galéria megtekintése

A törvényhozók kezét is a hitnek kellene vezérelnie a pártprogram szerint

6 komment


Kőműves Anita

Az elnökjelölő konvención elfogadott pártprogram központi eleme a melegházasság és a bevándorlás-ellenesség.

Donald Trump magyar idő szerint péntek hajnalban befejeződő, négynapos „koronázási ceremóniája" nem zajlik fennakadások nélkül. A republikánusok elnökjelölő konvenciójának második napját az határozta meg, hogy Melania Trump beszédének egyes részeit Michelle Obamától „kölcsönözte", míg a csütörtök attól volt hangos, hogy Ted Cruz nem volt hajlandó támogatásáról biztosítani a párt immár hivatalos jelöltjét.

„Plastic Jesus” installációja Trump hollywoodi csillagán
„Plastic Jesus” installációja Trump hollywoodi csillagán
Nick Stern / EPA

Az amerikai sajtó eközben felfedezte, hogy a hétfőn szinte első napirendként közfelkiáltással elfogadott pártprogram meghökkentően maradi pontokat tartalmaz. A The New York ­Times szerkesztőségi állásfoglalásában „a valaha volt legszélsőségesebb republikánus programnak" nevezi. A platformban központi szerepet kap a keresztény vallás, amely meghatározza a szöveg hozzáállását az abortuszhoz, a melegházassághoz és az oktatáshoz is, de még a törvényhozók kezét is a hitnek kellene vezérelnie. Fontos a bevándorlás-ellenesség és a fegyvertartás szabadsága is.

 

Egyértelműek benne a politikai alkuk: a mexikói határra építendő fal és a „terrorveszélyes" országokból érkezők szűrésének ötlete Trumpnak tett gesztus. De a másik oldal szavazóira is vadásznak: a program visszaállítana egy 1933-as törvényt, amely megtiltja a kereskedelmi bankoknak a kockázatos hitelkihelyezést. Ez a Hillary Clintonnal elégedetlen, tőle balra álló demokratáknak szól – remélve, hogy átcsábíthatja a pártjában alulmaradt Bernie Sanders híveit.

A pártprogramok az amerikai politikában alapvetően belső használatra, illetve a legaktívabb párthíveknek készülnek. Ám az, hogy a több mint hatvan oldalas dokumentumot felkapta a sajtó, illetve hogy az a mai digitális világban bárki számára elérhető az interneten, fontosabbá teszi, mint eddig bármikor.

Főleg úgy, hogy a 2012-es elnökválasztási vereség után a Republikánus Párt önvizsgálatot tartott, és az ebből született dokumentum megállapította: ha nem nyitnak a kisebbségek és a liberálisabban gondolkodó fiatalok felé, még nagyon sokáig nem fogják tudni megszerezni a Fehér Házat. Akkor voltak is jelei annak, hogy a republikánusok elindulnak ebbe az irányba, mert a törvényhozásban párbeszédet kezdtek a demokratákkal a bevándorlás reformjáról. Ám ez hamar elakadt, a párt pedig az új program alapján soha nem látott mértékben mozdult tovább konzervatív irányba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.