galéria megtekintése

Több csokost akar a kormány

Negyven felettiek, ikerházat építők, szolgálati lakásban élő katonák és családos lelkészek is örülhetnek a családi otthonteremtési kedvezmény igénylésére vonatkozó feltételek.

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre (csokra) jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kedden.

Ezek közé tartozik például, hogy a gyermekeket 25 éves korig lehet figyelembe venni az igénylésnél függetlenül attól, hogy felsőoktatásban tanulnak vagy sem, a megváltozott munkaképességű gyermekeket pedig korhatár nélkül. A magzat pedig már 12 hetes korától gyermeknek számít – a korábbi 24 helyett –, ez például azoknak a 40. évüket betöltött igénylőknek lehet fontos segítség, akik kérelmét eddig elutasították. Ha egy gyermek mindkét szülőjét elveszíti, gyámja is igényelheti a csokot csakúgy, mint a szolgálati lakásban élő fegyveres testületek tagjai vagy a családos lelkészek.

Újdonság az is, hogy az eddigi gyakorlattal ellentétben az osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés alatt megállapíthatja a támogatásra való jogosultságot, nem kell megvárni a csok folyósításával, amíg az ingatlan társasházzá alakul. Akiknek a kérelmét eddig az osztatlan közös tulajdonra hivatkozva utasították el, a könnyítésnek köszönhetően megkaphatják a támogatást, ehhez csak újra be kell nyújtaniuk a kérelmeket. Megteremtették a lehetőséget arra is, hogy az úgynevezett tervezőasztalról értékesített ingatlanokra is igényelhetővé váljon az állami támogatás, már az ingatlan használatba vétele előtt.

 

Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra ugyancsak igénybe lehet majd venni a csokot, ha a tulajdonosok egymással használati megosztási megállapodást kötnek, vagyis nem kell társasházzá nyilvánítani az épületet. Ez az ikerházat építőknek jelenthet segítséget.

Háromgyermekes család építkezik Nagytarcsán. A csokkal sokkal könnyebb
Háromgyermekes család építkezik Nagytarcsán. A csokkal sokkal könnyebb
Földi Imre / Népszabadság

Novák Katalin elmondta: júliusban 20 százalékkal nőtt a befogadott igények száma az előző hónapokhoz képest, és 16 százalékkal volt több az érdeklődő.

Az év első hét hónapjában összesen 70 ezren érdeklődtek a bankoknál, és 14 240 igénylést nyújtottak be, 38,3 milliárd forint értékben. Az új lakások építése után visszaigényelhető áfa összege eddig mintegy 10 milliárd forint.

A részletes szabályokat tartalmazó kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben, a bankok azután fogják alkalmazni az új feltételeket.

Gombamód nőnek a lakóparkok

Új lakások a legfrissebb összesítések szerint a fővárosban elsősorban a IX., XI., XIII. és a XIV. kerületben épülnek a következő időszakban. A 20 legnagyobb lakásszámú budapesti lakásprojekt közül 18 Középső-Ferencvárosban, Kelenföldön, a Madárhegyen, Angyalföldön, a Vizafogón és Zuglóban valósul majd meg. Az Otthon Centrum (OC) felmérése alapján 230, egyenként legalább négylakásos lakásprojekt épül vagy van tervezés alatt Budapesten, ami azt jelenti, hogy egy-két éven belül 8200 új lakás kerülhet a piacra. A legnagyobb projektek keretében lakóparkonként 140-600 ingatlant adnak át. A régiók központi városaiban az OC felmérése szerint több mint 50 beruházás zajlik országszerte: a legtöbb – 18 darab – Győrben, míg a megyei jogú városokban jellemzően csak egy-kettő.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.