galéria megtekintése

Szorongatják Matyi Dezsőt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 04. számában
jelent meg.


F. Szabó Emese
Népszabadság

Két céggel is fenn van a NAV adótartozókat tartalmazó listáján Matyi Dezső. A Pécsi Direkt mellett a vagyonhasznosító cégének is 180 napon túli tartozása van. Emellett két bank is bombázza végrehajtásokkal. Tucatnyi eljárás van folyamatban több kapcsolt vállalkozás ellen.

Jóllehet az Alexandra-birodalom atyja igyekezett minden hitelezővel megegyezni, úgy fest, nem lesz elég, hogy a könyvkiadókkal külön megállapodást kötött. A kiadók egyelőre kivárnak és bíznak a milliárdosra rúgó tartozás kifizetésében. Ám két bank és az adóhatóság nem bizonyul ennyire türelmesnek.

Matyi Dezső. A NAV méályebbre néz
Matyi Dezső. A NAV mélyebbre néz
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A friss adatokat nézve nem szűnnek a végrehajtási eljárások a könyvkereskedő érdekeltségébe tartozó cégek ellen. Különösen nagy bajban lehet a Pécsi Direkt, tízmilliárd forintot meghaladó tartozást halmozott fel utolsóként beadott, a 2012-es üzleti évről szóló mérlege alapján. A könyvkereskedelmet évekig koordináló, valaha 15 milliárd forint bevétellel bíró társaságból kiszervezték a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet két másik cégbe, a Rainbow Üzletláncba és a Könyvbazár Kft.-be, s utóbbi a felhalmozott szállítói tartozást is átvállalta.

 

A néhai kereskedőcég törlesztőképessége bevételének elvesztésével így kérdésessé vált – a Rainbow lényegében országszerte átvette a Pécsi Direkt telephelyeit, boltjait, előbbi több mint 500 alkalmazottat vett át, utóbbinál így kevesebb mint 200-an maradtak. Igaz, a Pécsi Direkt továbbra sem nyújtott be mérleget a 2013-as évéről, vagyis sem a közvélemény, sem a hitelezők nem tudhatják – legalábbis ezekből a dokumentumokból –, mi is a helyzet a cég háza táján.

A Rainbow Üzletlánccal kapcsolatban nincsenek rossz hírek, a cég nem áll semmilyen eljárás alatt – ebben a cégben Matyi Dezső nincs jelen, csak a lányai és felesége. Nem úgy a Könyvbazár, amely tavaly 295 millió forint bevételt mutatott ki, ám kötelezettsége meghaladja az 500 millió forintot, ebből a szállítói tartozás 370 millió. Egy évvel azelőtt, vagyis 2012-ben a cég nem ért el bevételt, s adóssága sem volt. Kérdés, mi a helyzet az idei évvel, bár erről konkrét adatok csak a jövő év derekán várhatók, a mérlegek leadása után. Elvileg ez lenne az a társaság, amely kifizeti a kiadókat, vagyis nem mindegy, milyen eljárások vannak folyamatban ellene.

Mindenesetre nem túl biztató, hogy a Pécsi Direkt mellett Matyi egy másik, más érdekeltségébe tartozó cég is felkerült a NAV szégyenlistájára. Több mint 180 napon át fennálló tartozása van a D+T Vagyonhasznosító Kft.-nek is. Ez a cég a 2013-as mérlege alapján, amelyet május vége helyett csak októberben nyújtott be, összesen 3,49 milliárd forint adóssággal bír, ebben nagyjából fele-fele arányban van a rövid és a hosszú távú tartozás. Ez a tétel kis mértékben nőtt 2012-höz képest, akkor 3,4 milliárd forint volt a követelés a céggel szemben. Mindezzel szemben azonban mindössze 180 millió forint bevétel állt, ami jócskán alulmúlja a 2012-es 455 milliót. A cég majd 30 millió forint mérleg szerinti veszteséggel zárta 2013-at.

A könyvkiadók türelmesek Matyival, a bankok nem
A könyvkiadók türelmesek Matyival, a bankok nem
M. Schmidt János / Népszabadság

A cégektől az OTP mellett az Erste és a NAV is nagyon szeretne pénzéhez jutni. Piaci pletykák szerint kétmilliárd forintot meghaladó hiteltartozást követel az OTP. Ezzel kapcsolatban Matyi Dezső sajtónyilatkozataiban arról beszélt, ezt a hitelt a bank egyszerűen felmondta, ezzel gyakorlatilag a tönk szélére sodorva a társaságot. A két bank és a hatóság egyenként több mint tucatnyi végrehajtást indított az idén a Matyi-cégekkel szemben – a Pécsi Direkt mellett több, a Pécsi Direkthez vagy Matyi Dezsőhöz kapcsolható vállalkozásról van szó. Emellett legalább ennyi, már lezárt végrehajtás is csúfítja a cégekről rendelkezésre álló információkat – amelyeknek persze már tétje nincs.

Ami a céghálót illeti, a legtöbb társaság az Opten céginformációs szolgáltató kimutatása szerint közepesnél nagyobb vagy komoly kockázatot jelent. Van több „zöld”, vagyis megbízható és alacsony kockázattal bíró társaság is. Ezek vagy egyáltalán nem értek el bevételt 2013-ban, vagy ha igen, akkor az roppant csekély összeg volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.