galéria megtekintése

A Pink Floyd frontemberét is bevetnék Orbánék ellen

A szükséges egymillióból egyelőre csak pár ezret gyűjtött össze az Orbán-kormány uniós szankcionálását szorgalmazó Európai polgári kezdeményezés, amelynek ez év novemberéig van még ideje az euró­pai polgárok mozgósítására.

Az egykori Pink Floyd együttes frontemberét, Roger Waterst is szeretné megnyerni a magyar kormány demokráciaellenes lépéseit elítélő európai aláírásgyűjtéshez Pierre Galand, az Európai Humanista Szövetség (EHF) elnöke. A 76 éves belga szocialista politikus valaha a legendás angol zenésszel együtt kampányolt a palesztin nép jogaiért. – Ha sikerülne néhány ismert embert felkérni, hogy álljanak mellénk, biztosan meglódulna az aláírásgyűjtés – mondta lapunknak a civil mozgalmakban aktív Galand, akitől megtudtuk: a híres brit filmrendező, Ken Loach is fontolgatja, hogy nevét adja a kezdeményezéshez.

Aki aláírásra győzköd. A belga szocialista Pierre Galand
Aki aláírásra győzköd. A belga szocialista Pierre Galand
humanistfederation.eu

Az EHF és néhány tagszervezete azért indította el az Ébredj ­Európa! nevű Európai polgári kezdeményezést, hogy az Európai Bizottság tegyen lépéseket a magyar kormány jogállamiságot sértő intézkedéseivel szemben. Nagy port vert fel, amikor az uniós testület tavaly novemberben zöld utat adott az EU-szerződés 7. cikkelyén alapuló szankcionálást szorgalmazó aláírásgyűjtésnek. A neheze azonban csak ezután következett. Pierre Galand szerint a többnyelvű honlapok megszerkesztésétől az aláírásgyűjtés tagállamonként változó követelményei­nek való megfelelésig számos adminisztratív akadály lassította az on­line és az utcai kampány beindítását. Maguk sem gondolták, hogy a mozgósítás ennyi időt, pénzt és embert igényel.

 

Az Európai Unió polgárainak négy éve van lehetőségük arra, hogy közösségi jogszabályokat kezdeményezzenek, vagyis közvetlenül beleszóljanak az uniós törvényalkotásba. Csak olyan témákat vethetnek fel, amelyek az EU hatáskörébe tartoznak, majd 12 hónap alatt legalább hét tagállamból egymillió aláírást kell összegyűjteniük. Az 500 milliós közösségben ez könnyen teljesíthető feltételnek látszott, de a bonyolult szabályok miatt megvalósíthatatlannak bizonyult a szervezők nagy része számára. A legtöbb szignót, 3,2 milliót az EU–USA között formálódó szabad kereskedelmi megállapodás ellenzői tették le az uniós „kormány" asztalára, anélkül azonban, hogy a kezdeményezést eleve jóváhagyta volna Brüsszel.

Akit aláírásra győzködnek. Roger Waters, a Pink Floyd frontembere
Akit aláírásra győzködnek. Roger Waters, a Pink Floyd frontembere
Carlo Allegri / Reuters

Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke szerint az összeurópai aláírásgyűjtés arra mindenképpen jó, hogy nyomást fejtsen ki az EU intézményei­re: foglalkozzanak a polgárokat érdeklő kérdésekkel. A civil szervezet az egyik szervezője volt a médiapluralizmus védelméért 2012-ben indított polgári kezdeményezésnek, amelyet kellő érdeklődés híján idő előtt lefújtak. Hegedűs úgy emlékszik, hogy Magyarországon a szükséges 16 500-ból csak néhány ezer aláírást sikerült összegyűjteni, de másutt sem mutattak nagy lelkesedést a csatlakozásra. Az okot abban látja, hogy a kampányuk késve indult, amikor már lecsendesedtek a magyar médiatörvény körüli botrány hullámai.

Az eljárás azóta egyszerűsödött, de nem eléggé. Lehet, hogy aláírásgyűjtést kéne indítani az aláírásgyűjtés szabályainak megváltoztatására?

Mérlegen az Európai polgári kezdeményezés

A 2012 óta elindított 56 kezdeményezésből:

- 20 esetben elutasították a nyilvántartásba vételt;

- 16 esetben nem sikerült összegyűjteni az egymillió aláírást;

- 11 esetben visszavonták a szer­vezők a kezdeményezést;

- 6 esetben jelenleg folyik az aláírásgyűjtés;

- 3 esetben sikeres volt az aláírásgyűjtés, de nem lett jogszabály.

A sikeres aláírásgyűjtések céljai:

- az állatkísérletek megszüntetése;

- emberi embriók megsemmisítésére irányuló tevékenység betiltása;

- a vízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférés emberi jogként való elismerése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.