galéria megtekintése

A kormány ingatag

0 komment


Poór Csaba

A két hónapja tartó politikai patthelyzet megoldását remélik Ukrajnában attól, hogy a parlament új miniszterelnököt és új összetételű kormányt nevezett ki. Volodimir Hrojszman kabinetjének azonban nem mindenki jósol hosszú életet: a politikai ellenfelek máris fenik a kést.

A gazdasági növekedés és a hatalom iránti bizalom helyreállítását ígérte egyebek közt a csütörtökön kinevezett új ukrán miniszterelnök. Volodimir Hrojszman, aki eddig a parlament élén állt, többnapos egyezkedés eredményeként vehette át a kabinet vezetését, miután sokat bírált, népszerűtlen elődje, Arszenyij Jacenyuk a törvényhozástól is kérte, támogassa vasárnap bejelentett lemondását. A Petro Porosenko államfőt támogató pártszövetségből és Jacenyuk pártjából, a Népi Frontból álló, csekély parlamenti többséggel rendelkező koalíció képviselőinek vitákkal kísért, szerdai tanácskozásán hagyták jóvá Hrojszman jelöltségét, amelyre aztán a parlament is rábólintott.

Volodimir Hrojszman kinevezését követően a kijevi parlamentben
Valentyin Ogirenko / Reuters

A reformok határozott végigvitele, a korrupció elleni harc és az európai integráció folytatása mellett az új kormányfő bejelentése szerint különös figyelmet szentelnek az Oroszország által elcsatolt Krím félszigettel és a Donyec-medence „ideiglenes megszállás alatt lévő” térségeivel kapcsolatos kérdéseknek. Ezért külön miniszter felel a kabinetben, amely csak részben újult meg. Több eddigi miniszter is tárcát kapott (igaz, nem feltétlenül a korábbival azonosat), és olyan kulcsfigurák maradtak a helyükön, mint Sztepan Poltorak védelmi, Pavlo Klimkin külügy- és Pavlo Petrenko igazságügyi miniszter, illetve a Jacenyuk pártjához tartozó belügyminiszter, Arszen Avakov.

 

Az első elemzések arra hívják fel a figyelmet, hogy a kabinet összetétele Porosenko befolyásának erősödését jelzi, hiszen az új felállásban nem csak Hrojszman az államfő embere. Sztepan Kubiv az elnök parlamenti megbízottjának tisztségéből ült át a gazdasági miniszteri, egyben első miniszterelnök-helyettesi székbe, míg az új pénzügyminiszter Olekszandr Danyiljuk, aki eddig a kormányban képviselte Porosenkót. Ők ráadásul olyan Nyugat-orientált szakemberek helyére kerültek, mint a gazdasági tárca eddigi birtokosa, a Litvániából származó Aivaras Abromavicius és az ukrán emigránsok családjában az Egyesült Államokban született Natalija Jareszko, aki pénzügyminiszterként óriási érdemeket szerzett a Kijev hitelezőivel folytatott tárgyalásokon.

A parlamentben többen kételkednek azonban abban, hogy a kormánynak lesz elég ereje és főleg törvényhozási támogatottsága a kulcsfontosságú reformok megvalósításához. Szerhij Ljovocskin, a 2014 februárjában megbuktatott elnök, Viktor Janukovics volt híveiből alakult Ellenzéki Blokk képviselője például csak néhány hónapot jósol a kabinetnek, és – mint a Reutersnek elmondta – elkerülhetetlennek tartja a rendkívüli választások kiírását. Valamivel derűlátóbb Volodimir Feszenko kijevi politológus, igaz, stabil kormányról szerinte sem lehet beszélni. – A kétpárti koalíció valamivel szilárdabb lehet, mint a négy vagy öt pártból álló, mert nem lesz belső ellenzék – mondta a Népszabadságnak az elemző. Szerinte fél évig biztosan kihúzza a kabinet, sőt, ha a programját sikerül elfogadtatni a parlamenttel, akkor az alkotmány értelmében egy évig nem lehet leváltani.

Az elnök embere

Az új ukrán miniszterelnök, Volodimir Hrojszman 1978-ban született a Kijevtől kétszáz kilométerre, délnyugatra fekvő Vinnyicában. Már 16 éves korában kisvállalkozások irányításában vett részt, 2003-ban jogi diplomát szerzett, majd 2010-ben elvégezte az ukrán elnök mellett működő államigazgatási akadémiát.

Az üzleti életből 2006-ban váltott a közigazgatásra: Vinnyica polgármestere lett, 2010-ben a szavazatok több mint 77 százalékával választották újra a városvezetői poszton, amit 2014-ben, Viktor Janukovics államfő megbuktatása után hagyott el. 2014. februártól novemberig a kormányfő helyettese, regionális fejlesztési miniszter volt, 2014. november 27-én az ukrán parlament, a Narodna Rada elnökévé választották, és ebből a tisztségből került a kormány élére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.