galéria megtekintése

„A kerítés illik Orbán Viktor brutális politikájához”

27 komment

NOL

Az embertelenség kerítésének is nevezik a nemzetközi sajtóban a magyar–szerb határra tervezett négy méter magas és 175 kilométer hosszú fizikai határzárat, amely „illik Orbán Viktor brutális politikájához”. Több külföldi lap szerint az Orbán-kormány ötlete hidegháborús emlékeket idéz, és nem oldja meg a problémát.

Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnököt sokkolta a 175 kilométer hosszú kerítés ötlete – emeli ki a BBC a Magyarországról szóló cikkében. A brit médium idézi Nils Muiznieks, az Európai Bizottság emberi jogi biztosának Twitter-bejegyzését, melyben azt írja, a kerítésötlet meggondolatlan. A biztos szerint inkább a menedékjog megadására kellene koncentrálni, nem pedig annak akadályozására.

A BBC-hez hasonlóan a Guardian is beszámolt a magyar kormány szerdai döntéséről. A brit lap a kerítés, és a szerb miniszterelnök véleménye mellett az Orbán-kormány bevándorlásellenes plakátkampányáról is beszámol.

 

Az EU lassan reagál a magyar ötletekre – írja a brit Telegraph. A lap kiemeli, hogy a bejelentés a kormány bevándorlásellenes kampányának kellős közepén érkezik. A Telegraph szerint a 175 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés a vasfüggönyre emlékeztet.

Reuters tudósításában azt írja, hogy a szerb–magyar határon készülő fizikai határzár valószínűleg bosszantani fogja az Európai Uniót és a jogvédő csoportokat. A lap hozzáteszi, hogy a kerítés hidegháborús időket és a berlini fal emlékeit idézi.  

Régóta fut a bevándorlás elleni propagandakampány

Szíriai apa gyermekével várakozik a török határon. Több képért kattintson!
Umit Bektas / Reuters

Die Zeit Az embertelenség kerítése című kommentárjában hangsúlyozza, a kerítés illik Orbán Viktor brutális politikájához, de az EU-hoz is. A cikk szerzője emlékeztet rá, hogy negyed évszázaddal ezelőtt Magyarország is ünnepelte a vasfüggöny leomlását, ezért némileg „ironikus” – írja Ludwig Greven publicista –, hogy a kormány 175 kilométer hosszú drótkerítés felhúzását akarja a Szerbiával közös határszakaszon. A cikk felsorolja az elmúlt hat hónap menekültügyi statisztikáit és elismeri, hogy Európában Svédország után Magyarországot terhelte meg legjobban a migrációs válság ebben az időszakban. Ám hozzáteszi, hogy Orbán Viktor kormánya már korábban is rendkívül korlátozó lépéseket szorgalmazott a bevándorlás megfékezésére. „A határ lezárása beleillik abba az orbáni irányvonalba, mely az országot el akarja zárni a nyugati értékektől és jogi fogalmaktól, melyek magukba foglalják a menedékkérők védelmét” – véli Greven, aki arra is kitér: az orbáni megközelítés nem egyedülálló Európában, aminek az az oka, hogy nincs egységes uniós válasz és arányos teherviselés az Unióban, ami történelmi bukást készít elő.

Spiegel Online száraz tényeket soroló cikkében azt írja: a magyar kormány drasztikus módszerrel akarja megállítani a Szerbia felől érkező menekülteket. „Orbán Viktor jobboldali nacionalista kormányzása alatt már régóta fut a bevándorlás elleni propagandakampány” – jegyzi meg a lap.

Az osztrák közmédia is beszámol a kerítésről, s említést tesz a július elejére tervezett szerb–magyar csúcstalálkozóról is, ahol a két ország közös stratégiai kérdésekről fog tárgyalni. Szerbia már korábban is felvetette, hogy a migrációs hullám lassítása érdekében megerősíti határőrségét a magyar és a macedón határszakaszain is. A lap megemlíti, hogy a kerítés nagy aggodalmat okoz Horvátországban, ugyanis tartani lehet tőle, hogy a Balkán felől érkezők az országon keresztül akarnak majd bejutni az Unióba.

A spanyol észak-afrikai enklávék, Ceuta és Melilla körül is határzárat kellett elrendelni 2014-ben. A 240 centiméter magas kerítés nem állítja meg a menekülteket.
STRINGER / Reuters

A bevándorlás hozta az igazi törést

Bár az illegális bevándorlás egész Európa számára kihívás, Magyarországon belpolitikai üggyé vált – véli a RTVE spanyol lap. A Fidesz így próbálja meg visszaszerezni népszerűségét, mivel attól retteg, hogy számos szavazója a szélsőjobboldali Jobbikhoz pártol.

Az El País szerint Orbán Viktor kormánya állandó harcot vív az Európai Unióval, mivel álláspontja a különböző témákban igencsak eltér az Unió értékrendjétől. Az utóbbi időben a bevándorlás hozta meg az igazi törést.

A falak építése nem segít

A határzár nem fogja megmenteni Magyarországot a bevándorlóktól – jelentette ki Andrej Kortunov, az Oroszországi Külügyi Tanács non-profit szervezet főigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökség rádiójában.

A politológus szerint ez a lépés önmagában nem oldja meg az ország problémáit: „Magyarország számára ez különösen kritikus kérdés. Erős befolyásra tettek szert a jobboldali pártok, amelyek mindig is szkeptikusan, gyanakvóan viszonyultak a bevándorlókhoz. Most, figyelembe véve a magyar gazdasági helyzet nehézségeit – a munkanélküliségi rátát és a Budapest és Brüsszel közötti problémákat –, egyre inkább előtérbe kerül a migráció témája. De Magyarország részéről ez nem csupán retorika, hanem valódi probléma."

A politológus hozzátette, a történelmi tapasztalat arról tanúskodik, hogy a falak építése jellemzően sosem jelentett megoldást: „Mexikó és az Egyesült Államok határán emelt fal sem segített, a bevándorlók áradata csak akkor kezdett apadni, amikor Mexikó gazdasági helyzete javult, több lett a munkahely, és lassan elkezdtek kiegyenlítődni az életszínvonalbeli különbségek a két ország között. Azt a körülményt is figyelembe kell venni, hogy az Európai Unión belül nincsenek határok. Emiatt lehet ugyan falat emelni Magyarország és Szerbia között, de ebben az esetben a bevándorlók más országokon, például Románián, Bulgárián és Horvátországon keresztül érkeznek majd. Ebből kifolyólag az Európába érkező bevándorló tömeget semmi esetre sem lehet egy ország erőfeszítéseivel megállítani – jelentette ki a politológus.

Kortunov a magyar kormány lépését populista intézkedésnek véli: „Ez az intézkedés érthető az egyszerű emberek számára. Ha felteszik a kérdést, hogy mit tesz az ország a probléma megoldásáért, akkor tessék, a televízió képernyőjén meg lehet mutatni, hogyan épül a fal. Vagyis a kormány azt mondja a népnek, hogy nem tétlenkedik. De végül is természetesen ez a tehetetlenség beismerése, annak a beismerése, hogy más módszerekkel nem lehet megoldani ezt a problémát. Ez egész Európa gondja, nemcsak a magyar vezetőségé, a megoldást tehát uniós szinten kell keresni, de még így sem lesz egyszerű."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.