galéria megtekintése

A románok dalban szavaznak, a magyarok otthon ülnek

A négy évvel korábbinál alacsonyabb részvétel mellett zajlik Romániában, vasárnap az elnökválasztások első fordulója. A magyarok az átlagosnál is apatikusabbak: Székelyföldön a részvétel több mint 3 százalékponttal elmarad az országos átlagtól. Máris kiszivárogtak az első exit poll eredmények, s ezek nagyjából igazolják a kampány idején készült felméréseket.

Országos szinten ezúttal egy százalékponttal többen voksoltak városon, és csaknem két százalékkal kevesebben vidéken. Ez újdonság, hiszen Romániában általában falun magasabb a részvétel, különösen dél körül, amikor az emberek az istentiszteletek végeztével, hazafelé menet útba ejtik a szavazókörzeteket.

Johannis szavaz. A külföldi szavazók között valószínűleg ő fog nyerni
Johannis szavaz. A külföldi szavazók között valószínűleg ő fog nyerni
Radu Sigheti / Reuters

Friss adatok szerint 16 óráig a választójogú román állampolgárok 35,1 százaléka szavazott a 14 elnökjelölt valamelyikére. A részvétel egy százalékkal elmarad a 2009-estől. A székelyföldi megyék továbbra is sereghajtók. Hargita megyében 29,23, Kovászna megyében 27,40 százalékos volt a részvétel 16 órakor. A két arány valamivel magasabb az öt évvel korábbinál, de nem éri el a mai országos átlagot.

Először fordul elő, hogy egy elnökválasztáson a választók két magyar jelölt közül választhatnak. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke mellett a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben Szilágyi Zsolt, Tőkés brüsszeli irodavezetője is megméreti magát.

 

Tolongás a határon túl

A hírtelevíziók helyszíni beszámolói szerint hatalmas sorok kígyóznak a külföldi szavazókörzetek előtt. Párizsban és Chisinauban, Londonban és Müchenben reggel óta folyamatosan több százan várakoznak a nagykövetség előtt, hogy leadhassák voksukat.

A külföldi szavazatokat nagy figyelemmel kísérik Bukarestben, miután a legutóbbi elnökválasztásokat 2009-ben gyakorlatilag a határokon túl leadott mintegy 70 ezer szavazat döntötte el, mégpedig a jobboldali jelölt, Traian Basescu javára.

Új-Zélandon, ahol már lezárult a szavazás, a kiszivárgott hírek szerint a jobboldali Klaus Johannis kapta a legtöbb voksot. A második és a harmadik helyet is jobboldali jelölt foglalja el, mégpedig két hölgy: a független Monica Macovei és Elena Udrea, a Népi Mozgalom Párt elnöke. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök messze lemaradva tőlük a negyedik. Hasonló a helyzet Sydneyben, ahol ugyancsak Macovei és Johannis kapta a szavazatok zömét, messze megelőzve a többi jelöltet. A stiripesurse.ro portál szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is kapott egy szavazatot az aucklandi nagykövetségen.

Kiszivárogtak az első exit pollok

Több hírportál is idézte a pártok által megrendelt exit pollok adatait. Ezek nagyjából megegyeznek a szavazás előtt nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások előrejelzéseivel. A jobboldali Keresztény-liberális Szövetségnek (ACL) készült exit poll szerint helyi idő szerint 13 óráig a szociáldemokrata Victor Ponta kapta a leadott voksok 39%-át, Klaus Johannisra, az ACL jelöltjére 30, a független Monica Macoveire 8 százalék voksolt. A Szociáldemokrata Párt exit pollja szerint még nagyobb a különbség az első két helyezett között: Ponta 45, Johannis 25 százalékon állt 13 órakor.

Tévéműsor hazafias dalokkal

A kormányzó PSD-hez köthető két nagy hírtelevízió, az Antena 3 és a Romania TV alig burkolt kampányt folytat a szavazás napján is. A témaválasztással és a meghívottakkal sikerül elérni, hogy a műsorok „visszhangozzák" Victor Ponta kampányának fontosabb szlogenjeit, kezdve a nyugdíjak emelésétől a román nemzeti büszkeségig.

Ponta ortodoxiát hirdetett
Ponta ortodoxiát hirdetett
Bogdan Cristel / Reuters

Az Antena 3 félbeszakította a közvetítést, amikor az urnáktól kijövet Johannis a saját választási jelszavát idézve azt mondta, a jól végzett munka Romániájára szavazott, viszont többször is megismételte Liviu Dragnea szociáldemokrata miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, miszerint „minden jó román románul szavaz". Ponta a kampánya során nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ortodox vallású (akárcsak a román lakosság kilencven százaléka) és román, ellentétben Johannisszal, aki német és protestáns. Aligha tekinthető véletlennek, hogy a szavazás napján a miniszterelnökhöz közel álló Romania TV román hazafias nótákkal fűszerezte műsorait.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.