galéria megtekintése

„Ha kell, Orbán majd változtat a hangon”

11 komment


Horváth Gábor

Ha a mostani vagy egy későbbi magyar kormány úgy döntene, hogy többé nem kívánja a demokratikus elvekhez tartani magát, a ­NATO és az EU tagjai is eldönthetik, hogy Magyarország az értékközösségükhöz tartozzon-e. A választás szabadsága kétirányú utca – nyilatkozta a Népszabadságnak Heather Conley, aki George W. Bush idején a térségünkért felelős helyettes külügyi államtitkár volt.

A legfelkészültebb elemzők számára is megjósolhatatlan, mi lesz az ­európai válság vége. Az egyes döntések külön-külön születnek, ám összegzett hatásuk pusztító is lehet – válaszolta a Népszabadságnak ­Heather Conley, az egyik legtekintélyesebb washingtoni agytröszt, a Nemzetközi és Stratégiai Kutatások Központja (CSIS) alelnöke és európai programigazgatója.

Angela Merkel német kancellár karja és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mosolya a tavaly októberi brüsszeli menekültügyi EU-csúcson. Ha karják, elengedik
Angela Merkel német kancellár karja és Orbán Viktor magyar miniszterelnök mosolya a tavaly októberi brüsszeli menekültügyi EU-csúcson. Ha akarják, elengedik
Francois Lenoir / Reuters

Arra, hogy a válság milyen kimenetelét tartja legvalószínűbbnek, Jean Monnet-t idézte: Európa éppen a válságoknak köszönhetően lép előre. Azzal azonban az ­európai egység egyik atyja sem számolt, hogy mi történik, ha a kontinensnek egyszerre több válsággal kell szembenéznie. „Ez olyan, mintha egy alvajáró öntudatlanul közlekedne a legdrámaibb­ változások közben” – fogalmazott a szakértő.

 

Az USA európai érdekeire vonatkozó kérdésünkre Heather Conley meglepetését fejezte ki, amiért Washingtonban ilyen kevés ­figyelmet kap a helyzet, jóllehet „Euró­pa az Egyesült Államok legnagyobb külpolitika sikere”. Szerinte az ­Obama-kormányzat az elmúlt hét évben nem koncentrált kellőképpen Európára, bár az biztató, hogy a NATO növeli elrettentő erejét a keleti szárnyon. Ennél azonban jóval többre van szükség, s meggyőződése, hogy a következő amerikai elnök sokkal jobban bele fog folyni az európai ügyekbe.

Heather Conley Forrás: CSIS Washington
Heather Conley
Forrás: CSIS Washington

Ami a demokrácia állapotát illeti, a volt vezető diplomata aggodalmát fejezte ki az intézményrendszer állapota és a retorika miatt­ egyes országokban. Nem kizárt, hogy az ­európai szövetségesek is érezhetnek így Amerikát illetően. E dolgokról kevés szó esik a kétoldalú találkozókon, pedig a kormányok és a vezetők egyre kevésbé tudják követni a gyorsuló változásokat. A korrupció és az átláthatóság hiánya egyaránt sújtja a demokráciákat és a tekintélyelvű rendszereket, legfeljebb az előzőek, ha egyenlőtlenül is, de igyekeznek azt leleplezni, míg az utóbbiak a hatalomgyakorlás eszközeként használják. Ez reális veszély Közép-­Európában – vélekedett.

Az Egyesült Államok által Közép- és Kelet-Európában indított korrupcióellenes kampány kapcsán az elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenkinek, aki szerint a korrupció erodálja a demokráciát, kötelessége felvenni a harcot. A jelenség Amerikában is létezik, de átláthatósággal, nyitottsággal és erős törvényi háttérrel küzdenek ellene. Ezt hangsúlyozza az amerikai diplomácia más országok esetében is.

Névjegy

Heather Conley
A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem felsőfokú nemzetközi tanulmányok iskolája, a SAIS növendéke. 2001-2005 között az amerikai külügy Európáért és Eurázsiáért felelős helyettes államtitkára, hozzá tartoztak a Magyarországgal fenntartott kétoldalú kapcsolatok is. Ezt követően az Amerikai Vöröskereszt vezérigazgatója, 2009-től a Nemzetközi Stratégiai tanulmányok Központja (CSIS) Európáért és Eurázsiáért felelős alelnöke, az európai program igazgatója. Gyakori kommentátor a CNN, a BBC és más tévécsatornákon.

A befolyásos Oroszország-szakértő szerint a szíriai hadműveletek során Moszkvát több tényező is motiválja, legfőképpen közel-keleti befolyását szeretné visszaszerezni és meg akarja akadályozni az Amerika által sürgetett rendszerváltást. A hadműveletek mellékterméke az európai migránsválság súlyosbodása, ami gyorsítja az EU egységének bomlását. „Vlagyimir Putyin elnök úgy véli, a pozíciói akkor erősödnek, ha Európáé és Amerikáé gyengülnek. A szíriai eseményekkel Európa meggyengült, hiány­zik az amerikai Közel-Kelet-politika, illetve vezető szerep, a vákuumot Oroszország és Irán töltötte ki” – összegezte a helyzetet.

Orbán Viktor politikájának elemzését Heather Conley azzal kezdte, hogy szerinte a miniszterelnököt leginkább a hatalmon maradás érdekli. Ha ebben az „illiberális demokrácia” segíti, azt valósítja meg. De ha kell, pragmatikusabb hangra is tud váltani Európával és az Egyesült Államokkal. „Azt csak a magyarok tudják eldönteni, hogyan, milyen törvények alapján kormányozzák őket. Ám ha a mostani vagy egy későbbi magyar kormány úgy döntene, többé nem kívánja a demokratikus elvekhez tartani magát, a ­NATO és az Európai Unió tagjai is eldönthetik, hogy Magyarország az értékközösségükhöz tartozzon-e a jövőben. A választás szabadsága kétirányú utca” – figyelmeztetett Heather Conley.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.