galéria megtekintése

Vitatható a NAV keménysége

Vizsgálat

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 18. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Továbbra is visszatart áfát az adóhatóság.

– Nem érdekel, mit mond a törvény, akkor fizetünk, amikor akarunk – ezzel a megjegyzéssel zárta a NAV osztályvezetője azt a telefonbeszélgetést, amelyben egy cég azt firtatta, mikor kapja meg végre visszaigényelt áfáját. Nem nagy összegről, húszmillió forintról volt szó, amit egy gép beszerzése után szeretett volna visszakapni.

Persze a kötelező köröket meg kellett járni, különösen azért, mert a társaság árbevételéhez és jövedelmezőségéhez képest a beszerzés jelentős összegű volt. Ezzel nincs is gond, normális ügymenet a kiutalás előtti ellenőrzés. Elvégre a hatóság számára az a legbiztosabb, ha a kiutalások előtt ellenőriz.

A szóban forgó cégnél is vizsgálódtak, és nem találtak semmi visszaélésre utalót, a gépet is megmutatták. A beszerzést kölcsönből finanszírozták, ennek dokumentációját is rendben találták. Ám a vizsgálatoknak nem lett vége. A NAV a gépet értékesítő céget is elővette, majd annak németországi partnerét is. Utóbbi kutakodás, mivel ott a német társhatóság közreműködése is szükséges, elég hosszú ideig tart. Addig a gépet vásárló társaság

 
nem kapja vissza az áfáját.

Egy revízió, amely több kapcsolódó vizsgálattal is kibővül, több hónapig, akár több mint fél évig is eltarthat, ennyi ideig kell az ellenőrzés alá vont cégeknek várni az áfára – alapesetben ez másfél hónap lehetne, de a kapcsolódó vizsgálatokkal ez többszörösen meghosszabbítható. A híresen rossz likviditású kisvállalkozások számára ez akár végzetes is lehet. Hiszen egy ügylet 27 százalékát kitevő összeget kell beláthatatlan ideig megfinanszírozni. Sok cég ezt nem bírja ki, tönkremegy. Sokat nem tehet a vállalkozás, szívhatja a fogát, és remélheti, hogy inkább előbb mint utóbb megkapja az áfáját.

A gépet beszerző cég bírósághoz fordul, mert szerinte ez az eljárás több ponton is

súlyos aggályokat vet fel.

Kezdve azzal, hogy az ügyvédi meghatalmazás valóságtartalmát megkérdőjelezte a hatóság, mintegy időt húzva ezzel. Majd egy rutinjellegű és egy kapcsolódó vizsgálat után sem zárták le az ügyet.

Az áfa önkényes visszatartása hosszú ideig bevett gyakorlat volt, amíg néhány ügy az Európai Bíróságig el nem jutott. Az egyesített ügyekben a luxembourgi székhelyű testület kimondta: nem lehet az áfát indokolatlanul visszatartani, azt 45 napon belül vissza kell utalni a vállalkozásoknak.

Elterjedt nézet – amelyet a hatóság mindig határozottan visszautasított –, hogy a NAV különösen az év vége felé igyekszik házon belül tartani az áfát. Ezzel ugyanis jelentősen meg lehet dobni a bevételeket. Persze csak ideig-óráig, hiszen az áfát végül ki kell utalni. Ám ez azért lehet mégis fontos, mert ezzel a megoldással papíron el lehet érni vagy akár túl is lehet szárnyalni az állam által meghatározott bevételt.

Technikailag tehát alkalmazza a hatóság azt az eljárást, amelyet a Vancsura István volt adóhatósági vezető által nyilvánosságra hozott ügyekben visszautasított. Vancsura szerint abbahagyták egy áfacsaló hálózat felderítését, mert nem kaptak engedélyt a revizorok a kapcsolódó vizsgálatok indítására. A NAV szerint csak arról volt szó, hogy nem indítanak olyan cég ellen kapcsolódó vizsgálatot, amely rendben működik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.