galéria megtekintése

Bankra, magyar!

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 06. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Orbán Viktor két és fél éve újdonságként közölte, hogy a magyar bankrendszerben 50 százalék fölé emelik a hazai tőke arányát. Hogy ezt miként szeretnék elérni, arról nem ejtett szót, csak annyit mondott, hogy nehéz harc lesz, de meg kell védeni az érdekeinket. Egyedülálló lesz a régióban ezzel a magyar bankrendszer – jelentette ki a kormányfő. Mindezt a munkahelyvédelmi akcióterv bevezetése alkalmából közölte.

Ez utóbbi terv sikere megkérdőjelezhetetlen, erről sokan, köztük a napi tíz órát a közjó javára robotoló miniszterelnökségi dolgozók is tudnának mesélni. Orbán az akkori vendéglátó, kereskedelmi és ipari kamarát jogkörei kiszélesítésével, a kötelező ötezer forintos tagdíj bevezetésével lekenyerezte, amiért cserébe viszont értéktelen ellenszolgáltatást kínál a köztestület. Egyeseket ugyanis feltétlen lojalitásukért jutalmazni, másokat ellenállásukért keményen büntetni kell.

Utóbbiak közé tartozott a renitens, a külföldi tőkések és spekulánsok önös érdekeit képviselő bankrendszer. A helyszínen 2012-ben saját szememmel láttam, saját fülemmel hallottam a kormányfőt, amint nyílt hadüzenetét megfogalmazta, mégis kollégáimtól kellett megerősítést kérnem, hogy nem értettem-e valamit félre. Tényleg ezt mondta? Akkor már a külföldi anyabankoknál is érezhették, hogy Orbán nem kukoricázik, hiszen a szektor túl volt a brutális és a szovjet értelemben vett „ideiglenes” bankadó bevezetésén, illetve a végtörlesztés okozta sokkon, s várták a további csapásokat.

 

Azok jöttek is csőstül. Talán most vége, a devizahitelesek megmentésével, a forintosítással lélegzetvételhez juthatnak a piaci szereplők, akik immáron a kormány által diktált „fair” körülmények közepette vívhatják harcukat az ügyfelekért. S a szisztematikusan lerohasztott bankok végre újra elkezdhetnek hitelezni, Matolcsy Györgynek nem kell erre nógatnia őket. A jegybankelnök múlt karácsonyi üzenetét sem vették sokan komolyan. Azt mondta, fél-másfél év alatt négy nagybank hagyja el a piacot.

Akkor már gyakorlatilag az állami portfóliót gyarapította a törvényi eszközökkel, alkotmánybírósági engedéllyel gátlástalanul lenyúlt takarékszövetkezeti szektor, majd ehhez csatlakozott az MKB, s legújabban a Budapest Bank. És már alakul az MNB „rossz bankja”, amely fillérekért felvásárolja a még itt maradt nagy bankok bedőlt ingatlanhiteleit. Semmilyen rálátásunk nem lesz arra, hogy ezek kiknél, milyen strómanoknál, s főleg mennyiért landolnak majd, de az újraelosztás nyerteseire tippelni tudnánk.

Az ígéretek szerint a most megszerzett bankok új, értő, magyar tulajdonosokhoz kerülnek, s máris kész a nemzeti bankrendszer. Ettől fog jobban működni? Aligha. A profit itt marad? Ha lesz, akkor garantáltan. De abból, ahogy eddig, ezután sem látunk sokat. Az orbáni terv, az 50 százalék tehát teljesült, innentől már az a kérdés: miért is állnánk meg félúton?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.