galéria megtekintése

Tarsolynak is a cégtemető a kiút

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 30. számában
jelent meg.

8 komment


F. Szabó Emese
Népszabadság

Csak alacsony hatásfokkal működik a cégeltüntetők szankcionálása, pedig a Quaestor példája is mutatja, mennyire elterjedt strómanokra verni a balhét. A rosszhiszemű cégbedöntés nehezen bizonyítható, de még ha teljes hálózatokat derít is fel a hatóság, a felderítés és a felelősségre vonás sokszor azon bukik el, hogy belefulladnak a papíranyagba.

Nincs nagy meglepetés abban, hogy a Quaestor feje, Tarsoly Csaba úgy próbált meg szabadulni a felelősség alól, hogy egy büntetett előéletű, iskolázatlan közmunkást tett meg vállalata vezérigazgatójának. Ez hosszú évek óta lényegében bevett szokás, rengeteg cégvezető és cégtulajdonos próbálja megkerülni a felelősségre vonást, az adó- és bírságfizetést vagy épp a büntetőeljárást úgy, hogy „elsuvasztja” a cégét. A cégeket jellemzően azért ejtik a tulajdonosok, mert nem tudják és nem akarják a cég tartozásait kifizetni.

A moszkvai magyar nagykövetség által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Jelena Cvetkova, a vízumközpont vezetője és Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója a moszkvai magyar vízumközpont megnyitóján
A moszkvai magyar nagykövetség által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b), Jelena Cvetkova, a vízumközpont vezetője és Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója a moszkvai magyar vízumközpont megnyitóján 2014. november 19-én
Moszkvai Magyar Nagykövetség / MTI

Tarsoly úgy magyarázkodott, amikor kiderült a turpisság, hogy reorganizációs tanácsadójának javaslatára cselekedett. Nem tudni, milyen tanácsokat adott még Tarsolynak ez a személy, az viszont biztos, hogy a hazai céges világban számos ilyen agytröszt működik. Az egyik legsikeresebb Erdélyi József, aki néhány évvel ezelőtt azzal került be a hírekbe, hogy több mint ezer cégre rúg a portfóliója: Erdélyi ugyanis tonnaszám szerezte meg a bedőlés szélén álló társaságokat, s mindnek valamilyen kedélyes nevet is adott: Bedőlt Február Kft., Ajjaj Kft., Fiaskó Kft.

 

A vicces kedvű cégtemető-üzemeltetőt 2012-ben eltiltotta a cégbíróság a gazdasági társaságok vezetésétől,

elvileg 2017 nyaráig nem zavarhat vizet a cégvilágban. Vagy mégis,

Erdélyi ugyanis több ma is működő – nem meglepő módon felszámolás alatt álló – cégben tulajdonos. A cégvezetői feladatokat egy másik személy végzi, akivel egy időben vette át a társaságot. A partner egyelőre kispályás, mindössze néhány felszámolás alatt álló céget kezel.

Az eltiltás tehát jól hangzik, de nagy jelentősége nincs: a szabályozása bonyolult és nehézkes, az érintett személyek zöme sosem lesz eltiltva, ha pedig mégis, mint Erdélyi példája is mutatja, az kikerülhető probléma. Cégtemetőt találni nem nagy ügy, nagyjából tíz perc és egy kis szerencse kell hozzá, hogy egy szövevényes hálózatba beleakadjunk.

Az adóhatóság adatai szerint a többnyire hasonló, kiürített cégek után fennálló behajthatatlan veszteség nagyjából 2500 milliárd forint,

s ebben csak az adóbevételek vannak benne, a cégek egymás közti követelései nincsenek. Pedig ez utóbbi is tetemes kár a nemzetgazdaságnak.

Adóssággal rendelkező céget venni nem bűncselekmény, viszont azzal a céllal eladni, hogy ne kelljen a tartozást megfizetni, már igen. A rosszhiszeműség azonban nehezen bizonyítható. Míg korábban az ilyen cégtemetős társaságokat egyenként vizsgálta a hatóság, ma már az egész hálózatot próbálják felderíteni, és az egész csalárd tevékenység miatt indítanak eljárást. Ha kétszáz cégből állt a hálózat, az korábban kétszáz ügyintézőt foglalt le egymástól függetlenül, míg az egész háló vizsgálatára nem kell ugyanennyi munkaerő.

Ebben a turai házban üzemelt egy nagy cégtemető
Ebben a turai házban üzemelt egy nagy cégtemető
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A felelősök büntetését akadályozza, hogy

a szabályozás felemás, az ilyen ügyekben nem terheli felelősség mindkét felet, vagyis egy bedőlés előtt álló céget megvenni nem csalás.

(Hasonló a helyzet, ha hamisított terméket vesz valaki: hiába tudja, hogy hamis az áru, vagyis az eladó és a gyártó bűncselekményt követ el, a vásárlás maga nem törvénytelen.) Amíg az egyik fél nem kockáztat semmit, mindketten érdekeltek lesznek az ügyletben.

A cégtemetők beszántásának gyakorlati akadálya, hogy az ügyükben keletkező iratanyag akár több százezer oldal is lehet. Ennek tartalmát kell a bíróság számára emészthető formába önteni, ami önmagában is akadálya lehet a hatékony munkának.

Újabb Quaestor-pozíciót szerzett az egykori közmunkás

Milyen meglepő: a Quaestor Invest Befektető, Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetői székében is Orgován Béla tápiósági lakos követte Tarsolyné Rónaszéki Erikát. A változásról itt olvashatnak részleteket.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.