galéria megtekintése

Elszökött a Rózsa Flores-per ügyésze

2 komment

NOL

Újabb meglepő, de nem teljesen váratlan fordulat történt a Rózsa Flores-féle külföldi zsoldosok és a Santa Cruz-i szeparatisták ellen majd öt éve tartó bolíviai terrorizmus-per ügyében.

Brazília La Paz-i nagykövetsége a sajtónak kiadott kommünikéjében szerdán megerősítette, hogy Marcelo Soza – aki a közelmúltig a terrorizmus-per ügyésze volt – március 11-én brazil területre érkezett és ott menedékjogot kért. A kérelmet az illetékes brazíliai menekült tanács fogja elbírálni.

Soza 38 személy ellen emelt vádat, köztük a Santa Cruz-i Las Americas szállodában 2009 április 16-án végrehajtott kommandós akció két túlélője, a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és a bolíviai-horvát Mario Tadic ellen.

Evo Morales bolíviai elnök első reakciója – a La Paz-i La Razón napilap netes híre szerint – az volt, hogy aki menekül az igazságszolgáltatás elől, az valójában saját bűnösségét ismeri be.

 
Tóásó Előd 2011-ben a tárgyaláson

A 2009. áprilisi rendőrségi akcióban megölték a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, a szovátai születésű Magyarosi Árpádot és az ír Martin Dwyert.

Otto Richter, a per egyik védőügyvédje azt is közölte a sajtóval, hogy Soza jegyző által hitelesített levelet hagyott hátra, amelyben bejelentette, hogy a nyomozás során visszaélésekre, így tanúk lefizetésére került sor. A védőügyvéd a Cadena A televíziós csatornában be is mutatta a Sozának tulajdonított levelet.

A per volt ügyésze a belügyminisztérium egyik volt munkatársára, Carlos Nunez del Pradóra hárította a felelősséget. A levél szerint egyes vádlottaknak pénzért cserébe enyhébb büntetést ígértek, illetve több tanút is lefizettek hamis vallomásokért. Soza arra hivatkozott, hogy a kormány hatóságai kérték tőle számos alkalommal, hogy a vizsgálatot terjessze ki olyan Santa Cruz-i potentátokra is, akik ellen nem volt bizonyíték.

A levélben azzal is védekezett, hogy ő La Pazban volt, s a hatóságok nem konzultáltak vele a Las Americas szállodában végrehajtott rendőrségi akciót megelőzően, amelynek során három európai vesztette életét.

A nyomozás kezdetén Ignacio Villa Vargas, alias El Viejo, Rózsa alkalmi sofőrje volt a koronatanú, aki több Santa Cruz-i vezetőre terelte a gyanút, aztán egyszer csak maga is vádlott lett. A terrorizmus-peren az első "sebet" éppen Villa Vargas ejtette, amikor valahogy nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyen a feltételezések szerint az említett Carlos Nunez del Prado átad, legalábbis szavakban, 30 ezer dollárt neki azzal, hogy távozzon külföldre.

Utóbb számos furcsa mozzanatra is fény derült. Eszerint Rózsa Flores – akit a vád szerint Santa Cruz autonómia-mozgalmának képviselői hívtak be zsoldosok szervezésére – valójában többször is találkozott annak a különleges rendőrségi alakulatnak a parancsnokával, aki aztán a Las Americas szállodában a rajtaütést irányította.

Villa Vargas közelmúltban tett vallomása szerint a parancsnok és Rózsa együtt hajtotta végre azt a robbantást Julio Terrazas, Santa Cruz püspöke lakásánál, ami a vád egyik fő bizonyítéka volt. Evo Morales annak idején azt állította, hogy a terroristák őt és más politikusokat is meg akarták gyilkolni.

A furcsaságok sorozatában a legutóbbi fejlemény az volt, hogy ismét előkerült egy felvétel, amelyen az ügyész Soza beszámol a pénzszerzési manőverekről. A per két vádlottja is azt állította a bíróságon, hogy az ügyész, illetve a belügy más munkatársai sok ezer dollárt kértek azért cserébe, hogy enyhébb vádat emeljenek velük szembe, illetve ne börtönben, hanem csak házi őrizetben kelljen az ítéletre várniuk.

Rózsa Flores Eduardo

Az eset olyan hullámokat kavart, ellenzéki politikusoknak köszönhetően, hogy a közelmúltban hivatalos vizsgálat indult Soza ellen zsarolás gyanújával. Az ügyész azonban nem volt hajlandó megjelenni bíróság előtt, s a mostani bejelentés szerint inkább Brazíliába menekült.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.