galéria megtekintése

Piaci hatás lett az Orbán-udvar pletykáiból

5 komment


Marnitz István

Többet fizethetnek a Lázár János fennhatósága alatt álló lakossági gázszolgáltatók a Seszták Miklós felügyelte MVM-nek.

A harmadik negyedévre nőtt az MVM Magyar Villamos Művek felé a szolgáltatók által fizetendő hivatalos gáz-nagykereskedelmi díj – derül ki a Magyar Közlönyből. A lakosságot ma már szinte teljes egészében a magyar állam szolgálja ki. Ennek megfelelően az új díjak a Főgázra, a Főgáz-tulajdonú ENKSZ Észak–Dél Regionális Földgázszolgáltató Zrt.-re, illetve a még külföldi hátterű – a szolgáltatását az állam számára ez év októberében átadó – Tigázra vonatkoznak. Lapunk számításai szerint e három cégnek mostantól átlagosan három százalékkal kell többet fizetnie a gázért a hazai nagykereskedelmet végző állami MVM-csoportnak. A lakossági gázdíj – immáron 2014 áprilisa óta – ettől függetlenül továbbra is változatlan marad.

Gázvezeték-karbantartás egy lakótelep peremén. Az energiapolitikában is forró a helyzet
Gázvezeték-karbantartás egy lakótelep peremén. Az energiapolitikában is forró a helyzet
Laufer László / Népszabadság

Az állami szakértők az átrendezést vélhetően – mint azt megszokhattuk – a nemzetközi olaj- és gázárak változásával magyarázzák majd. Az emelés ugyanakkor kevéssé érthető annak fényében, hogy a hazai gázdíjak egyáltalán nem követték a nemzetközi olaj- és gázárak tavalyi zuhanását. Noha négy hónapja a nemzetközi olajár felfelé korrigált, korábban az árcsökkentések elmaradásának magyarázataként az állami energiaszakértők azt hangoztatták, hogy az orosz gázszerződés tartalma alapján nálunk kilenc hónappal később érvényesítik a nemzetközi tőzsdék esését. Kilenc hónappal ezelőtt pedig az olajár épp lefelé tartott. Igaz, a titkos magyar–orosz gázszerződés állítólag egyre nagyobb mértékben veszi figyelembe a nemzetközi gáztőzsdéket is. Ám ennek mértékéről az orosz és a magyar szakértők ellentmondásosan nyilatkoznak. De a magyar szabályozónak nem is kötelessége az orosz gázszerződés elveit alkalmazni.

 

Mindezek nyomán alapvetően az állami MVM-hez jut többletbevétel, a zömmel szintén állami szolgáltatók kárára. Ez pont ellentétes irányú a második negyedévi döntésekkel.

A mostani „piaci hatások" furamód éppen egybeesnek az Orbán-kabinet udvartartásának ­belső hatalmi átrendeződéseiről szóló pletykák irányával. Ezek ugyanis Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter (így a hozzá tartozó MVM) térnyeréséről szólnak a ­Lázár János vezette Miniszterelnökség (így a szolgáltatók) ellenében.

Lapunk megkeresésére az MVM lényegében annyit reagált, hogy időről időre szükség lehet a belső árak kisebb módosítására, ami azonban a fogyasztóknak kiszámlázott árban nem jelenik meg. A részleteket azonban ők nem ismerhetik – fogalmaztak a Népszabadság kérdésére.

Gázár*

2015. IV. negyedév
  6,371
 2016. I. negyedév  6,511
 2016. II. negyedév  6,128
2016. III. negyedév
  6,288
*a lakossági szolgáltatók által fizetendő nagykereskedelmi díjak átlaga, MVM

Forrás: Opten-jogtár, Népszabadság-számítás

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.