Rózsa Flores a bolíviai belügyesekkel robbantott?

Hosszú, másfél hónapos szünet után újult fel Santa Cruzban az úgynevezett terrorizmus perének tárgyalása, amelyben a romániai születésű, ám magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd egyike a 39 vádlottnak.

A tárgyalás formailag az ítélethozatali szakaszban van, jelenleg a vádlottak meghallgatása folyik. A vád szerint külföldi zsoldosok egy csoportja a bolíviai-magyar-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardo vezetésével a szeparatista Santa Cruz tartománybeli megbízóikkal egyetemben terrorcselekményeket hajtottak végre, illetve Evo Morales elnök és más bolíviai politikusok meggyilkolását tervezték.

Tóásó ellen Evo Morales elnök meggyilkolására szőtt összeesküvés a vád
Cochabamba, 2011. április 14. TÓÁSÓ Előd magyar-román állampolgár előzetes meghallgatására érkezik egy cochabambai bíróságra. Tóásót másokkal együtt azzal vádolják, hogy merényletre készült a bolíviai elnök ellen. Tóásót 2009. április 16-án egy Santa Cruz-i szállodában végrehajtott műveletben fogták el, amelynek során agyonlőtték a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores Eduardót és a magyar Magyarosi Árpádot, valamint egy ír férfit. A Tóásó trikóján olvasható spanyol felirat jelentése: "Autonomista vagyok, nem terrorista". (MTI/EPA/Jorge Abrego)

2009 áprilisában a bolíviai rendőrségnek egy különleges akciócsoportja Santa Cruz város Americas szállodájában rajtaütött a külföldiek csoportján, az akcióban Rózsa, valamint a romániai Magyarosi Árpád és az ír Michael Dweyer életét vesztette, Tóásót és a bolíviai-horvát Mario Tadicot pedig őrizetbe vették.

Eddig Tadicot és Tóásót hallgatták meg, jelenleg a csoport alkalmi gépkocsivezetője, Ignacio Villa Vargas, alias “El Viejo” (az Öreg) van soron. A kedden felújult tárgyaláson – mint a La Razón napilap jelentette – Gary Prado Salmon, a Che Guevara bolíviai gerillaakciója elleni fellépésben elhíresült tiszt védőügyvédje, Otto Richter állt elő azzal: Rózsa telefonhívásai alapján bizonyítottnak tekinthető, hogy a 2009-ben Saúl Avalos akkori autonómiaügyi miniszter házánál elkövetett bombarobbantást öt perccel megelőzően Rózsa beszélt telefonon a belügyminisztérium munkatársával, Carlos Núñez del Pradóval.

Ez gyakorlatilag áttételesen megerősíti El Viejo azon korábbi állítását, miszerint ő szállította Rózsát és Wálter Andrade rendőrtisztet a miniszter házához. Azaz a bomba robbantását valójában a belügyminisztérium szervezte, s nem a Santa Cruz-i “szeparatista” mozgalom. El Viejo korábban ugyancsak azt vallotta, hogy a Santa Cruz püspökének kertjében szintén Wálter Andrade rendőrparancsnok robbantott bombát, aki aztán egy nappal később maga irányította “a külföldi zsoldosok” felszámolását célzó akciót az Americas szállodában.

A bolíviai büntetőeljárási rendelkezések szerint 36 hónapig lehet csak ítélet nélkül gyanúsítottat előzetesben tartani. Ám a Rózsa-féle, avagy úgynevezett terrorizmusper immár ötödik évébe lépett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.