galéria megtekintése

Százhúsz halott az olaszországi földrengésben, egy család a templomtorony alatt halt szörnyet

12 komment

NOL

Legalább 120 ember meghalt és 150-en eltűntek, amikor szerda hajnalban egy 6,2 erősségű földrengés és több – legalább 122 – utórengés rázta meg Közép-Olaszországot. Több épület összedőlt, rengetegen rekedtek a romok alatt.

A föld hajnali 3 óra 36 perckor mozdult meg Perugiától 76 kilométerre, mindössze 10 kilométerrel a felszín alatt. A három leginkább érintett város a Lazio régióbeli Amatrice és Accumuli, illetve Marchében Arquata és Pescara del Tronto. Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentése szerint a halálos áldozatok száma eddig 120, de ez nem a végső szám. Csak Amatricéban 35 halottja van a szerencsétlenségnek. Itt 14 holttestet egy magánházba, 21-et pedig a helyi iskola udvarára szállítottak. Csak az elmúlt egy órában  három holttestet emeltek ki a romok alól – és élve egy 80 éves éves asszonyt is. A sérültek száma 389, közülük 69-et Rómába, 81-et pedig Ascoli Picenóban ápolnak. A hatóságok egész Olaszországot véradásra szólították fel.

Így pusztított a földrengés Amatrice városában
Így pusztított a földrengés Amatrice városában
Emiliano Grillotti / Reuters

Az áldozatok száma fokozatosan emelkedik. Korábban még úgy volt, hogy a legtöbben Pescara del Trontóban haltak meg, ahol az épületek többsége a földdel vált egyenlővé. Innen tíz áldozatról tettek bejelentést, vannak köztük gyerekek is. Húsz embert már kórházba szállítottak. Legutóbb egy két és egy négy éves kisfiút hoztak ki sértetlenül a nagyanyjuk házából. A gyerekek úgy menekültek meg, hogy félelmükben az ágy alá bújtak.

 

Alberto Basso arquatai polgármester bejelentése szerint a városban 17 ember vesztette életét és 55-en megsérültek, utóbbiak közül 20-an súlyosan. A városkában két turistát is kiemeltek a romok alól, egy mindössze 18 hónapos kislány, Marisol Permarini viszont meghalt, amikor az ágyában aludt, és beomlott felette a plafon. Arquatát délután fél háromkor még egy 4,9-es erősségű utórengés rázta meg, amely még több kárt okozott.

A romok alól még most is hallatszanak segélykiáltások
A romok alól még most is hallatszanak segélykiáltások
Stefano Rellandini / Reuters

Rendőrségi közlések szerint az érintett városokban járőröket indítanak a fosztogatás megelőzésére.

A La Repubblica szerint a rengést 20 másodpercen át Rómában is érezni lehetett, több épület megremegett, de a fővárosból nem jelentettek sem áldozatokat, sem károkat. Emma Tucker, a The Times című brit lap főszerkesztőhelyettese épp Rómában tartózkodik. Azt írja, koromsötétben, hidegben érte a csoportjukat a földrengés és senki sem tudta, mit kellene tenniük ilyenkor. 

A polgári védelem és az erdészet helyi emberei folyamatosan végzik a mentést, a földrengés által érintett régiók (Lazio, Marche, Abruzzo) tűzoltósági járművei és mentőegységei is elindultak a romba dőlt városkák, amelyek közül több is nehezen megközelíthető a meredek és szűk hegyi utak miatt – mondta Fabrizio Curcio az olasz polgári védelem vezetője szerda reggeli sajtótájékoztatóján.

Amatrice sétálóutcája eltűnt

A városka kórháza tele van sérültekkel. A több mint kétezer-hatszáz lakosú város történelmi központjában jelentős károk keletkeztek, az utcák járhatatlanok a teljesen romokba dőlt házak és törmelék miatt, a romok alól mentik ki az embereket, helyi jelentések szerint az épületek maradványai alól segélykiáltásokat hallani. A polgármester a rádióban azt nyilatkozta, hogy a város fele gyakorlatilag megsemmisült, a sétálóutca eltűntés egy híd is beomlott.Egy négytagú család – Andrea Tuccio, a felesége, Graziella és a két fiuk, Riccardo és Stefano – mindegyik tagja életét veszítette, amikor a házukra rádőlt egy templomtorony, amelyet nemrég renováltak.

Kár esett Amatrice két történelmi jelentőségű, emblematikus épületében is. Egyikük a városközpontban lévő 13. századi Szent Ferenc bazilika, amelynek kupolája teljesen beomlott, a másik pedig a városszéli Szent Ágoston templom, amely szintén romokban áll.

Amatrice fele megsemmisült
Amatrice fele megsemmisült
Remo Casilli / Reuters

A SkyTG24 olasz hírtelevízió helyi tudósítója szerint Amatricében a terméskőből épített régi épületek szabályosan szétrobbantak a rezgésekben. Amatricét porfelhő fedi be. A megrémült városlakók hajnalban rohantak ki az utcára, és a legtöbben azóta is ott vannak. Aki tehette, gépkocsijába költözött be. Itt és Arquatában is sátorváros épül azok számára, akiket földönfutóvá tett a természeti katasztrófa.

