galéria megtekintése

Üzletre társultak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Egykori üzlettársa édesapjának a pályázatát bírálta el Szekszárdon Pindroch Szilárd miniszterelnökségi tanácsadó. Az ottani pályázatokat Bitay Márton államtitkár és Pindroch Szilárd ellenjegyezte, köztük Csötönyi József trafikpályázatát is. Ő egyike volt azon szerencséseknek, akik a független bírálóktól több mint 50 pontot kaptak üzleti tervükre, és így nyerni tudtak egy koncessziót.

A bírálati jegyzőkönyvek tanúsága szerint Szekszárdon – ugyanúgy, ahogy a munkatársunk által áttekintett településeken mindegyikén – a tervek szubjektív értékelésekor csak annyi pályázatot értékeltek 50 pontnál jobbra, ahány kiosztható koncesszió volt. Viszont egy vesztes se nagyon kapott 25 pontnál többet – így viszont biztosan kiesett.

Csötönyi József a városban 57 objetív ponttal és 53 üzleti tervre kapott ponttal fölényesen az egyik legjobb helyen végzett. Cégbírósági iratok egyetlen, Csötönyi József nevű szekszárdi vállalkozót említenek, akinek viszont az egyik cégében bizonyos dr. Csötönyi Tünde a kültag.

Horváth István szekszárdi polgármester. A húga nyert, ő sokat vesztett
Horváth István szekszárdi polgármester. A húga nyert, ő sokat vesztett
Kiss Dániel

 

Csötönyi Tünde, a jobboldalhoz kötött Századvég kutatóintézetet megjárt fiatal szakember ma a Budapest Főváros Kormányhivatala oktatási főosztályvezetője. Korábban a Contact Media Kft. tulajdonosa volt két társával együtt. Egyikük Rákay Philip, ma az M1 intendánsa, a Szabadság tér ’89 című műsor vezetője. A másik társuk Pindroch Szilárd volt, aki később, miniszterelnökségi tanácsadóként bírálta el a volt üzlettárs édesapjának pályázatát. A pályázati anyagokban nincs nyoma annak, hogy Pindroch jelezte volna az esetleges összeférhetetlenséget.

Igaz, ez Szekszárdon nem volt akkora probléma. A városban a kiválóra értékelt üzleti tervvel nyert Horváth Zsuzsa is, a szekszárdi polgármester, Horváth István húga. Testvére hangja volt hallható a Fideszből azóta távozott (és az LMP-hez csatlakozott) Hadházy Ákos által készített, a mutyit bizonyító hangfelvételen.

E szerint a helyi fideszes frakcióülésen Horváth és a fideszes képviselő-testület tagjai végigvették, hogy a kerületükből trafikért jelentkezők közül ki a megbízható fideszes, és ki nem. „Az a lényeg, hogy elkötelezett jobboldalinak kell lenni” – hangzott el a polgármester szájából, továbbá kijelentette: mindent tud arról, hogy ki jelentkezett trafikért.

Horváth István később azzal védekezett, hogy ő nem vett részt a trafikpályázatok elbírálásában, így a beszélgetésüknek nem volt és nem is lehetett jelentősége. Azt, hogy honnan értesült a jelentkezőkről (a pályázatot lebonyolító ND Zrt. elvileg zártan, titkosan kezelte a trafikpályázatok anyagait), Horváth azzal magyarázta, hogy a helyi jelentkezők sorban megkeresték őt.

Nemzeti dohánybolt
Nemzeti dohánybolt
Földi Imre / Népszabadság

Bár az ügyben vizsgálódó ügyészség szerint nem merült fel a hivatali hatáskörrel visszaélés gyanúja, tény, hogy a győztesek között sorjáznak a helyi fideszesek. A tizenhét szekszárdi koncesszióból egyet elnyerő Horváth Zsuzsa 42 pontot kapott az objektív szempontokra, amivel a vesztesek túlnyomó többsége magasan lekörözte volna a polgármester húgát. Azonban a bírálókat annyira meggyőzte az üzleti terve, hogy a maximálishoz közeli, 57 pontot adtak rá, amivel Horváth Zsuzsa átbillent a győztesek közé.

Két koncessziót nyert Beréti Zsolt, a Szekszárd melletti Cikó kistelepülés képviselője, illetve korábban a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara egyik vezető tisztségviselője. Beréti is meglehetősen keveset, mindössze 49 pontot ért el az objektív kategóriában, ám a döntnökök nála is úgy látták, hogy a két üzleti terve megér 58, illetve 54 pontot.

Csalásra utaló jelek

Egyre több településen látszanak csalásra utaló jelek. Annyit legalábbis tudunk, valami nagyon nem stimmelt az ottani trafikpályázatok elbírálásával. Lapunk eddig öt, véletlenszerűen kiválasztott település pályázóinak az értékelését vizsgálta át: mindenütt olyan pontozás született, ami egy objektív, független és anonim döntési rendszer mellett nem állhatott volna elő. A kiválasztottak sok pontot kaptak üzleti tervük értékelésekor, akik nem voltak „szerencsések” –annak ellenére, hogy az objektív szempontok szerint jól vizsgáztak –, azokat mélyen lepontozták. Ami viszont végképp megmagyarázhatatlan: a bírálók mindenütt pontosan annyi ötven pont feletti üzleti tervet találtak, ahány kiosztható koncesszió volt az adott településen. Soha, egyetlenegy esetben sem született 30 és 50 pont közötti értékelés.

A Hvg.hu szerint az V. kerületben például úgy tudtak koncesszióhoz jutni a Szivartorony Investment Kft. tulajdonosai, hogy az objektív értékelésben alaposan leszerepeltek. Krskó Tibor, Csetényi Csaba (Rogán Antal belvárosi polgármester szomszédja) és testvére, Csetényi Zsuzsanna összesen kilenc koncessziót nyert el a főváros közepén, miközben összesen 14-et hirdettek meg. A kerületben több mint százan pályáztak, ám a többiek üzleti tervét lehúzták a bírálók, így a trafiküzletben jártas vállalkozók nyertek.

 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.