galéria megtekintése

Trükközni fognak akkor is, ha tudják: nagyon ráfaraghatnak

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 11. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

A kazánpiac közelgő szabályváltozásai miatt a feketén történő kazánbekötések felé csúszhat el a piac. Ennek nemcsak az az oka, hogy egy-egy új rendszer kialakítása bizonyos szerencsétlen esetekben igen drága is lehet, hanem az is, hogy az illegális megoldásokra szóló szankciókat nem élik meg valós veszélyként a lakástulajdonosok.

Már nem újdonság, hogy egy európai uniós rendelkezés miatt Magyarországon is csak olyan gázkazánokat lehet majd forgalmazni és felszerelni, amelyek éves átlagban legalább 86 százalékos hatásfokkal működnek. A tisztánlátást nehezíti, hogy a vonatkozó hazai rendeletnek csak a tervezete van meg, ki még nem hirdették. A tervezet azt tartalmazza, hogy nyílt égésterű kazánt – ilyen a legtöbb – csak szeptember 26-ig lehet használatba venni. A lakossági felhasználók december 31-ig még beépíthetnének a rendszerükbe olyan kazánt is, amely nem felel meg az uniós előírásoknak.

A változtatás nem jelent kötelező kazáncserét. A lakás fűtésrendszerét akkor kell az új gázkazánhoz igazítani, ha a régi menthetetlenül tönkremegy. Az igazi gond a kéményekkel lehet. Az új kazánhoz ugyanis más típusú bélelés kell, s ennek a kialakítása rémisztő összegeket emészthet fel.

Mindez pedig valóban a szabálytalan bekötések felé terelheti a lakástulajdonosokat – vélik szakemberek. Ez lehet a következménye a brüsszeli elképzeléseknek. Lapunk által megkérdezett, nevük mellőzését kérő piaci szereplők ugyanis arról beszéltek, hogy itthon nincs hatályban olyan jogszabály, amely érdemben visszatartaná az illegális bekötési megoldást választó lakástulajdonosokat.

 
Füstbe mehet az európai terv
Füstbe mehet az európai terv
Imre György

– Tudomásul kell venni, hogy Magyarországon vagyunk – mondták. Bőven lesznek itthon olyanok, elsősorban társasházakban, akik ha több százezres kényszerű beruházásról hallanak, jóval olcsóbb megoldásokat keresnek majd. Még azon az áron is, hogy az nem szabályos, és így a garanciákat biztosan elvesztik. Mindig találnak majd olyan „szakit”, aki az elképzelésük szerinti, engedély és bejelentés nélküli munkákat elvégzi – vélekedtek.

– Amennyiben bejelentés vagy ellenőrzés révén a gázszolgáltató tudomására jut egy feketén és ráadásul rosszul üzembe helyezett rendszer, akkor elzárja a gázt – mondta lapunknak Gyárfás Attila, a Magyar Épületgépészek Szövetségének elnöke. Erre az érvre egy megkérdezett gázszerelő azzal riposztolt: ezt korántsem élik meg valós veszélyként a lakástulajdonosok.

Az általános vélemény az, hogy ez akkor lesz probléma, és akkor kell megoldani, ha valóban megtörténik. A visszakötés többletköltsége pedig teljesen hidegen hagyja őket.

Gyárfás Attila szerint az lehet a tulajdonos számára kínos, ha egy társasházban a rendszer adottságai folytán egyetlen szabálytalan tulajdonos miatt több lakásban is kénytelenek lekapcsolni a szolgáltatást. Ebben az esetben a károsult lakók pert indíthatnak renitens társuk ellen – fejtette ki Gyárfás Attila.

A megkérdezett szerelők ezzel kapcsolatban is csak annyit jegyeztek meg: egy ilyen fordulat megemlítése sem valószínű, hogy visszatartó erő lenne egy kényszerű, ám illegális kazáncsere előtt álló számára.

Azon felvetésünkre, hogy pénzbírságot kivethetnek-e a nem szabályos rendszert működtető lakástulajdonosra, Gyárfás Attila úgy válaszolt: ilyenről még nem hallott. Akkor lenne elképzelhető ilyen helyzet, ha valaki kárt okoz a rendszerével a társasházban vagy annak lakói számára, s – ahogy azt említettük – jogi úton ezt a kárt behajtják rajta.

Lapunknak nyilatkozók hozzátették, hogy reményeik szerint nem ez a hozzáállás lesz az általános, és nem romlik tovább a helyzet.

Ágazati becslések szerint ugyanis a hazai működésben lévő fűtésrendszerek hozzávetőleg 40-50 százalékánál előfordul valamilyen probléma. Hozzátették: reményeik szerint az új rendszer bevezetésével ez az arány javul, nem pedig romlik. Éppen ezért kellene hosszabb átállási idő. Ezzel egybehangzóan nyilatkozott Gyárfás, aki szerint ezt legalább két évre ki kellene tolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.