galéria megtekintése

„A gyűlölet vezérli az Izrael elleni támadásokat"

3 komment

MTI

A Hamász Izrael elleni támadásainak egyetlen oka van, mégpedig az országgal szemben táplált gyűlölete. Ha az iszlamista szervezet felhagy a támadásokkal, Izraelnek sem lesz oka, hogy fellépjen a Gázai övezetben – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete az MTI-nek adott interjújában. Marie Antoinette Sedin budapesti palesztin nagykövet szerint azonban a gázai konfliktus tartós rendezésének alapfeltétele az izraeli kivonulás a megszállt területekről és az úgynevezett kétállami megoldás. 

Sedin beszél a Magyarországon élő palesztin közösség tüntetésén a Szent István Bazilika előtt 2014. július 31-én
Sedin beszél a Magyarországon élő palesztin közösség tüntetésén a Szent István Bazilika előtt 2014. július 31-én
Beliczay László / MTI

A Gázai övezet elleni támadás bosszú volt a három izraeli fiatal meggyilkolása miatt – mondta Marie Antoinette Sedin az MTI-nek egy külön interjúban. A palesztin nagykövet szerint a történtek csak ürügyet szolgáltattak a támadásra és a „népirtásra", ám Mor szerint Izrael nem tesz mást, mint reagál az ellene indított „terrorakciókra". 

Izrael gyűlöli a háborút, de nyilvánvalóan nem fogadhatja el, ha támadás éri az országot – mondta Mor, aki szerint a Hamász által 2005-ben indított több ezer rakétatámadás izraeli oldalon is rengeteg civil áldozatot szedett. Sajnálatát fejezte ki, amiért sokan – így több magyarországi párt is – kettős mércét alkalmaz: amikor Szíriában, Irakban, Iránban, Szaúd-Arábiában, Libanonban, Líbiában, Szudánban vagy Jemenben sértik meg az emberi jogokat, nem emelik fel a szavukat, de Izrael intézkedései ellen igen. Holott Izrael az egyetlen demokratikus állam a Közel-Keleten – fűzte hozzá.

 
Földönfutóvá vált palesztinok Beit Lahíjában
Földönfutóvá vált palesztinok Beit Lahíjában
Suhaib Salem / Reuters

A nagykövet szerint a világ gyakran hallgat, amikor a kisebbségeket, például a keresztényeket üldözik a Közel-Keleten, erőszak, jogsértések történnek, „a muszlimok ölik egymást vagy a keresztényeket". Nem fair, hogy Izraelre ilyen nagy figyelem jut, míg a többi térségbeli országra kevesebb – mondta.

A jelenlegi gázai konfliktus áldozatait illetően elismerte, hogy ártatlan palesztinok is a harcok áldozatává válnak, de hangsúlyozta, hogy ez nem Izrael hibája, hanem a Hamászé, amely élő pajzsként használja a palesztin civileket.

A szervezet gyakran házakban, iskolákban és kórházakban rejtegeti a fegyvereit – jegyezte meg, ám a palesztin nagykövet mindezt tagadta, sőt, kijelentette, hogy az izraeli légierő az elmúlt hetekben iskolákat, kórházakat és klinikákat, templomokat és mecseteket, valamint más, menhelyül is szolgáló épületeket lőtt.

Sedin szerint az sem felel meg a valóságnak, hogy egyes körzetek, épületek elleni támadások előtt felszólították volna az embereket, hogy hagyják el a szóban forgó „célpontokat". Az emberek többségének nincs is hová menekülnie – jelentette ki.
Az elmúlt hetek háborújáról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy egyenlőtlen erők állnak egymással szemben.

A palesztin nagykövet asszony
A palesztin nagykövet asszony
Koszticsák Szilárd / MTI

„Nekünk nincsenek bombázó repülőgépeink, nincsenek páncélosaink, nekünk csak házilag készített rakétáink vannak" – mondta a diplomata. „Nem tudom felfogni, miként lehet valaki áldozat, ha közben támadásokat hajt végre, és embereket gyilkol" – tette hozzá.

A nagykövet elismerte, hogy a Hamásznak vannak olyan föld alatti alagútjai, amelyeken keresztül Izrael elleni támadásokat hajt végre. „Nem gondolom, hogy ezek törvényesek, de az önvédelmet szolgálják" – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy ezeknek az alagutaknak elsősorban az a céljuk, hogy ott az emberek menedéket kereshessenek, illetve az övezet blokádja miatt bizonyos árucikkeket szállíthassanak azokon keresztül.

Az elmúlt több mint két évtizedre visszatekintve a budapesti palesztin nagykövetség vezetője emlékeztetett arra, hogy a palesztinok beleegyeztek a béketárgyalásokba. „A tárgyalások húsz éve alatt újabb területeket veszítettünk el, az izraeli megszállók még több palesztin földet foglaltak el, és még több zsidó telepet hoztak létre" – mondta. „Ha Izrael békét akar, miért hoz létre újabb településeket?" – tette fel a kérdést, miután kijelentette, ebben a konfliktusban nem Izrael az áldozat.

Palesztin fiú a Hamássz katonai szárnyának, az ezzedin al-Kasszam Brigádoknak a sapkájában
Palesztin fiú a Hamász katonai szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak a burnuszában
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

A konfliktus rendezésének kilátásaival kapcsolatban a palesztinok legfőbb követeléseként az izraeli megszállás befejezését említette. Az izraeli nagykövet szerint azonban rossz propaganda azt hangoztatni, hogy Izrael elfoglalja a Gázai övezetet, és katonáiknak el kell hagyniuk a területet, hiszen nincsenek is ott. Izrael minden alkalommal beleegyezett a tűzszünetbe, de a Hamász mindig folytatta a támadásokat – mondta.

Marie Antoinette Sedin elismerte, hogy a Hamász korábban határozottan elutasította Izrael állam elismerését, de hangsúlyozta, hogy a szervezet azóta elkötelezte magát a hosszú távú tűzszünet, illetve a korábbi izraeli-palesztin megállapodásokban foglaltak megvalósítása mellett. Hozzátette, hogy az elismerés nem történhet meg az előtt, hogy megszületne a végleges megegyezés a kétállami megoldásról. Ha létrejön egy ilyen megállapodás, a Hamásznak is el kell ismernie Izraelt – mondta a nagykövet, hozzátéve: „még akkor is, ha ezt nem deklarálják, a kétállami megoldás automatikusan Izrael elismerését is jelenti majd".

Ilan Mor úgy fogalmazott, a palesztinok minden egyes alkalommal elszalasztották a lehetőséget a konfliktus megoldására, pedig Izrael erre sokszor adott módot. A diplomata arról is beszélt, hogy Izrael békében akar élni a palesztinokkal, de ehhez az kell, hogy a Hamász hagyjon fel a támadásokkal és az alagutak ásásával, működtetésével. Az utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy az alagutak dollármilliókba kerülnek, és ezt a pénzt a palesztinok életkörülményeinek javítására is lehetne fordítani.

Végezetül elmondta, hogy Izrael a kétállamos megoldás mellett áll ki, de mindkét népnek el kell fogadni, hogy kompromisszumot kell kötni a megegyezéshez – hangsúlyozta a nagykövet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.