galéria megtekintése

Tönkrement a lakásért életjáradék program

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 03. számában
jelent meg.

NOL
Népszabadság

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – állami kezességvállalás mellett – 12 milliárd forintot meg nem haladó hitelt nyújt az FHB Életjáradéknak – derült ki a Magyar Közlönyből. Az FHB Életjáradék a hitelkeretet meglévő kölcsönei refinanszírozásához, kiváltásához veheti igénybe.

A FHB Életjáradék mérlegbeszámolója szerint hosszú lejáratú kötelezettségállománya 2013 végén 12,46 milliárd forint volt. Ebből 2,46milliárdot tesz ki a járadékfizetési kötelezettség, ennyit kell fizetnie saját életjáradékos ügyfeleinek, ehhez jön hozzá az ugyancsak a csoporthoz tartozó FHB Banktól 2013 márciusában tízéves futamidővel felvett tízmilliárd forintos kölcsön. Noha a törlesztést csak öt év türelmi idő után kellene elkezdeni, most úgy tűnik, idő előtt visszafizetik a hitelt.

Az ingatlanpiaci válság kirobbanásakor, 2008-ban elsőként a Hildnél fújtak visszavonulót
Az ingatlanpiaci válság kirobbanásakor, 2008-ban elsőként a Hildnél fújtak visszavonulót
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

A tőzsdén jegyzett FHB Jelzálogbank november közepén jelentette be, hogy jelképes egymillió forintért eladta a tulajdonában lévő FHB Életjáradékot az állami Nemzeti Eszközkezelőnek. A bank a tranzakciót azzal indokolta, hogy a biztosítási törvény változása miatt 2015 januárjától életjáradéki szolgáltatásról szóló szerződést kizárólag biztosító köthet. Újabb megállapodások nélkül azonban nem tudja elérni azt az optimális üzemméretet, amely a fenntartható működéshez kellene. (Az életjáradékos cégek tulajdonosai számára egy 2014 őszén elfogadott törvénymódosítás tette lehetővé, hogy felajánlják érdekeltségüket az államnak, pontosabban a nevében eljáró Nemzeti Eszközkezelőnek. Az állami társaság a meglévő állományt kezeli, új szerződést nem köt.)

 

Éves beszámolói alapján az FHB Életjáradék működése valóban nem látszott fenntarthatónak. A társaság az utóbbi években masszívan veszteséges volt: 2013-ban 431 millió forint bevétel mellett 899 milliós veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban 327 milliós bevétel mellett 947 millió forintos mínuszt könyvelhetett el. A cég által kezelt ingatlanállomány könyv szerinti értéke 2013 végén 10,47 milliárd forint volt, s a társaság az év során hat új életjáradéki szerződést kötött, 173 millió forint értékű ingatlannal bővítve portfólióját.

Magyarországon a lakásért kínált életjáradék rendszerét a Hild József Örökjáradék indította el még 2005-ben. Egy évre rá az OTP-csoport is belépett a piacra az OTP Életjáradékkal, majd még abban az évben elindult az FHB Életjáradék is. A szolgáltatás iránt a lakáspiac felfutásával párhuzamosan gyorsan nőtt a kereslet, ám a 2008-as pénzügyi, majd az azt követő gazdasági válság egy csapásra véget vetett az addig prosperáló üzletnek. Elsőként a Hild fagyasztotta be új szerződések kötését, majd 2009-ben az OTP Életjáradék is az értékesítések szüneteltetése mellett döntött. Mostanáig egyedül az FHB Életjáradéknál indult újra a szerződések értékesítése (még 2011-ben). A három életjáradékos cég együttvéve négy-ötezer szerződést kezel.

A rendszer lényege

A lakásért életjáradékot rendszer lényege, hogy a saját tulajdonú ingatlannal rendelkező, általában 65 év feletti ügyfél lakása tulajdonjogáért cserébe megkapja az ingatlan értékének bizonyos százalékát egyösszegű kifizetés formájában, amelyhez holtig tartó havi járadék társul. Az ingatlan tulajdonosává váló cég garantálja, hogy szerződő partnere haláláig használhatja a lakást. A használati jog a szerződő felek mindegyikére érvényes, tehát házastársak esetén az özvegy tovább élhet otthonában, és kapja a járadékot is. Az életjáradék összegét az ingatlan értéke, az egyösszegű kifizetés nagysága, valamint a szerződő életkora határozza meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.