galéria megtekintése

Matolcsyék töretlenül öntötték a milliárdokat

8 komment


Batka Zoltán

Tavaly 177 milliárdot nyertek a forint gyengülésén, 3 milliárddal növelték a béreket de csak 50 milliárdot fizettek be az államnak.

Matolcsy György. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A titokzatosnak induló, eredetileg mintegy 200 milliárd forintnyi közpénzből létrehozott jegybanki alapítványoknak tavaly Matolcsyék újabb 12 milliárdnyi közpénzt és 4,5 milliárd ingatlant adtak át – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015-ös éves jelentéséből.

A dokumentum nem megy bele a részletekbe, csupán annyit írtak, hogy „alapítói vagyonátadás” keretében történt a források átömlesztése az MNB-ből. Vannak komolynak szánt, ám a történtek tudatában cinikusnak ható elemek is a jelentésben: eszerint a jegybank 2015-ben nagy hangsúlyt fektetett a jegybanki alapítványok tevékenységének, eredményeinek „transzparens bemutatására”.

 

Mint emlékezetes, a kormánytöbbséget a köztársasági elnök lépése, és ebből fakadóan az Alkotmánybíróság döntése akadályozta meg abban, hogy eltitkolhassák, mennyi közpénz került a jegybank alapítványaiba, s azt mire költötték. Ezután derült ki, hogy a szervezetek többi között százmilliókkal finanszíroztak Matolcsy György rokonságához köthető üzleteket, vagy épp 70 milliót költöttek a Matolcsy titkárnője által írt, a főnökét dicsőítő könyvre és fordításaira.

Az éves jelentésből kitűnik: az MNB elképesztő összeget nyert a devizaárfolyamok változásán. A mérleg szerint a forint árfolyamának gyengülése két év alatt majdnem 700 milliárd forintot hozott számára. Ez a tétel 2014-ben 511 milliárd, míg 2015-ben 177,7 milliárd forint volt.

Polt Péter legfőbb ügyész (balra), akinek mellesleg a felesége több MNB-alapítványban felügyelőbizottsági tag, nem látott okot rá, hogy kivizsgáltassa, hogyan tömték ki Matolcsy György jegybankelnök (jobbra) rokonainak zsebét
Polt Péter legfőbb ügyész (balra), akinek mellesleg a felesége több MNB-alapítványban felügyelőbizottsági tag, nem látott okot rá, hogy kivizsgáltassa, hogyan tömték ki Matolcsy György jegybankelnök (jobbra) rokonainak zsebét
Illyés Tibor / MTI

Az MNB 2015-ben összességében 94,5 milliárd forint nyereséget termelt, ebből tavaly 50 milliárd folyt be a költségvetésbe. A normál banki ügymeneten kívüli egyik legnagyobb kiadási tétel a MNB Értéktár programja volt, az MNB 10,7 milliárdos kiadás zömét a külföldre került, hányatott sorsú magyar műalkotások, műkincsek visszavásárlására, vagy itthon tartására fordította.

Az éves jelentés részletezi, hogy az MNB az önfinanszírozási program keretében az állampapírok vásárlása felé terelgeti a hazai bankokat: a Monetáris Tanács tavaly júniusban döntött úgy, hogy az MNB fő eszköze már nem a kéthetes, hanem a három hónapos betét lesz. Előbbi része maradt ugyan a jegybanki eszköztárnak, ám mennyiségét korlátozták, a felső határa 2015 végéig 1000 milliárd forintra mérséklődött.

Figyelemre méltó, hogy az igencsak alacsony infláció mellett roppant dinamikusan emelkedtek a fizetések az MNB-nél. A dolgozók száma ugyan csak 7 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ám a személyi jellegű kifizetések 16,3 milliárdról 19,7 milliárdra, azaz 21 százalékkal ugrottak meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.