, törölték őket a lakossági nyilvántartásból, s ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki számukra.

A rimaszombati Tamás Anikó életével fizetett az embertelenségekért. Ugyanis a többszöri hatósági beidézést követően infarktust kapott, ám a besztercebányai kórházban személyi igazolvány hiányában nem voltak hajlandóak ellátni őt. Nem sokkal később levélben kértek tőle bocsánatot emiatt, ugyanis időközben bebizonyosodott, hogy a beteg egész életében fizette a szükséges biztosítást, ráadásul eljárásuk uniós szabályt is sértett. Mindez azonban az áldozaton nem segített már.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.