galéria megtekintése

A terrorista nem hord egyenruhát

2 komment

M. G.

Gázában a tűzszünet alatt a károkat és a halottakat számolják.

„Ha egy olyan sűrű helyről jelentek, mint amilyen Gáza, mindig van egyetlen olyan történet, ami megmarad, ami beleég az ember emlékezetébe. Láthatsz mindennap szörnyű jeleneteket, de egyetlenegy valóságosan veled marad.. Nekem ez az, amikor a négy kisfiú meghalt a tengerparton. A szobámban voltam egy szerény gázai hotelban, és hallottam egy hangos robbanást az ablakhoz közel. Kinéztem, rémült gyerekeket láttam, ahogy futnak el a robbanás helyétől. Felkaptam a golyóálló mellényt és a sisakot. Megfordultam és láttam: az előbb még menekülő gyerekek meghaltak. Ezt a látványt nem felejtem el soha. Az én itt töltött két hetem emléke, ahogy egy férfi szalad egy halott fiú élettelen testével a tengerparton."

Sebkötözésen egy gázavárosi kórházban
Sebkötözésen egy gázavárosi kórházban
Mohammed Salem / Reuters

Tyler Hicks, a The New York Times Pulitzer-díjas fotóriportere mondta el ezt lapjának, miután két hét frontszolgálat után hazatért Gázából. Hicks beszámolójából megtudhatjuk, milyen a haditudósítók élete és munkája a „másik oldalon". Ő – mondja – csak arról tud beszámolni, azzal élt együtt. Hicks arról beszél, hogy soha nem látott Hamász-harcosokat, amint rakétát lőttek Izraelre, soha nem látott ilyen fegyvereket, kilövőpontokat.

 

Nincsenek egyenruhás terroristák. „Ha a Hamász-harcosok megmutatnák magukat, az izraeli drónok észreveszik és felrobbantják őket. Nem látjuk ezeket a harcosokat. Épületekből és lakásokból, főleg éjszaka indítják a rakétákat. Óvatosan mozognak. Nem látni semmilyen hatóságot az utcán. Ha el tudod képzelni, milyen lenne Amerikában, amikor nincs egyetlen rendőr, hatósági személy az utcán, hát ez a város ilyen látvány."

A rakétákat az egész Gáza-övezetből indítják, lakónegyedekből, parkolókból, temetőkből, a legkülönbözőbb helyekről is. A harcosok ott élnek a civilek között. Soha nem viselnek egyenruhát. Hicks elmesélte, hogy sofőrje egészen korán reggel szedte fel a szállodánál. Ez elég veszélyes, mert ilyenkor alig van mozgás az utakon, ők lehetnek az egyedüli célpontok.

Sokan szinte mindenüket elveszítették az Izrael és a Hamász közötti harcokban
Sokan szinte mindenüket elveszítették az Izrael és a Hamász közötti harcokban
Mohammed Salem / Reuters

Mivel az izraeli támadások főleg éjszaka történtek, a fotós ilyenkor kereste fel a helyszínt, hajtott a kórházakhoz – ahol emberi drámát látott. Nem lehet tudni, éppen egy Hamász-harcos tart a kórházba, vagy a szomszéd boltos, akit egy repesz talált el.

A most 72 órára meghirdetett fegyvernyugvás nem hozza vissza a halottakat. A számháború folytatódik. A palesztin egészségügyi minisztérium az „izraeli agresszió 1865 mártírját" számolta meg. Nem tesznek különbséget civil és katona között. Az ENSZ 1814 halottról tud, szerinte 72 százalék a civil. Két gázai emberjogi szervezet állítja, az áldozatok 82, illetve 84 százaléka polgári személy. Az izraeli hadsereg azt mondja: 900 terroristát öltek meg, izraeli politikusok hasonló adattal élnek, szerintük az áldozatok 47 százalék volt Hamász-harcos.

És másoknak sem maradt sok
És másoknak sem maradt sok
Suhaib Salem / Reuters

Több forrás adatainak elemzése után a New York Times arra jutott, hogy az áldozatok több mint fele civil volt. Az elemzést a halottak kora és neme alapján végezték, a „harcosok" közé sorolva a 20 és 29 év közötti férfiakat. Így is nagyon sok a nő, a kisgyerek és a csecsemő. A Hamász szerint az izraeliek szándékosan gyilkolják őket. Az izraeli források egyértelműen a gázai főnökséget hibáztatják, amely szerintük „emberi pajzsként" használja a civileket.

Az izraeli szárazföldi csapatok kivonultak az övezetből, miután 32 alagutat megsemmisítettek. A túloldalon lakónegyedek, intézmények sora vált romhalmazzá. A gázai közmunkaügyi miniszter 5 milliárd dollárra becsüli kárt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.