galéria megtekintése

Váratlanul pesszimista lett a kkv-szektor

0 komment

NOL
NOL

Az IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda közös kutatásában készített KKV Konjunktúra Index értéke váratlanul jelentős mértékben csökkent. Az előző negyedéves 49,3 pontról 45,4 pontra mérséklődött, ami a 2013. harmadik negyedévi hangulatnak felel meg. Az adatok továbbra is azt mutatják, hogy hiába van gazdasági növekedés, ennek érzékelése egyáltalán nem általános a kis- és középvállalkozások (kkv) vezetőinek körében.

Az előző negyedévi 40 százalékhoz képest most csupán a cégvezetők 27 százaléka gondolja, hogy javulni fog a magyar gazdaság teljesítménye az elkövetkező félévben, és 35 százalékuk szerint romlik majd a helyzet (38 százalékuk a változatlanságot feltételezi). Összességében tehát egyáltalán nem kedvező a gazdaság várható helyzetének megítélése.

A saját vállalkozásuk lehetőségeit tekintve viszont érdekes módon pozitív irányba változott a megítélés. Az előző negyedévben a vállalkozások vezetőinek 26 százaléka várt javulást, ez az adat most 39 százalékra nőtt. Ugyanakkor a cégek 31 százaléka arra számít, hogy nehézségeik lesznek a következő félévben. A válaszadók 11 százaléka kifejezetten jelentős romlásra számít. Ez utóbbi magas értéknek számít, és egyúttal azt is mutatja, hogy egyre inkább szétszakad a kkv-szektor. Sokan vannak, akik nagyon pesszimistán látják a vállalkozásuk jövőjét.

Ebben a helyzetben aligha meglepő, hogy kifejezetten romlott a kkv-k likviditási helyzetének megítélése az előző negyedéves adatfelvételhez képest. Decemberben még a cégvezetők 23 százaléka számított arra, hogy javul az elkövetkező hat hónapban cégének likviditási helyzete; további 68 százalékuk ebben a tekintetben nem várt változást; és csupán 9 százalékuk várt romló helyzetet. Ezzel szemben most a vállalkozások 18 százaléka számít ezen a téren nehézségekre, 57 százaléka stagnálásra, míg 25 százalékuk javulásra.

 

Az általános gazdasági növekedésben láthatóan nem hisznek a cégvezetők. Ezért is válaszolják kiábrándítóan magas arányban – 84 százalék –, hogy nem terveznek fejlesztést az elkövetkező félévben. Ez az adat nagyobb, mint az egy negyedévvel korábban mért 73 százalékos érték, azaz ebben a tekintetben is pesszimistábbak lettek a cégvezetők.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben a versenyszférában is nőtt a foglalkoztatottak száma. Ennek kapcsán számoltak be a cégvezetők arról, hogyan is érzékelik ezt a folyamatot.

A válaszadók 25 százaléka szerint inkább csökkent a foglalkoztatottak létszáma abban az ágazatban, ahol a cége tevékenykedik. Egy évvel korábban is feltették ezt a kérdést, és akkor 34 százalékos értéket kaptak. Ebben a tekintetben javulás érzékelhető ugyan, de a relatív többség (50 százalék) szerint nem volt változás a munkahelyek számában.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

A munkaerőhelyzet javulásával kapcsolatban a kkv-cégvezetők várakozásai sem erősek. Fél évre előretekintve a cégvezetők 17 százaléka inkább arra számít, hogy csökkenni fog a foglalkoztatottak létszáma saját ágazatában, míg növekedést 33 százalékuk vár. A kkv-k fele stagnálásra számít. A foglalkoztatotti létszám növekedésére vonatkozó várakozás kedvezőbb, mint korábban volt, amikor csupán 20 százalékuk bízott a növekedésben.

A kutatás készítői kérdezték a cégvezetők véleményét arról is, hogy a közmunkarendszer van-e hatással a saját ágazatuk működésére. Most 20 százalékuk jelzi azt, hogy nehezebben találnak emiatt munkaerőt, míg 4 százalékuk szerint az olcsóbb közmunkabérek miatt piacot veszítenek a cégek. A cégvezetők 76 százaléka nem tapasztalt problémát ennek kapcsán, de van két ágazat (építőipar, valamint a szállítás, raktározás), ahol a cégvezetők 40 százaléka mondta azt, hogy nekik problémát jelent a jelenlegi közmunkarendszer.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.