galéria megtekintése

Keleten hasít az Orbán-közeli gázüstökös

0 komment

M. I.

Tovább terjeszkedik az Orbán Viktor bizalmasának résztulajdonában lévő, svájci központú, az európai gázpiacra üstökösként berobbanó MET.

Keleti felé terjeszkedik a MET: Oroszországban és Törökországban is leányvállalatot alapítottak - derül ki a kormányfő-közeli Garancsi István áttételes résztulajdonában lévő, svájci központú magyar energiakereskedő-csoport közleményéből. A török jelenlét az alternatív energiaforrások felkutatásában, új piacok elérésében segíthet, és rendkívül hasznos az oroszországi energiatermelő cégekkel kiépített kapcsolatban is - teszik hozzá.

Elsősorban a kelet-közép-európai térségben - Ausztria, Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia - jelent meg eddig leányvállalatokkal a 2007-ben Magyarországon alapított MET Csoport. Ma már tizenkilenc ország gázpiacán kereskednek. Az idén megalakult a MET Vostok moszkvai képviseleti irodával és a MET Törökország isztambuli központtal.

„A kaszpi és a közel-keleti régió fontos új forrás Európa gázellátásához. Az európai országokban csökken a földgáztermelés, az importigény viszont emelkedik, és ma még Oroszország az egyik fő beszállító" – mondta Szaniszló Attila, a MET Törökország vezérigazgatója. Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében lényeges tehát mind a források, mind az útvonalak számának növelése. A kaszpi és a közel-keleti térségben van elegendő versenyképes földgáz, bár az infrastruktúra még nem épült ki teljesen.

Törökország jelentőségét növeli, hogy egyszerre elosztóközpont – egyfajta híd az új források és Európa, mint nagyfogyasztó között –, valamint felvevőpiac. A törökországi gázfogyasztás az elmúlt években meredeken nőtt.

 

A MET oroszországi leányvállalata nemcsak földgázzal, hanem kőolajjal, cseppfolyósított PB-gázzal (LPG) és finomított termékekkel is kereskedik. „Oroszország eme termékeknek a legnagyobb termelője. A MET-nek energiakereskedőként alapvető fontosságú, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a helyi energiatermelő cégekkel" – magyarázta Alekszander Pankratov, a MET Vostok vezérigazgatója. A leányvállalat munkatársai rendszeresen egyeztetnek az energiatermelők döntéshozóival. Ez arra is lehetőséget nyújt, hogy a nemzetközivé nőtt MET Csoport tevékenységét bemutassák.

A MET Csoport tíz országban működtet leányvállalatot. A cégcsoport 19 ország gázpiacán kereskedik, 2014-es bevétele megközelítette a négymilliárd eurót. Közép-Európa legnagyobb gáztőzsdéjén – az osztrák VTP-n – a forgalmi listák dobogósa, a kontinentális Európa legnagyobb tőzsdéjén – a holland TTF-en – pedig a top 15-ben kereskedik - zárul a közlemény.

Mint emlékezetes, a 40 százalékban Mol-tulajdonú MET elsősorban gyors piaci felívelésével, átláthatatatlan tulajdonosi hálózataival - amelynek csúcsán azóta több kormányközeli üzletembert azonosítottak -, valamint az állami MVM-mel kötött, a jelek szerint számára igen előnyös gázügyleteivel robbant be a köztudatba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.