galéria megtekintése

Az állam lemaradt a világbajnokságról

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 13. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Nem sikerült monopolhelyzetbe hozni a Szerencsejáték Zrt.-t az év legnagyobb sportfogadási eseményére, a labdarúgó-világbajnokságra, holott ez azon ritka alkalmak egyike, amikor nagyon felfuttatható a forgalom.

Pedig a jogalkotón nem múlt: a nagy külföldi sportfogadási oldalaknak most már elvileg koncessziót kellene szerezniük, ha működni akarnak. Az éves díja ennek játéktípusonként idén már 102,4 millió forint volna. Vagyis az a cég, amelyik két játékot működtet a saját oldalán – elektromos kaszinót és sportfogadást is –, évi 200 millió forintért szerezhet jogot erre. Emellett persze – a törvény betűje szerint – jönnek még a járulékos költségek, hiszen a játékadót szintén be kellene fizetni a költségvetésnek.

A szabály szerint az, aki nem fizet, mehet. Vagyis azon cégek oldalait, amelyek nem működnek együtt a magyar állammal, a jogszabály szerint blokkolják. A cél kimondva-kimondatlanul is az lett volna, hogy javuljanak ezen a területen az állami Szerencsejáték Zrt. piaci pozíciói. A cég ezért 2013-ban elindította a saját sportfogadási oldalát, a Tippmixpro.hu-t.

 

Azonban kiderült, hogy az internet sajátos világ, és a megregulázása nehezebb, mint azt a jogalkotók gondolták, a hatóságok tehetetlenek: a külföldi oldalak továbbra is vígan működnek úgy, hogy semmilyen díjat nem fizetnek. Ezt fölismerve a fideszes Bánki Erik tegnap olyan javaslatot terjesztett a parlament elé, amelyben mind a koncessziós díjat, mind az adót harmadolná. Továbbá: engedélyezné a külföldi székhelyet. Vagyis: beismerték a totális vereséget.

Nem véletlen: a meghatározó sportfogadási portálok lapunknak név nélkül nyilatkozó képviselői azt mondták, az utóbbi időben még bővült is a magyar játékosaik állománya, úgy 250-350 ezerre teszik a számukat. Az Szrt. új oldala pedig egyáltalán nem zavarja őket. Hozzátették: a világbajnokság most következő egy hónapja kiemelt esemény számukra, olyannyira, hogy szinte minden meccsre valamilyen speciális ajánlattal készülnek.

Nehéz lenne megmondani, hogy a Magyarországon illegálisan működő, de számos külföldi csapatot támogató szolgáltatók hazai jelenléte mennyivel csökkenti az állami monopólium piacát, de jelentős tételekről lehet szó. Korábban az online fogadási piac nagyságát széles sávban határozták meg a külföldi piaci szereplők: évi 40 milliárd forinttól 100milliárd forintig szórtak a becslések. Az állami cég ugyanezt markánsan kisebbre, 30-33 milliárd forintra taksálta.

Vitathatatlan persze, hogy a Szerencsejáték Zrt. egyre komolyabb szereplője a versenynek. Erre az évre az internetes fogadásokból tízmilliárd forint forgalmat remélnek. Borítékolható, hogy az idei év valóban kiemelkedő lesz. Nagyobb sportesemények idején ugyanis mindig hatványozottan nő az érdeklődés, a labdarúgótornák pedig a legnagyobb forgalmat hozzák. A 2012-es Eb idején a Tippmix a szokásos forgalom kétszeresét produkálta: a heti árbevételi rekord 1,482 milliárd forint volt. Azóta ez is megdőlt. Reményeik szerint a jelenlegi, 2,012milliárd forintos heti rekord is a múlté lesz a brazíliai vb ideje alatt.

Az állami társaságnál folyamatosan növekszik az online értékesítés aránya, azonban a sportfogadási árbevételük 82 százaléka még mindig a hagyományos értékesítő hálózatból keletkezik, azaz a lottózókban feladott szelvények hozzák össze. A Tippmixpro.hu már elérte a 15 százalékos részesedést ebből az árbevételből, a maradék a Totó és a Góltotó játékokra jut. Kérdésünkre hangsúlyozták, hogy a vb alatt is ezekkel az arányokkal kalkulálnak, igaz, a szokásosnál jóval nagyobb forgalom mellett.

Tavaly több mint 73 milliárd forintos árbevétele volt az Szrt.-nek sportfogadásokból, s ebből a május vége felé indított Tippmixpro hét hónap alatt 5,5 milliárd forintot hozott be. A sportfogadások forgalmának növekedése tavaly meghaladta a 30 százalékot. Ráadásul a Tippmixpro bevezetésével a Tippmix ismertsége és a hagyományos fogadások száma is nőtt. Az állami cégnél – a nagy oldalak véleményétől eltérően – úgy látják, az új Tippmixpro-fogadók egy része az illegális fogadóirodáktól pártolt át a hazai fogadóoldalra. Az Szrt. úgy látja, hogy a Tippmixpro.hu már piacvezető. Az általunk megkérdezett oldalak képviselői ezen inkább csak mosolyogtak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.