galéria megtekintése

Véget ért a „bóvliblues"

12 komment


Ábrahám Ambrus

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Péntek késő este újra befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot a világ egyik legnagyobb hitelminősítő intézete a Fitch Ratings – közölte a társaság. A döntés értelmében az eddigi „BB+" helyett immár a „BBB-" kategória, azaz a befektetésre ajánlott sáv alsó sora van érvényben a honi adósbesorolást illetően. Az új minősítésre vonatkozó kilátásokat ráadásul stabilnak tartja a Fitch, ami azt jelenti, hogy a cégnél nincs porondon rövid távú módosítás. Az intézet közleményében kifejtette, akkor rontanának az ítéleten, ha például az adósság ismét növekedésnek indulna, vagy érdemben romlana a finanszírozási környezet. Ugyanakkor most úgy vélik, hogy költségvetési hiány, mint pedig a növekedés üteme megmaradhat a 2 százalékos szint közelében. Ezen kívül a pozitív döntés indoklásaként a folyó fizetési mérleg többletét nevezték meg, s azt is, hogy nagymértékben csökkent az ország külföldi adósokkal szembeni kitettsége. Emlékezetes: négy éve a külső adósság csaknem háromnegyede még külföldi befektetők kezében volt, míg most ez nem éri el a 50 százalékot. A Magyarország számára pozitív döntésben hangsúlyos elem volt, hogy ha lassan is, de csökkent a GDP-hez viszonyított adósságszint, amely folyamat szerintük folytatódik, s 2022-ig 67 százalék környékére csökkenhet az elmúlt év végi 75,3 százalékról.

A hír mindenképpen örömteli, igaz némi meglepetést keltett. Elemzők lapunknak is kifejtették, hogy ez a lépés korábban egyértelműen indokolt lett volna, hiszen Magyarország hangsúlyos és meghatározó makrogazdasági adatai számottevően javultak, s ami még ennyire fontos fenntartható pályán állnak. A Fitch mostani ítéletét megelőzően azonban többekben kétely merült fel, mert a lazult a költségvetési fegyelem. Ennek egyértelmű jeleként nevezték meg az Európai Bizottság éppen a héten ismertetett idei országspecifikus ajánlását. Ebben Brüsszel Magyarország számára azt jelezi, hogy a középtávú költségvetési cél elérése érdekében idén hajtson végre egy a GDP arányában mért 0,3, míg jövőre egy 0,6 százalékos kiigazítást. Ezen kívül többen megemlítették, hogy a jegybank alapítványainak nem éppen prudens és áttekinthető gazdálkodása sem biztosítja a Fitch jóindulatát. A jelek szerint azonban ezeken a kételyeken a hitelminősítő felül tudott emelkedni.

 

Ennek pedig azonnal látható eredménye is lett. A forint euróval szembeni jegyzése a pénteki döntést megelőzően még 317-es szint fölött állt, ám a bejelentést követően nagyot erősödött a magyar deviza. A kurzus szinte azonnal a 315 forint közelébe került, sőt jellemzően 314,90 körül zajlott a kereskedés. A Fitch lépése alighanem a kötvénypiacon is megteszi a hatását, s a magyar eszközök hozamai csökkenhetnek, amely következtében a költségvetés finanszírozása olcsóbbá válhat. Bár az lépés nagyon fontos és feltétlenül jó irány, ám az igazi áttörés még nem jött el. Ehhez az kellene, hogy a nagy hármas közül – Fitch, Standard & Poor's, Moody's – közül legalább még egy a befektetésre ajánlott kategóriába sorolja vissza Magyarországot. A világon ugyanis számos olyan nagy befektetési ház működik, amelyek belső szabályzata még most is akadályozza a magyar eszközök vásárlását. Ezt ugyanis csak akkor tehetik meg, ha az említett hármasból legalább kettőnél a befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkezik a „célpont", jelen esetben Magyarország. Ha ez megtörténik, akkor szinte automatikusan vásárolnának.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

A vesszőfutásunk egyébként igencsak hosszúra sikerült. Mint emlékezetes először a Moody's lépett. A hitelminősítő 2011 novemberében sorolta vissza Magyarországot a befektetésre nem ajánlott, bóvlinak csúfolt kategóriába. Ezt aztán gyorsan a másik két cég is megtette, így azóta ültünk a szégyenpadon. „Azóta szólt a bóvliblues" - mondta egyikük.

Szombat reggeli sajtótájékoztatóján Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a mostani döntés a kormány 2010-ben indított gazdaság átalakító lépéseinek az eredménye. Magyarázata szerint ennek része volt a már említett lefokozás is a három nagy hitelminősítőtől. Ennek némileg ellentmond, hogy a kormány részéről minden egyes negatív döntés ismertetésekor durcás nyilatkozatot tettek, hogy a szóban forgó intézet nem látja jól a helyzetet, téved és rossz döntést hozott. Mindenesetre Varga Mihály most azt mondta, hogy a gazdaság átalakítás sikeres volt és a magyar reformok működnek. Rámutatott, hogy így az ország kevesebbet költ az adósságra, amely eredményeként több pénz juthat beruházásokra vagy akár adócsökkentésre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.