galéria megtekintése

Célkeresztben az „érinthetetlen”

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 04. számában
jelent meg.

Ortutay L. Gyula
Népszabadság

A bukott csungkingi párttitkár, Bo Xilai magával ránthatta a belbiztonság volt felelősét is

A reformok és a korrupció elleni harc szerepel kiemelt helyen a kínai törvényhozás e héten kezdődő éves ülésszakán. Hétfőtől már a Népi Gyűlés konzultatív tanácsa ülésezik, majd szerdától maga a parlament, az Országos Népi Gyűlés. Az új kínai vezetőgarnitúrából Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnökre immár egy konkrét program felvázolása vár. Világossá kell tennie, miként kívánják biztosítani a megelőző negyedszázad évi mintegy tízszázalékos növekedése után a célul kitűzött 7,5 százalékos GDP-növekedést a megváltozott hazai és világgazdasági körülmények közepette. A reformokért felelős csoport Hszi Csin-ping (Xi Jinping) pártfőtitkár-államfő vezetésével a közelúltban már jóváhagyta az idei évre vonatkozó fő feladatokat. A stratégia alapja Kína kormányzati rendszerének és képességének modernizálása. A kormányzás és a piac között új egyensúlyt akarnak kialakítani. Hszi –mint a Xinhua hírügynökség jelentette – hangsúlyozta a jogrendszer fontosságát: a reformfolyamat valamennyi lépésének jogilag megalapozottnak kell lennie. Li ugyanakkor a kormányzás és a piac viszonyát a következőképpen fogalmazta meg: „Amit a törvény nem tilt, azt a piacon érvényesíteni lehet, ám amit a kormány cselekszik, arra törvényi felhatalmazás kell”.

A parlament tavaszi ülésszakát megelőzően a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao közzétette több mint hárommillió válaszon alapuló közvéleménykutatását. E szerint a kínaiak a szociális biztonság javítását tartják a legsürgetőbben megoldandó kérdésnek. Ez a társadalmi ellátórendszerek, a nyugdíj- és társadalombiztosítás, az oktatás és egészségügy átalakítását, a biztosítási rendszer reformját is magába foglalja – jelentette az MTI.

A sorban a második helyen a korrupció szerepel, mint a társadalmi és politikai reformok legnagyobb akadálya. A korrupció visszaszorítására a kormány másfél éve indított kampányt, s ez a jelek szerint egy hosszabb folyamat kezdetét jelenti. Tavaly a párt fegyelmi ellenőrző bizottságai különböző szinteken körülbelül 182 ezer vezetőt büntettek meg, 13 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Mint arról a pekingi legfelsőbb bíróság beszámolt, csak a bírók, bírósági alkalmazottak közül százak buktak le tavaly: 683 főre bizonyították rá, hogy megvesztegették. Az ügyészségi vizsgálatok tízezreket érintenek.

 

A Kína-szakértők a reformokon kívül arra kíváncsiak, hogy a törvényhozás ülésén szóba kerül-e egy mindinkább szerteágazó korrupciós ügy, amelynek középpontjában az igen befolyásos Csou Jung-kang (Zhou Yongkang) áll, aki a 2012. novemberi pártkongresszuson vonult vissza a párt legfelső vezetőségéből, a héttagú állandó bizottságból, amelyben ráadásul a belbiztonsági ügyek felelőse volt. Ilyen minőségében a hongkongi South China Morning Post szerint az „érinthetetlenek” közé tartozott. Csou még a 90-es években a kínai olajipari óriás, a CNPC elnöke volt, majd innen lépett a politikai skálán felfelé. Az utóbbi hónapokban a fegyelmi vizsgálatok szinte „körbelőtték”: számos korábbi munkatársa érintett, sőt, állítólag immár ellene is folyik a vizsgálat. A Reuters szerint tavaly december óta nincs hír a 71 éves Csouról, aki majd egy évtizeden át élet és halál ura volt. Utoljára október 1-jén jelent meg nyilvánosan, azóta állítólag házi őrizetben van...

A párt fegyelmi bizottsága mindenesetre a múlt héten jelentette be, hogy vizsgálat indult „súlyos fegyelmi vétségek” miatt Csi Ven-lin (Ji Wenlin), a dél-kínai Hainan tartomány volt helyettes kormányzója ellen. A hivatalos pártlap kiadójához tartozó Global Times vezércikkében utalt Csou és Csi korábbi munkakapcsolatára, s azt írta, nem véletlenül kelt ekkora figyelmet most Csi bukása.

Csi immár a sokadik olyan volt politikus, aki kötődik Csou egykori hatalmi bázisának számító Szecsuán tartományhoz, az állami olajszektorhoz és a biztonsági apparátushoz. Csi még 1998-ban kezdett az akkori földügyi miniszter Csounak dolgozni titkárként és geológus tanácsadóként. Amikor egy évvel később Csou Szecsuán párttikára lett, vitte magával Csit a tartományi pártbizottság irodavezetőjének. Csou 2003-tól kapta meg a nagyhatalmú belbiztonsági miniszteri posztot, Csi pedig ismét személyi titkára és a minisztérium egyik főosztályának helyettes vezetője lett. Az utóbbi két évben pedig Hainan tartományi fővárosa, Hai kou pártbizottságának helyettes vezetője, majd tavaly a tartomány helyettes kormányzója is lett.

Még tavaly szeptemberben jelentette a Xinhua, hogy fegyelmi vétség miatt vizsgálat indult Csian Cse-min (Jiang Jiemin), az állami vagyonkezelő bizottság vezetője ellen, aki tavalymárciusig a kínai olajipari óriás, a CNPC elnöke volt. Csianon kívül a PetroChina két elnökhelyettese és a főgeológusa, valamint a CNPC helyettes vezérigazgatója ellen is vizsgálat indult. A hongkongi lap szerint a főnök éppen Csou támogatásával emelkedett a vagyonkezelő bizottság vezetői székébe. A kínai gazdasági lapokban tavaly ősszel olyan értesülések is megjelentek, hogy Csou több rokona, így fia is érintett az olajipari korrupciós ügyekben. Azóta két további korábbi beosztottjára is kiterjesztették a fegyelmi vizsgálatot, így Szecsuán tartomány volt helyettes kormányzójára és egy közbiztonsági miniszterhelyettesre is. Lit egyébként – nem régi bejelentés szerint – immár hivatalosan is elmozdították a rendőrséget felügyelő minisztérium tárcavezető-helyettesi posztjáról. Jól értesült források szerint Hszi pártfőtitkár-államfő a tavaly a beidaihei üdülőhelyen tartott nyári találkozón kapott hozzájárulást a párt idősebb generációjától a Csou elleni fegyelmi vizsgálat beindításához. Ha ez igaz, akkor évtizedek óta példátlan eset történne, hiszen a párt szűk körű állandó bizottságának egykori tagja ellen még nem indult fegyelmi. A kínai pártvezetésen belüli csatákat figyelemmel kísérő külföldi újságírók szerint Csounak, a belbiztonság „cárjának” helyzete akkor gyengült meg, amikor 2012 tavaszán állítólag kiállt Po Hszi-lai (Bo Xilai), a 30 milliós Csungking (Chongqing) volt párttitkára mellett. Pót – akinek felesége megölt egy brit üzletembert – 2013 szeptemberében vesztegetés, sikkasztás és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találták bűnösnek, és életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Teáskannákat ellenőriznek Pekingben: minden készen áll a tanácskozásra
Teáskannákat ellenőriznek Pekingben: minden készen áll a tanácskozásra

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.