galéria megtekintése

„A választók cinikusan nézik a politikusokat”

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 15. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Alaposan megrengette a brit Munkáspártot is a 2008-as globális gazdasági válság. Romjaiba dőlt a hit, hogy a pénzügyi szektor prosperitása a társadalomnak is jó, a befizetett adókból fenntarthatóak a közszolgáltatások, például a közoktatási rendszer. A Munkáspárt új iránya tisztességes bérezést és tisztességes bérnövekedést hirdet, de ezt sokkal nehezebb kommunikálni a választók felé, mint az adócsökkentést, ami érezhetően több pénzt hagy az emberek zsebében – erről Sonia Sodha brit politológus, Ed Miliband brit munkáspárti vezér korábbi tanácsadója beszélt lapunknak.

A The Observerben is gyakran publikáló, független közpolitikai tanácsadóként tevékenykedő Sodha a brit konzervatív-liberális nézeteket népszerűsítő budapesti Danube Institute rendezvényére érkezett a magyar fővárosba. A tanácskozás résztvevői – döntő többségükben brit politikai elemzők, újságírók – az európai baloldal jövőjéről, valamint arról vitatkoztak, hogy a (brit) balközép miért veszítette el a gazdasági válságról folytatott diskurzust.

Mert abban – már a 2015 májusában esedékes westminsteri parlamenti választásokra előre tekintve – egyetértettek, hogy a brit közvélemény a pénzügyek kezelésében-menedzselésében sokkal jobban bízik a David Cameron kormányfő irányította torykban, mint a Munkáspártban. Sonia Sodha szerint a pénzügyek kezelése, a közszolgáltatások helyzete, a rezsiköltségek és a jelzáloghitel-törlesztőrészek emelkedése mellett a 2015-ös parlamenti választás egyik legnagyobb kérdése a közegészségügy (angol rövidítéssel NHS) állapota lesz.

 

Ez az a terület, ahol a szavazók jobban bíznak a Munkáspártban, mint a konzervatívokban, állította. Nagy-Britanniában az öregedő népesség és a technológiai fejlődés kikényszeríti, hogy a bruttó hazai termékből (GDP) mind többet költsenek az egészségügyre. Az elmúlt évek „költségbefagyasztó politikája” – miszerint az NHS-re nem költöttek többet, de közben kivonták a megszorítások alól – fenntarthatatlan. Szintén komoly kampánytémának ígérkezik a (sok)gyerekes családok helyzete, a toryk adópolitikája őket hátrányosan érintette.

Eddig sem volt túlságosan magas a politikusok „bizalmi szintje”, de a parlamenti képviselők költségelszámolása körül 2009-ben, a The Daily Telegraph leleplező cikkei által kirobbantott botránynak súlyos hatásai voltak. A választók sokkal cinikusabban szemlélik a politikát és a politikusokat – mondta Sodha. A Nagy-Britanniában egyre nagyobb teret nyert, immár a westminsteri parlamentbe is bejutott UKIP (Egyesült Királyság Függetlenség Pártja) kapcsán Sonia Sodha azt mondta, az euroszkeptikus jobboldali populista formáció ügyesen lovagolja meg az elmúlt húsz-harminc év leszakadó rétegeinek félelmeit.

– A UKIP súlyos tünet, de nem kínál megoldásokat. S az emberek is elsősorban a „rendszerrel” szembeni tiltakozásukat fejezik ki, amikor rájuk szavaznak. Széles rétegek azonban nem akarják a kormányfői székben látni a UKIP vezérét, Nigel Farage-et – tette hozzá. Ami a Kelet-Közép-Európából érkező munkaerő szabad áramlásának korlátozását illeti, Sodha úgy vélte: a fősodorhoz tartozó politikai pártok az ügy tematizálásával próbálják kifogni a szelet Farage-ék vitorlájából.

Sonia Sodha. Az egészségügy kapcsán a britek a Munkáspártban bíznak
Sonia Sodha. Az egészségügy miatt a britek a Munkáspártban bíznak
Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

– Szerintem a bevándorlásról folytatott vita nem válasz a szavazók aggodalmaira – hangoztatta. A bevándorlás és bevándorlók jogainak korlátozása nem kizárólag a UKIP vagy a toryk „asztala”. Miliband a Munkáspárt győzelme esetén egy hónapon belül olyan új törvényt hozna, amely a schengeni zónához nem csatlakozott szigetországban szigorítaná a határellenőrzést, bűncselekménnyé minősítené, ha külföldieket a brit bérszínvonal alatt alkalmaznának.

A munkaközvetítőket eltántorítaná attól, hogy csak külföldieket toborozzanak, a szakképzett külföldi munkaerőt alkalmazó nagyvállalatokat pedig arra ösztönözné, hogy minél több brit tanoncot vegyenek fel, miközben a közfoglalkoztatást az angol nyelv ismeretéhez kötné.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.