galéria megtekintése

A király a puccs mellett áll

0 komment

NOL

A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű uralkodó, Bhumibol Aduljadedzs támogatásáról biztosította a hadsereget, amely hadiállpot hirdetséével próbál úrrá lenni a délkelet-ázsiai országban hónapok óta tartó politikai válságon.

Prajuth a hétfői ünnepségen. Királyi felhatalmazással számolhatja fel a demokratikus intézményrendszert
Prajuth a hétfői ünnepségen. Királyi felhatalmazással számolhatja fel a demokratikus intézményrendszert
Damir Sagolj / Reuters
Hivatalos ceremónián kapta meg a felhatalmazást Thaiföld irányítására hétfőn Bhumibol Aduljadedzs királytól Prajuth Csan-ocsa vezérkari főnök, aki a múlt héten hajtott végre puccsot a délkelet-ázsiai országban. Bár maga a megkérdőjelezhetetlen tekintélyű 86 éves uralkodó nem vett részt a Thaiföldi Királyi Katonai akadémián tartott ünnepségen, a fehér díszegyenruhába bújt Prajuth előtt felolvasták az üzenetét, amely szerint a béke és a rend helyreállítása, illetve a nemzeti egység megteremtése érdekében a vezérkari főnököt jelöli a Nemzeti Béke és Rendfenntartó Tanács (NCOP) – a Thaiföldet jelenleg irányító katonai vezetés – élére.

Prajuth egy nappal azután kapta meg az utólagos királyi felhatalmazást a puccshoz és a hadiállapot bevezetéséhez, hogy a hadsereg elrendelte az utolsó demokratikus intézmény, a szenátus feloszlatását, és kihallgatásra rendelt be 155 politikust, de politikai aktivistákat és akadémikusokat is. Az NCOP keményen rászállt a sajtóra. A 18 vezető lap, televízió, rádió és hírportál főszerkesztőjét – köztük a Kaoszod, a Bangkok Post, az ASTV, a Matichon és a Thairath – első emberét behívták, és nem tudni, hol hallgatják ki és mikor engedik el őket. Kirúgták az országos rendőrfőkapitányt és a belföldi titkosszolgálat vezetőjét.

Prajuth egy hete tett bejelentést arról, hogy hadiállapotot vezet be a november óta tartó politikai válság megoldására, de csütörtökig várt a kormány megdöntésével. Ekkor még csak a parlament alsóházának a működését és azt az alkotmányt függesztették fel, amelynek a megírásában a legutóbbi puccs, 2006 után Prajuth is részt vett. A parlament két házának a feloszlatása azt jelenti, hogy a hadsereg szabadon dönthet új törvényekről.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Rozi néni tyúkja
Vélemény
Offtalék
Vélemény
Végállomás

Thaiföldön november óta tart az országot megbénító politikai válság, amely az ellenzéki Demokrata Párt híveinek, a sárgaingeseknek a bangkoki tüntetésével kezdődött Jinglak Sinavatra volt miniszterelnök asszony kormánya ellen. A tüntetőknek eredetileg az nem tetszett, hogy a kormány amnesztiát akar adni a 2011 előtti politikai káosz érintettjeinek, köztük Jinglak bátyjának, Thakszin Sinavatrának, akinek a kabinetjét 2006-ban döntötte meg a hadsereg. A válságba Jinglak két hete bukott bele, amikor hatalommal való visszaélés vádja miatt az alkotmánybíróság lemondatta kilenc miniszterével együtt. Ekkor Bangkokban tömegével kezdtek megjelenni Jinglak pártja, a kormányzó Pheu Thai mögött álló vörösinges tüntetők is. Prajuth a vérfürdőt elkerülendő döntött a hadiállapot kihirdetése mellett.

Thaiföldön most este tíztől reggel ötig kijárási tilalom van érvényben. A tüntetőket hazaküldték, az öt főnél több embert felvonultató tüntetések résztvevőit pedig hadbírósággal, tízezer bahtos pénzbüntetéssel és egy év börtönnel fenyegetik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.