galéria megtekintése

Ütemet téveszt a magyar gazdaság

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 02. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Kivételes és jó ideig megismételhetetlen évet zárt a magyar gazdaság – ebben egyezik az elemzők és a gazdaságkutatók véleménye. Mára a kormány felől érkező, a közeljövő kottájából négy százalék feletti GDP-bővülést kiéneklő szirénhangok is elhalkultak. Az idén 2-2,5 százalék közé fékezünk, és visszaállunk a sor végére a régióban.

A múlt évet 3,2 százalékos növekedés jellemzi majd Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint, a harmadik negyedév kiugró, 3,9 százalékos GDP-bővülése után jelentősen mérséklődik majd a dinamika, és a tempó megragad a 2-2,5 százalékos szinten. Ezzel együtt a Magyarország nyugati felzárkózásához szükséges kétszeres növekedési sebességtől is búcsúzhatunk, mivel amíg – a mostani kormányprognózis szerint – mi az idén 2,5 százalékos pluszteljesítményre leszünk képesek, az Európai Unió 1,3-ről 1,5 százalékra jön föl, elsősorban a régió országai lendületének köszönhetően. A gazdaságkutatók versenytársainknál három százalékot meghaladó bővülésre számítanak.

A kormány arra épít, hogy visszatér végre a lakosság vásárlókedve
A kormány arra épít, hogy visszatér végre a lakosság vásárlókedve
Kurucz Árpád / Népszabadság

A tavalyi választási évben mesterséges eszközökkel alaposan felpumpált magyar növekedés a 2002–2007-es időszakot idézi, a nagy különbség az, hogy akkor hitelre alapozva repesztett a gazdaság. Igaz, most is külső források, kiemelten az uniós támogatások és az autóipari beruházások táplálják a növekedést. A jövő nagy kérdése, hogy az új uniós költségvetési ciklusban lassabban csordogáló brüsszeli források miatt jelentősen lassuló beruházásokat és az export ütemvesztését mennyire tudja majd ellensúlyozni a csodafegyver, a belső fogyasztás fellendülése.

 

A GKI Gazdaságkutató szerint a beruházások megrekednek a tavalyi szinten, a gyenge euróövezeti konjunktúra és a nemzetközi konfliktusok – köztük első helyen az orosz–ukrán válság – erősen szűkítik a feldolgozóipar exportlehetőségeit. A gazdaság hitelezése még mindig romokban, a bankállamosításokkal, így az MKB és a Budapest Bank megszerzésével nemcsak a hazai részarány nőtt bőven 50 százalék fölé, hanem a kockázatok is jócskán emelkedtek a kontrollálatlan, szubjektív szempontokat érvényesítő kihelyezések kézzelfogható rizikója révén – állapítják meg a GKI-nál. Enyhít a gondokon, hogy a Matolcsy György vezette jegybank növekedési hitelprogramja 2015 végéig még tömi a pénzt a kisvállalkozásokba, a lakossági kereslet megugrását azonban illuzórikus várni, mert itt továbbra is a hitelek leépítése lesz túlsúlyban.

Az idén a bel- és külföldi kereslet lanyhulása következtében szinte minden ágazat dinamikája lassul, de visszaesésre csak a pénzügyi ágazatban kell számítani – áll a GKI kétszázalékos GDP-többlettel számoló előrejelzésében. A leggyorsabban az ipar fejlődik, az építőipar növekedési üteme nagyot zuhan, de így is átlag feletti lesz, míg az agrárium stagnálásra ítéltetett. A növekedésnek lökést adhatnak az alacsony energiaárak, de ennek mértékét még nehéz számszerűsíteni. Ahogy azt is, hogy az államosításra épülő, piacellenes és szelektív különadókkal, valamint a korrupciógyanúval jellemzett gazdaságpolitika miatt romló külföldi megítélésünk hány potenciális beruházót taszít el tőlünk.

A Századvégnél nem ennyire borúlátók, sőt, a kormányénál és az MNB-nél is jobb, 2,6 százalékos növekedéssel kalkulálnak. Gazdaságkutatóik szerint a növekedés lendületes lesz, ennek elsődleges forrását a belső felhasználás emelkedése adja majd. A GKI 1-1,5 százalékával szemben a kormányközeli cégnél csaknem háromszázalékos fogyasztásbővülést jósolnak, mert annyi pénze lesz a lakosságnak, hogy alig győzi majd elkölteni. A 3,4 százalékkal emelkedő minimálbér, a szociális segélyből kiszoruló rétegek tömegeinek közmunkássá válása, a munkanélküliség 7,1 százalékra csökkenése, a devizahitelek rendezésével visszakapott, illetve a lakosságnál maradt több százmilliárd forint, továbbá a rezsicsökkentésből még megspórolt pénzek növelik a vásárlási hajlandóságot – igaz, immár csak a hét hat napján.

A lakosság pénzügyi mozgástere nőtt 2014-ben, a nála maradt jövedelemnek egyre nagyobb hányadát fogja elkölteni, s ezzel serkenti a gazdaságot – véli Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője, aki ennek bizonyítékát abban látja, hogy a nem élelmiszerek körébe tartozó cikkek kiskereskedelmi forgalma meglódult, beindultak a korábban elhalasztott lakossági vásárlások. A kiskereskedelmi forgalom növekedésében az üzemanyagok áresése is nagyban közrejátszott. A GDP megtermelésében a főszerep jövőre is a járműgyártásra hárul, az építőipar öt-tíz százalékos bővülésre áll vissza a beruházási boom lecsengésével. Az elemző szerint rengeteg kockázati tényező befolyásolja a magyar gazdaság 2015-ös teljesítményét, amelyet jelenleg 2,2 százalékos GDP-többlettel lehetne jellemezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.