galéria megtekintése

A terroristák is imádják a szlovák fegyvert

Bő fél évvel ezelőttig a magyar határ közelében is viszonylag olcsón és törvényesen lehetett hatástalanított pisztolyokat, sőt automata fegyvereket vásárolni. Ezeket egy jó kezű ezermester általában a cső cseréjével negyedóra alatt működőképessé tudja tenni.

Az Europol és más bűnüldöző szervek azután kezdtek alaposabban vizsgálódni ezen a virágzó alvilági piacon, hogy júliusban a 18 éves iráni-német David Somboly Szlovákiá­ból vásárolt, élessé visszaalakított Glock-replika pisztollyal kilenc embert ölt meg Münchenben.

Az elmúlt hónapokban két olyan esetre is fény derült, ahol bűnözők Szlovákiából szereztek be gyilkos fegyvert. Az 51 éves Carmelo Piacentét és barátnőjét, Simona Puccit Szicíliában tartóztatták le. Vallomásukból kiderült, hogy évek óta a Cosa Nostrának dolgoztak. Az európai alvilág által jól ismert, dél-szlovákiai Simonyiban (Partizánske) levő AFG Security fegyverüzletben tavaly 45 ezer euróért vásároltak hatástalanított AK–47-es Kalasnyikovokat és eredetileg csehszlovák – később Jugoszláviában is gyártott – Skorpió géppisztolyokat. A szállítmány illegális csatornákon Máltára, majd Egyiptomba került, ahol a fegyvereket működőképessé tették. A maffia végül félmillió euróért adta el őket észak-afrikai terroristáknak.

A másik történet szálai Nagy-Britanniába vezetnek. A Kent városában élő 25 éves Harry Schilling és öt évvel idősebb társa, ­Michael Defraine drogkereskedelem miatt került a brit rendőrség látóköré-be. Tavaly januárban kezdték figyelni őket, ugyanis összeköttetésben álltak azzal a londoni bűnbandával, amely fegyverekkel látta el a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni vérfürdő tetteseit. Tavaly nyáron Schiling és Defraine is Simonyiban tűnt fel. A nyugat-szlovákiai kisvárosban huszonkét hatástalanított Kalasnyikovot és kilenc Skorpiót vettek. Ezután a magyar határ közvetlen közelében fekvő, jórészt magyarok lakta, alig kétszáz lakosú faluba, Zalabára vezetett az útjuk, ahol egy ma még ismeretlen személy elvégezte a szükséges átalakítást.

 

Innen a La Manche-csatorna melletti kikötővárosba, ­Boulogne-ba mentek, bérelt jachtra rakták a szállítmányt, és SMS-t küldtek megbízóiknak: „Érkezik a csomag, sok cukorral." Ezzel jelezték, hogy lőszereket is beszereztek. A túloldalon azonban már a brit nyomozók várták őket. A BBC szerint Schillinget harminc, ­Defraine-t huszonhét év börtönre ítélték. A The Guardiannak nyilatkozó Rob Lewin brit szakértő szerint biztos, hogy a lefoglalt fegyverek ugyanolyanok, mint amilyeneket a párizsi szerkesztőségben végrehajtott vérfürdő során használtak.

A kiemelt figyelem miatt Robert Netík pozsonyi belügyi szóvivő hónapok óta azt hangsúlyozza, hogy Szlovákia a történtek, valamint az országra zúduló bírálatok miatt megszigorította a fegyvervásárlási törvényt. Januártól interneten keresztül már hatástalanított fegyverhez sem lehet hozzájutni, csak személyesen, azonosításra alkalmas irat felmutatásával. A szóvivő közben Iveta Radicová egykori kormányára mutogat, amely hat éve liberalizálta a korábbi jogszabályt.

Szakértők viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a két leleplezett esetet még a jéghegy csúcsának sem lehet nevezni. Ugyanis 2015-ig sehol sem regisztrálták, valójában mennyi hatástalanított fegyvert adtak el Szlovákiában, sőt még az éleseket sem mindig. Ezért még csak megtippelni sem lehet, mostanság mennyi van ezekből terroristakézben. Szilvássy József, Pozsony

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.