galéria megtekintése

Tömény terhek jönnek

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 22. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Nem sok jót látnak jövőre a magánszemélyek a szlogenben jobban teljesítő Magyarországon: emelkedik a cafeteria adóterhe, és a családi kedvezmény beígért bővítésére is várni kell. Lesz azonban pálinkaadó és extra chipsadó a szeszeken a parlament elé kerülő adótörvényekben.

Semmire sem lesz pénz 2015-ben, ezért a kormány egy felettébb értelmetlen és a magánszférát érintő kedvezményt talált ki mindazon ígéretek helyett, amelyekkel az idei választási évet végighaknizta. Nagyjából így foglalható össze a jövő évi adótörvénycsomag magánszemélyeket érintő része.

Az adómentességre már hiába koccintanak, de az esküvőkön adókedvezményre is inni lehet
Az adómentességre már hiába koccintanak, de az esküvőkön adókedvezményre is inni lehet
Balogh László / Reuters

A parlamenthez benyújtott adótörvény részletezésekor Kurucz Éva kormányszóvivő újdonságként a házassági adókedvezmény intézményét vezette elő. E szerint havi ötezer forintot nyer majd egy hajadon, illetve nőtlen állampolgár, ha intézményesíti párkapcsolatát. Életkori határ nincs, az viszont kikötés, hogy legalább az egyik fél a friggyel az első házasságát kösse. A kedvezmény legfeljebb két évig folyósítható, s nem vehető igénybe a családi adókedvezménnyel együtt – utóbbi a terhesség negyedik hónapjától jár.

 

Azt már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tette hozzá, hogy a néhány hónapja beharangozott családi adókedvezmény kiterjesztését is eltolták. Az ígéretek az önkormányzati választás előtt még arról szóltak, hogy két gyerek után jelentősen nőni fog az igénybe vehető kedvezmény. A cél, hogy a kedvezmény két gyerek után 40 ezer forint legyen.

Ahogy most kiderült: ez még 2015-re nem vonatkozik. Az idén és jövőre egy gyerek után tíz-, kettő után húsz-, három után pedig 99 ezer forint kedvezmény jár. A családi adókedvezmény kiterjesztése, pontosabban a két gyerek után járó kedvezmény duplájára emelése csak 2016-tól indul, s négy év alatt, 2019-re teljesedik ki. Vagyis jövőre gyerekenként még csak tízezer, majd utána évi 12,5 ezer, 15 ezer, 17,5 ezer, végül 20 ezer forint lesz a kedvezmény.

Az oly népszerű cafeteriát is keményebben adóztatják ezentúl. Jövőre megszűnik a különbségtétel a béren kívüli és az egyéb juttatások között, ami praktikusan azt jelenti, hogy előbbi kedvező adózása megszűnik. Az adót és a járulékot továbbra is a juttatás értékének 1,19-szerese után kell megfizetni, de a 16 százalékos szja mellett nem 14, hanem 27 százalék lesz az egészségügyi hozzájárulás.

Ez ezerforintnyi Erzsébet-utalvány esetében 1357 forint ráfordítás helyett 1511 forint költséget jelent majd. Tekintettel arra, hogy az idén Erzsébet-utalványból és SZÉP-kártyából nagyjából 240, pénztári befizetésekből további több tízmilliárd forint juttatás jön össze, ez hasonló összeg mellett nagyságrendileg 40 milliárd forint többletterhet jelentene jövőre.

Nem valószínű, hogy ez az utolsó fillérig bevételként jelenik meg a büdzsében, sokkal valószínűbb, hogy a munkáltatók egyszerűen megszüntetik vagy csökkentik a cafeteriára fordított összeget.

A kormány visszavonulót fújt az adómentes pálinkafőzés ügyében is. Itt elvileg arra volt és van lehetősége az államnak, hogy kedvezményes, ötven százalékkal csökkentett adót vessen ki az otthoni főzésre, a nulla kulcs azonban ellentétes az uniós csatlakozási szerződésben rögzítettel.

Jövőre az engedélyezett kedvezménnyel adóztatják majd a pálinkafőzést, ez 167 ezer forint 50 hektoliterfokig. Ezzel együtt a népegészségügyi termékadót (chipsadót) kiterjesztik, s már az alkoholtermékek után is fizetni kell. A kommersz szeszek után kell adózni, alkoholfoktól függően literenként húsz és 900 forint közötti összeget. Nem kell viszont chipsadót fizetni a tiszta és ízesített pálinkák és a gyógynövényes tömény szeszek, így az Unicum után.

Végezetül Varga Mihály elismerte, hogy jövőre nem lesz pénz az egykulcsos társasági adóra, megmarad mind a tíz- és a 19 százalékos kulcs. Ez azért kínos, mert egy már korábban megszavazott passzust kell emiatt kiradírozni.

Ugyanezt csinálta annak idején a Bajnai Gordon vezette kormány is, csak akkor épp az iparűzési adó maradt a rendszerben. Igaz, akkor nem állította senki, hogy Magyarország jól teljesít. A társasági adó mellett természetesen az szja kulcsa sem fog csökkenni – bár azt valószínűleg kevesen vehették komolyan, hogy tényleg tíz százalék alá csökken a levonás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.