galéria megtekintése

Varga Mihály gratulációt vár az IMF vezérétől

21 komment


Batka Zoltán
NOL

Magyarország visszafizette a 2008-ban az IMF-től, az Európai Bizottságtól és a Világbanktól felvett hitel utolsó részletét. A kormány ugyanakkor a bírósághoz fordulhat az Eurostattal szemben.

„A vihar sötét fellegei elvonultak, íme, a nap kisütött!”

– lendült Varga Mihály költői magaslatokra, érzékeltetve annak a jelentőségét, hogy Magyarország szerdán visszafizette a 2008-ban felvett 14,3 milliárd eurós hitel utolsó, 1,5 milliárdos részletét. (Technikailag már a múlt héten, csak a Bizottság a mai napon írta jóvá a teljesítést.)

A Nemzetközi Valutaalapnak már korábban visszafizette az ország a 8,8 milliárd euró hitelt. Mint Varga Mihály részletezte, előtörlesztésre volt lehetőség, mivel így 2 milliárd eurót megtakarított az ország a kamaton. A Bizottságnál erre nem volt lehetőség, mivel fix kamatozású konstrukcióban állapodtak meg.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy mára nemcsak csökkent az adósságráta, hanem az állampapírhozamok is történelmi mélységbe süllyedtek, így az állam minden eddiginél olcsóbban tudja finanszírozni a tevékenységét. Továbbá átstrukturálódott az államadósság szerkezete: míg korábban 70 százalék volt a deviza aránya, addig az mára 35 százalékra esett vissza, ugyanígy a külföldi finanszírozás aránya jelentősen csökkent. Ugyanakkor a lakosság bizalma jelentősen megugrott a magyar állampapírok iránt, így mára a lakossági befektetések több mint 50 százaléka állampapír, ami Varga Mihály szerint igen pozitív jelenség.  

Varga Mihály várja az IMF-vezér gratulációját

 



Újságírói kérdésekre Varga Mihály elmondta: szerinte a mostani visszafizetés javítani fogja az ország esélyeit a felminősítésre. Ugyanakkor Varga Mihály megjegyezte: „kezdünk ellenállóvá válni a hitelminősítők döntésével szemben. Azt látom, hogy a piac értékítélete leszakadt a hitelminősítők értékelésétől, pláne, hogy nem bocsátunk ki devizakötvényeket. Egyre nagyobb az állomány belső piaci megújítása.”

Varga Mihály odaszúrt egyet Christian Lagarde IMF-vezérigazgatónak:

„Jól esne, ha Lagarde asszony Ciprushoz hasonlóan nekünk is gratulálna,

hogy mindenféle turbulencia nélkül visszafizettünk az IMF-hitelt” – mondta Varga emlékeztetve, hogy 2008-ban mi voltunk az első hitelfelvevők.

Bíróságon dőlhet el az Eurostat-Eximbank ügy


Varga Mihály a Hír Tv kérdésére elmondta: jelenleg szakmai vita zajlik az Eximbank-ügyben az Eurostattal. Mint arról beszámoltunk, az Eurostat azt kifogásolja, hogy az államháztartási hiányba nem számolják bele az állami tulajdonú Eximbank hiteleit.

„Furcsának tartjuk ezt a felvetést, az elmúlt években nem volt erre példa. Most három ország esetében élt ezzel. Kicsit célzottnak tartjuk az Eurostat kérdését.”

Varga Mihály szerint az Eximnél „olyan beruházási, vállalkozási hitelek vannak, amik megtérülnek”. (A miniszter nyilván idesorolta az Andy Vajnának a TV2 megvásárlásához nyújtott hiteleket is.)

„Ha ez a szakmai vita kedvezőtlenül alakul, úgy bírósághoz fordulunk és ott támadjuk meg az Eurostat eljárását” – nyilatkozta Varga Mihály.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.