galéria megtekintése

A paksi titkot védte a kormány Genfben

0 komment


Hargitai Miklós

Egyelőre nem derült ki, hogy a magyar kormány valóban megsértette-e a környezeti információk nyilvánosságát előíró Aarhusi Egyezményt a paksi bővítés előkészítése során, a nemzetközi megállapodás genfi székhelyű Jogkövetési Bizottsága ugyanakkor érdemben vizsgálja a kérdést. A testület pénteken tartotta az első meghallgatást a svájci városban, ahol az Orbán-kabinet és a bejelentő zöldszervezetek képviselőinek is számos kérdésre kellett válaszolniuk.

Az 1998-ban elfogadott egyezmény a „környezeti demokrácia” jogi garanciáiról, a környezetvédelmi ügyekben zajló döntéshozatali eljárások érintettjeinek jogairól szól. A megállapodás három pillérre épül: az aláíró országoknak garantálniuk kell az információhoz való hozzáférést, a nyilvánosságnak a döntéshozatalban történő részvételét, valamint a jogorvoslathoz való jogot. Az egyezményt 46 ország írta alá, 2001-ben lépett hatályba, Magyarország is abban az évben ratifikálta.

Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője – hallgatnak, mint a sír
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Greenpeace és az Energiaklub tavaly júniusban fordult a Jogkövetési Bizottsághoz azzal a panasszal, hogy az elmúlt években a magyar kormányok sorozatosan megsértették az egyezményt a Paksra tervezett új atomerőmű kérdésében: a közérdekű információk döntő részét eltitkolták a nyilvánosság elől, az adatkéréseket szinte mindig visszautasították, a kért adatokat is sokszor többéves késéssel adták át, általában perek árán. A két szervezet kifogásolta azt is, hogy a magyar polgárokat semmilyen formában nem vonták be a döntéshozatali folyamatba. Sőt, időközben a kormánytöbbség elfogadott egy törvényt, amely gyakorlatilag az összes előkészítő dokumentumot és szerződést titkosította.

 

A magyar kormányt Aszódi Attila kormánybiztos, illetve a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda jogásza képviselte, nem volt jelen viszont az illetékes minisztérium, a földművelésügyi tárca képviselője. A kormány nevében érvelők főleg azt próbálták bizonygatni, hogy Paks és az MVM nem kezel közadatokat, sem közpénzt (miközben ennek ellenkezőjét magyar bíróságok már többször, jogerősen kimondták, és ez a genfi tárgyaláson is nyilvánosságra került).

Ha a Jogkövetési Bizottság elmarasztalja a kormányt, annak információink szerint nem lesz közvetlen jogkövetkezménye, kikényszeríthető szankciók ugyanis nem kapcsolódnak a megállapodáshoz.

Az Aarhusi Egyezmény ugyanakkor a magyar és az európai jog része is, így egy elmarasztaló álláspont a magyar bíróságok előtt zajló eljárásokra, illetve az Európai Bizottság (többek között a titkosítást is érintő) vizsgálataira is hatással lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.