galéria megtekintése

Tisztességtelen az árfolyamrés

5 komment


Horniák Balázs

Akár több tízmilliárd forintot is visszakaphatnak a devizaalapú hitelt törlesztők a Kúria keddi döntése nyomán.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A legfelsőbb bíróság régóta várt határozatában Kásler Árpádnak adott igazat az OTP-vel szemben: a testület szerint a bank tisztességtelenül járt el, amikor a hitel folyósításakor devizavételi, míg az aktuális törlesztőrészlet kiszámításához deviza-eladási árfolyamot (a kettő különbsége az árfolyamrés) alkalmazott.

A Kúria mindkettőt visszamenőleges hatállyal a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamával, vagyis a középárfolyammal váltotta fel. A döntés nyomán az OTP-nek el kell számolnia ügyfelével: több tízezer, de akár néhány százezer forint is lehet az az összeg, amely visszajár Kásler Árpádnak, pontosabban ennyivel csökken a tartozása a bank felé.

 

A Kúria keddi döntése egyedi ügyben született, így nincs közvetlen hatása más folyamatban lévő perekre, és különösen nincs az összes devizahiteles szerződésre – a végeredmény azonban mégiscsak ez lehet.

A határozat kihirdetését követő tájékoztatón Wellmann György, a legfelsőbb bíróság Polgári Kollégiumának vezetője elmondta: Darák Péter, a Kúria elnöke június 16-ra összehívta a jogegységi tanácsot.

A testület azokat a kérdéseket tisztázza majd a devizahitelekkel kapcsolatban, amelyekről nem foglalt állást tavaly decemberi jogegységi döntésében. Többek között a testület is megvizsgálja, hogy az árfolyamrés alkalmazása tisztességtelen volt vagy sem.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Kúria mostani határozata ebben a kérdésben nem köti a jogegységi tanácsot, adott esetben akár azzal teljesen ellentétes döntést is hozhat (ekkor felül kellene vizsgálni a tegnapi ítéletet), ez azonban kevéssé valószínű.

Amennyiben a Kúria jogegységi tanácsa is úgy dönt, hogy az adósoknak visszajár a korábban befizetett törlesztőrészletek egy része, akkor alapesetben a bankok vagy önként elszámolnak ügyfeleikkel, vagy az adósoknak külön-külön kell perelniük, hogy a pénzüket visszakapják.

Kérdés: mi lesz a már lezárt, visszafizetett vagy forintra váltott, esetleg a végtörlesztés során rendezett adósságokkal?

Ez kezelhetetlen terhet róna a bíróságokra, arról nem beszélve, hogy a Kúria jogegységi döntése nemcsak a devizaalapú lakáshitelekre vonatkozik majd, hanem az összes fogyasztói devizahitel-szerződésre, így például a szabadfelhasználású jelzálog-, vagy az autóra felvett devizakölcsönökre is.

A helyzetet ebben az esetben a parlamentnek kell majd rendeznie: az Országgyűlésnek olyan törvényt kell hoznia, amely a legfelsőbb bíróság állásfoglalásának megfelelően az ügyfelekkel való elszámolásra utasítja a bankokat.

Kérdés az is: mi lesz a már lezárt, visszafizetett vagy forintra váltott, esetleg a végtörlesztés során rendezett adósságokkal? Mivel a Kúria most visszamenőleges döntést hozott, elvileg ezekben az esetekben is visszajárhat pénz az adósoknak.

A bankok számára ez összességében több tízmilliárd forint veszteséget jelenthet, a pénzintézetek azonban most inkább amiatt izgulnak, mire jut a másik három témában a Kúria jogegységi tanácsa.

A testület az árfolyamrés mellett megvizsgálja: a devizaalapú hitelek tisztességtelenek-e azért, mert az árfolyamkockázatot teljes egészében a fogyasztó viseli. A legfelsőbb bíróság arra is kíváncsi, hogy az árfolyamkockázattal kapcsolatban a bankok által esetleg tévesen adott tájékoztatás okozhat-e tisztességtelenséget, vagyis olyan okot, amely miatt semmisnek kellene nyilvánítani a szerződéseket.

A Kúria decemberben már megállapította: az, hogy a kedvezőbb kamat ellenében az árfolyamkockázat az adósnál jelentkezik, nem ütközik jogszabályba, nem ütközik nyilvánvalóan a jó erkölcsbe, nem uzsorás szerződés, nem irányul lehetetlen szolgáltatásra és nem színlelt szerződés – a tisztesség kérdését azonban akkor nem vizsgálta.

A jogegységi tanács állást készül foglalni arról is, hogy a szerződések egyoldalú módosítását lehetővé tevő szerződési feltételek milyen körülmények között felelnek meg az átláthatóság követelményének.

Amennyiben a Kúria úgy találja, hogy a bankok nem átláthatóan változtattak például a devizahitelek kamatán, akkor azt tisztességtelennek fogja nyilvánítani, és valószínűleg hasonlóan jár el, mint az árfolyamrés esetében.

Ám míg az utóbbi nem jelent túl nagy terhet a bankszektornak, az egyoldalú módosításon és az árfolyamon több százmilliárd forintot veszíthetnek a bankok.

A jogegységi tanács egyébként nem feltétlen dönt két hét múlva, a tervek szerint azonban még a nyári ítélkezési szünet előtt, vagyis július közepéig pontot tesznek az ügy végére.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.