galéria megtekintése

A Jaguárt küldték a harkiviak ellen

1 komment

NOL

Terrorellenes műveletet kezdtek az ukrán belügy egységei Kelet-Ukrajnában, ahol több nagyvárosban az oroszbarát szakadár erők középületeket foglaltak el.

Harkivban – ahol az oroszpárti szeparatisták hétfőn kikiáltották a donyecki népköztársaságot – a biztonsági erők helyszíni jelentések szerint egyetlen puskalövés nélkül foglalták vissza a megyei adminisztráció épületét, hetven „házfoglalót" pedig letartóztattak, akiket kijevi és poltavai fogdákba szállítottak.

Oroszbarát aktivisták őrködnek a megyei közigazgatás általuk elfoglalt épülete elé épített barikádnál, Doneckben
Oroszbarát aktivisták őrködnek a megyei közigazgatás elfoglalt épülete elé épített barikádnál Doneckben
Efrem Lukackij / MTI/AP

A harkivi középület-felszabadítást az ukrán belügyminisztérium Jaguár nevű kommandós egységei hajtották végre. Különleges rendőri erőket vezényeltek más kelet-ukrajnai városokba, így Donyeckbe és Luhanszkba. Arszen Aszakov ukrán belügyminiszter szerint a különleges egységek a törvényes rend helyreállítása érdekében készek végrehajtani bármilyen feladatot. Aszakov bírálta a harkivi rendőrséget, amely szerinte „enyhén szólva nem állt a helyzet magaslatán, miután tétlenül nézte a megyei adminisztráció megszállását."

 

A kelet-ukrajnai helyzet megvitatására kedden összeült a rada, a parlament is, ahol az egyik kommunista képviselő felszólalása után verekedés robbant ki. Petro Szimonyenko bírálta az új kijevi vezetést, amely szerinte a tevékenységével destabilizálja, szétveri a 46 millió lakosú országot. Szimonyenko sürgette, hogy az új kijevi hatalom hallgassa meg a donyecki és harkivi tüntetőket.

Felszólalása közben két képviselő a nacionalista Szabadság (Szvoboda) frakciójából a szónoki emelvényhez lépett, és ellökdösték onnan a kommunista párti politikust. Ezután az emelvényhez szaladtak különböző frakciók tagjai, akik között verekedés tört ki. Fasiszták, fasiszták! – skandálták az ellenzékbe szorult Régiók Pártja és a kommunisták az ökölharc közben.

Nemcsak szóban tűztek össze a parlamenti képviselők a kijevi radában
Nem csak szóban tűztek össze a parlamenti képviselők a kijevi radában
Valentyn Ogirenko / Reuters

A verekedésbe torkolló felszólalás előtt Olekszandr Turcsinov ideglenes államfő, a rada elnöke előre megtervezett, tudatos provokációnak nevezte a kelet-ukrajnai középület-fogalásokat. Az akciókat az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) találta ki és szervezte meg – tette hozzá. Vitalij Klicsko, az Udar (Ütés) párt elnöke pedig azt sürgette, hogy a rendvédelmi szervek számoljanak le a beszivárgott provokátorokkal és fizetett bűnözőkkel, akik Ukrajna szétdarabolását készítik elő, s szeretnék meghiúsítani a májusi államfőválasztást.

Tíz napon belül az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna magas rangú képviselői próbálnak valamiféle megoldást találni az Ukrajnát egyre mélyebb politikai gödörbe taszító válságra – közölte Washingtonban az amerikai külügyminisztérium. Közben óva intette Oroszországot Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár attól, hogy katonai beavatkozást hajtson végre Kelet-Ukrajnában. – Felszólítom Oroszországot, ne élezze a feszültséget Ukrajna keleti részén – hangoztatta Párizsban Rasmussen, aki szerint egy esetleges orosz beavatkozás történelmi hibával érne fel, és súlyos következményekkel járna.

– Ukrajna nem fizette ki időre Oroszországnak a márciusban szállított földgáz árát – jelentette be kedden az orosz Gazprom, amely azonban a lehetséges következményekről nem beszélt. Ukrajna Gazprommal szembeni teljes adóssága, a márciusi rendezetlen számlával együtt, eléri a 2,2 milliárd dollárt. Moszkva áprilistól közel a duplájára emelte az Ukrajnának szállított földgáz árát (485 dollár/ezer köbméter), miközben az európai fogyasztók átlagosan 370-380 dollárt fizetnek – írta az MTI.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.