galéria megtekintése

Százezer adós pénze múlhat az állami segítségen

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 08. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Az MNB adatai szerint jelenleg 182 ezer jelzáloghiteles nem tudja törleszteni adósságát. Egy részükön lehet segíteni a meglévő, illetve terv szintjén már létező módszerekkel, de százezer adós helyzetét csak egy új állami programmal lehet megoldani.

A jelzáloghitelek forintkölcsönre váltásával kikerült egy jelentős kockázat a pénzintézetek lakossági portfóliójából, ám ezzel még nem tűnik el minden öröksége a háztartások múltbeli túlzott hitelezésének – mondta Balog Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfolio.hu csütörtöki konferenciáján. Az adósok jelenleg 182 ezer jelzálogkölcsönt nem törlesztenek. A tartozások egy részénél segíthet az elszámolás és a hitelek forintosítása: a törlesztőrészlet csökkenésével helyreállhat az ügyfél fizetőképessége. A Nemzeti Eszközkezelő kiterjesztése még 10-25 ezer szerződésnél jelenthet megoldást, a magáncsőd bevezetése további 25 ezernél nyújthat segítséget.

Mindent egybevetve azonban lesz százezer olyan adós, akin ezekkel a módszerekkel nem lehet segíteni, számukra valamilyen új megoldásra lesz szükség

– hívta fel a figyelmet.

 

Balog szerint érdemes lenne megfontolni például azt a gyakorlatot, amelyet az írek követnek. A szigetországban az adósokat állami kamattámogatással és tanácsadással segítik, működik a magáncsőd intézménye, emellett az adósok terheit a jelzáloghitelek átstrukturálásával is igyekeznek csökkentik.

Az MNB megítélése szerint számottevő kockázatot jelent a 150 ezer devizaalapú autóhitel is, amely 200 milliárd forintos állományt jelent. (A bankoknak ugyan a járműkölcsönök esetében is el kell számolniuk ügyfeleikkel, ám forintosítani csak a jelzáloghiteleket kell.) Amennyiben a devizaárfolyamok emelkedése miatt ezek a kölcsönök bedőlnek, könnyen magukkal ránthatják a jelzáloghiteleket is – sok adósnak ugyanis mindkét típusú tartozása van. Azért érdemes most beszélni a devizaalapú gépjárműkölcsönök forintosításáról, mert

a probléma még kezelhető, ám a helyzet bármikor gyorsan, jelentős mértékben romolhat

– figyelmeztetett Balog.

A jegybank már tavaly is azon a véleményen volt, hogy a jelzálogkölcsönökkel együtt az autóhiteleket és a devizaalapú személyi kölcsönöket is forintosítani kellene. Az utóbbi napokban újra előkerült a téma, és az MNB több vezetője is nyilatkozott a kérdésben. A jegybank jelezte: kész biztosítani a forintosításhoz szükséges devizát a bankoknak.

Ismét állami beavatkozásra lesz szükség
Ismét állami beavatkozásra lesz szükség
Móricz-Sabján Simon

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt megállapodás értelmében ugyanakkor az autóhitelesek és a személyi kölcsönt törlesztők nem reménykedhetnek abban, hogy a piacinál kedvezőbb árfolyam mellett váltják át tartozásukat. A kormány elkötelezettnek mondja magát a megállapodás betartásában, így például az ígéretek szerint – várhatóan a jövő héten – olyan formában terjeszti be a parlament elé a bankadó csökkentéséről szóló javaslatot, ahogyan arról az EBRD-vel megegyezett – derült ki Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára előadásából.

Ez elvileg azt jelenti, hogy a kabinet nem köti feltételekhez a különadó csökkentését – miközben az elmúlt hetekben kormányoldali politikusok arról beszéltek, hogy a bankadó mérséklését a hitelezés növelésétől tenné függővé a kormány. A megállapodás szerint a pénzügyi szektor számára jelenleg évi 140 milliárd forintos extra terhet jelentő bankadó jövőre nagyjából 60 milliárddal csökkenhet, majd 2017-től további mintegy 20 milliárddal.

Az osztrák Erste-csoport vezérigazgatója, Andreas Treichl szerint viszont a magyar állam felrúgta az EBRD-vel kötött megállapodást azzal, ahogyan a Quaestor-kötvényesek ügyét kezeli

– számolt be a Reuters. Miközben a kormány azt vállalta, hogy tartózkodik olyan új jogszabálytól vagy intézkedéstől, amely negatívan hat a szektor nyereségességére, a brókercég ügyfeleinek kifizetése jelentős teher a bankoknak. Treichl szerint a szándéknyilatkozat megszegését az EBRD is jelezte a kabinetnek. A kormány jelenleg is egyeztet a pénzintézetekkel arról, hogyan kompenzálja a bankokat a Quaestor kártalanítási alap feltöltéséért – hangzott el a konferencián.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.