galéria megtekintése

A csapat a pályán, a Fidesz a partvonalon

6 komment


Inotai Edit

A magyar képviselők már hetekkel ezelőtt bejelentették, hogy nem támogatják Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság élére, vagyis senkit sem rendít meg, ha nemmel szavaznak. Mindez annak fényében is érdekes, hogy az Európai Néppárt az elmúlt négy évben rendre kiállt a Fidesz mögött, amikor a magyar kormány intézkedéseit külföldön kritika érte.

Jean-Claude Juncker
Vincent Kessler / Reuters
A néppárti frakció persze szerette volna, ha teljes egységet tud mutatni Juncker mögött (aki elvégre a Néppárt jelöltje volt az EP-választási kampányban), de végül így is nagy többséggel győzött – mondta lapunknak Manfred Weber, a Néppárt (EPP) elnökének szóvivője. A pártban nyílt párbeszédet lehet folytatni, és mindenki szabadon élhet a mandátumával – tette hozzá.

A frakción belül nem volt ugyan mindenki elragadtatva a magyar kormány politikájától – a fékek és ellensúlyok rendszerének megbontásától, a sajtószabadság elleni akcióktól vagy a választási rendszer önkényes átalakításától –, de tartották magukat a pártfegyelemhez, és legfeljebb zárt ajtók mögött adtak hangot az ellenvéleményüknek. A ritka kivételek közé tartozott a bajor Markus Ferber, aki tavaly már arról beszélt, hogy a Fidesz folyamatosan teszteli a határait, így az ember egy idő után már elveszti a kedvét, hogy egy ilyen pártot védjen. Bár lapunknak akkor azt mondta, hogy Orbán pártja egyelőre otthon van az EPP-ben, ám ennek feltétele, hogy képesek legyenek a párbeszédre a pártcsalád tagjaival. Ferber a Juncker-szavazással kapcsolatban tegnap elhárította megkeresésünket.

A spekulációkkal kapcsolatban, hogy ezek után is helye van-e a pártnak az EPP-ben, a néppárti elnök szóvivője azt mondta: nem lesz semmilyen következménye annak, hogy a Fidesz-KDNP képviselői szembe mentek a párt irányvonalával, és szóba sem került, hogy a magyar képviselőknek esetleg más frakcióban kellene ülniük. Az Európai Néppártban van a legjobb helyen a Fidesz, Szájer József pedig fontos feladatokat lát el a parlamentben – fogalmazott diplomatikusan.

 

Másképp látja a helyzetet Kai-Olaf Lang, a német külpolitikai kutatóintézet, a Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP) európai ügyekkel foglalkozó vezető kutatója. Lang – aki a magyar politikát is nyomon követi, és magyarul is ért – úgy látja, hogy ha kézzelfogható következmények nem is lesznek, azért a „fejekben" sokáig ott marad, hogy a Fidesz képviselői egy nagyon fontos, mondhatni alapkérdésben nem támogatták a frakciót. Junckert mások is bírálták, de végül (a Fideszen kívül) mindenki beállt mögé. Futballhasonlattal élve olyan ez, mint amikor a csapat küzd a pályán, de egyetlen játékos a partvonal mellett álldogál, és nem vesz részt a játékban.

Juncker legitimitása EB-elnökként jóval nagyobb, mint elődeié

A német politika számára Juncker bizottsági elnöki posztját korai lenne egyfajta „győzelemként" értelmezni. Lang szerint egyelőre rajta is múlik, miként definiálja az Európai Bizottság szerepét, amelynek viszonya az utóbbi időben legjobb esetben is ambivalens volt több tagállammal.

– Németország nem érdekelt egy gyenge bizottságban, annál inkább egy hatékony, a költségvetési kérdésekben jól működő testületben. Ám Berlin több politikai kezdeményező szerepet sem szeretne a bizottság részéről – tette hozzá a szakértő.

Az utóbbi években úgy tűnik, hogy inkább az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács vált a kezdeményezővé, ami persze összefügghet a válsággal és a sürgős válságkezelési intézkedésekkel. Most ismét újrakezdődhet a vita arról, melyik testület szabja meg az irányvonalat, milyen koalíciók alakulnak a parlament, a bizottság és a tanács között. Az azonban vitathatatlan, hogy Juncker legitimitása EB-elnökként jóval nagyobb, mint elődeié.

Pelczné előhozta Orbán személyes kifogásait is
Beliczay László / MTI

Bár a szavazás titkos volt, Pelczné Gáll Ildikó néppárti EP-képviselő, a parlament egyik alelnöke a Kossuth Rádióban elmondta: a véleményük nem változott, mert megmaradtak azok az elvi problémák, amelyek miatt ellenezték Juncker megválasztását. Emlékeztetett rá, hogy az Európai Néppárt dublini kongresszusán nem volt egyértelmű, hogy a csúcsjelölt nem csak a kampányidőszakra szól, és az sem, hogy az EP ezzel elvette a kormányfőktől a jelölés jogát – írta a Hiradó.hu. De Pelczné előhozta Orbán Viktor személyes kifogásait is a luxemburgi politikussal kapcsolatban, amelyeket az utóbbi időben mintha kevésbé hangoztattak volna. Megismételte, hogy nehéz elfelejteni Viviane Reding biztosi munkáját és Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarországgal kapcsolatos éles megnyilvánulásait is, amelyek kapcsán Juncker egyszer sem szólalt meg – rótta fel a fideszes politikus.

Az ellenzők Farage-zsal és Le Pennel kerültek egy csapatba

Az utolsó pillanatban megváltoztatták véleményüket Jean-Claude Juncker támogatásával kapcsolatban a spanyol szocialisták. Az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták korábban megállapodtak, hogy támogatják Junckert, cserébe azért, hogy Martin Schulz maradhasson az EP elnöke. Ám a spanyol szocialisták képviselők végül nemmel szavaztak. A háttérben a vasárnap éjjel megválasztott új PSOE-pártfőtitkár áll. Pedro Sánchez az eddiginél baloldalibb irányvonalat szeretne vinni, ami összeegyeztethetetlen a Juncker által képviselt nézetekkel. A spanyol szocialisták EP-beli vezetője, Ramon Jauregui korábbi miniszter alkalmazkodott az új irányvonalhoz, de megemlítette: nem tölti el jó érzéssel, hogy ezzel Nigel Farage-zsal és Marine Le Pennel került egy csapatba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.