Új őrület Magyarországon: mindenki személyi kölcsönt akar

2008 vége óta nem vett fel annyi új lakáshitelt a magyar lakosság, mint idén júniusban. Rég érkezett annyi pénz az emberek folyószámlájára, mint a múlt hónapban, és a magyar bankok vállalati hitelezése is a szebbik arcát mutatta - olvasható ki az MNB legutóbb közzétett adataiból, írja a Portfolio.

Júniusban a személyi kölcsönök jelentették a magyar hitelpiac legdinamikusabb szegmensét, hiszen tavaly júniushoz képest 61%-kal, 19 milliárd forintra nőtt a kihelyezésük. A lakáshitelek új volumene 43%-kal 48 milliárd forintra emelkedett.

A lakáshitelezés lendületének fontos magyarázó tényezője a CSOK, de hiba lenne a lakáspiaci fundamentumok és az alacsony kamatkörnyezet elé helyezni a jelentőségét, állapítja meg a Portfolio. E tényezőknek köszönhetően mindenesetre (a végtörlesztést leszámítva) 2008 decembere óta nem látott szinten van a lakáshitelezés.

Az elmúlt 12 hónapban 441 milliárd forintnyi lakáshitelt és 290 milliárdnyi fogyasztási hitelt helyeztek ki a bankok. Előbbire a 2009 szeptemberét megelőző 12 hónapban, utóbbira pedig a 2012 novemberét megelőző 12 hónapban volt utoljára példa (ez utóbbiban a végtörlesztés is szerepet játszott).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.