Helyrehozhatatlan kár esett több történelmi jelentőségű épületben is
Helyrehozhatatlan kár esett több történelmi jelentőségű épületben is
Stefano Rellandini / Reuters

Sokan a későn indult mentés miatt panaszkodnak, a helyiek - nem törődve a hatóságok által lezárt utcákkal - saját maguk puszta kézzel igyekeznek a romok alá szorult embereket menteni. Azt kiáltják a romok alatt levőknek, hogy tartsanak ki. Az egyik civil mentőegységet egy helyi plébános vezeti. Hét személyt találtak meg élve. A pap elmondta, hogy ivóvízre, hordágyra van szükség.

Amatrice kórháza már megtelt, de még mindig sok ember rekedt az otthonában vagy várja a segítséget a romok alatt
Amatrice kórháza már megtelt, de még mindig sok ember rekedt az otthonában vagy várja a segítséget a romok alatt
Remo Casilli / Reuters

Amatricéért indult egy szívmelengető akció is a Twitteren, Olaszország egyik legfinomabb tésztája ugyanis a városkából származó amatricianát tartják, a mozgalom pedig most országszerte minden éttermet arra kér, hogy minden egyes adag amatriciana eladásából egy eurót a Vöröskeresztnek adományozzanak.

Több kisebb település polgármestere telefonon azt jelentette, hogy az épületek jelentős része megsemmisült. Marchéban főleg Ascoli Picenót, Fermót és Maceratát érintette a földrengés. Abruzzo tartományi elnöke közölte, hogy területén csak épületekben esett kár.

A mentőegységekre még hosszú éjszaka vár, még mindig él legalábbis a remény, hogy túlélőket találnak. Amatricéban egy 58 éves férfit 12 óra után sikerült kihúzni a romok alól.

Sokan sátorban fognak éjszakázni. A földrengés több mint 2500 embert tett földönfutóvá
Sokan sátorban fognak éjszakázni. A földrengés több mint 2500 embert tett földönfutóvá
Stefano Rellandini / Reuters

Ígéretének megfelelően Matteo Renzi olasz kormányfő délután ellátogatott Amatricébe, ahol azonban szokatlanul rövid időt, mindössze 20 percet töltött el, mielőtt helikopteren távozott volna. Nem válaszolt a sajtó kérdéseire sem. „Nem ez az az idő, amikor beszélni kell” – vetette oda szűkszavúan az újságíróknak.

Egymás után a legmagasabb szintről érkeznek a felajánlások is. Angela Merkel német kancellár hivatalos észtországi látogatásán jelentette be, hogy országa minden segítséget megad az olaszoknak, Barack Obama amerikai elnök pedig Sergio Mattarella olasz államfőt hívta fel segítséget ajánlani a mentésben és a károk helyreállításában.

A mostani földmozgás méreteiben az Abruzzo régióbeli L'Aquila városát elpusztító, több mint 300 halálos áldozatot követelő 2009-es rengéshez hasonlítható – emlékeztetett Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője. Hozzátette, hogy Abruzzóban sűrűn lakott térséget érintett a földrengés, a mostani területen viszont kevesebben élnek, így remélhetőleg alacsonyabb áldozatszám várható. A földrengés az olasz fővárostól több mint 150 kilométerre levő térséget érintette, Lazio tartomány észak-keleti határán, az Appenninekben.

Segélykiáltások hallatszanak a romok alól
Segélykiáltások hallatszanak a romok alól
Remo Casilli / Reuters

Az amerikai földtani intézet mérése szerint a szerdai földrengés 6,2-es erősségű volt. A rengés epicentruma a Lazio régióbeli Accumoli közelében volt, de megérezték az Adria-parti Riminitől egészen Nápolyig.

Nincs hír magyar érintettről

Az eddigi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a Közép-Olaszországot szerda hajnalban sújtó erős földrengésnek - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az MTI-nek.

A sajtófőnök kifejtette: az olasz hatóságok arról tájékoztatták a római magyar nagykövetséget, hogy a jelenlegi ismereteik szerint az áldozatok és a sérültek között nincs magyar állampolgár.

Továbbá sem a KKM, sem a római nagykövetség nem kapott segítségkérő telefonhívást, nem jelezte magyar állampolgár, hogy keresi rokonát, ismerősét, aki az érintett térségben tartózkodhatott - közölte.

Percek alatt váltak romhalmazzá  otthonok Accumuli di Rietiben is
Percek alatt váltak romhalmazzá otthonok Accumuli di Rietiben is
Reuters

Menczer Tamás arról is beszámolt, hogy összességében augusztus hónapra 262 olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki jelezte, hogy Olaszországban lesz. Közülük a mai napot illetően 67-en közölték, hogy az országban tartózkodnak, és azok közül, akik megadták, hogy Olaszországon belül pontosan hol lesznek, senki sem jelölt meg olyan települést, amelyet érintett a földrengés - magyarázta.

A sajtófőnök ismét felhívta a figyelmet a konzuli regisztráció fontosságára és arra, hogy hasznos megadni egy országon belüli konkrét tartózkodás helyét is, hiszen a mostani esetben is látszik, hogy erre nagy szükség van, ez a segítségnyújtás hatékonyságát, gyorsaságát növeli.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.