galéria megtekintése

Nagyot szívnak a DRB banki ügyfelei

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 26. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A Buda-Cashnél és a hozzá tartozó DRB bankcsoport négy tagjánál átmenetileg kifizetési zárlatot rendelt el az MNB. Szerdán a fiókok nem fogadtak ügyfelet, a kirendelt felügyeleti biztosok világították át a pénzintézetek anyagi helyzetét. Az üzemszünetet a vétlen ügyfelek is megszenvedik.

Kétségek között hagyták tegnap a Buda-Cash Brókerház és a köré csoportosuló DRB bankcsoport mintegy 120 ezer ügyfelét. Az egyetlen fejlemény, hogy a kormány már lépett, és munkabizottságot hozott létre a károk felmérésére – ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta este a Hír TV-ben.

A DRB budai bankfiókjában tegnap szünetelt az ügyintézés. Hogy meddig, azt nem tudni
A DRB budai bankfiókjában tegnap szünetelt az ügyintézés. Hogy meddig, azt nem tudni
Teknős Miklós / Népszabadság

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) még kedden jelentette be, hogy a pénzügyi csoportnál gyakorlatilag mindennemű tevékenységet felfüggeszt a brókercégnél másfél évtizeden át folytatott és százmilliárd forintos kárral fenyegető csalássorozat feltárása érdekében. Nem mindenki tudja, hogy a felfüggesztés ideje alatt a betétesek apránként majd hozzájuthatnak némi pénzhez, ám 90 napon belül és legfeljebb egymillió forintig. Legalábbis ez volt az első hír, csütörtökön reggel azután a jegybank azt közölte: 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét. Ami azt jelzi, hogy a bankok azonnali fizetőképessége lényegesen rosszabbnak bizonyult a vártnál.

 

A magánszemély ügyfelek arra kell ügyeljenek, hogy a következő havi járandóságuk – fizetés, nyugdíj, gyes – másik számlára menjen, de postai kifizetést is kérhetnek. A DRB-ügyfelek az esedékes márciusi nyugdíjukat postán kapják majd meg. Nem biztos, hogy új számlanyitás a legjobb megoldás. Ez költséges, ráadásul ha a bank ismét felveszi a fonalat, már nem is lesz rá szükség.

Még kellemetlenebb az önkormányzatok és a cégek helyzete, hiszen a számlák zárolása jelentősen megnehezítheti a napi működést. Minden kifizetésre halasztást kell kérni, illetve eleve halasztott fizetést tud csak felajánlani a cég. Itt is kulcskérdés, meddig tart a zár. Sokat javíthat a helyzeten, ha a tulajdonosok ideiglenesen forrást tudnak biztosítani az azonnali készpénzes kiadásokra. Sajnos az alkalmazottak bére ebbe vélhetően nem fér bele. Ha a számlák hetekig nem lesznek elérhetők, annak hatása jóval túlmutat majd a banki ügyfélhálózat problémáján.

Lapunk számításai szerint 1138 cég vezeti valamelyik DRB-fiókban a számláját, a legtöbb Villány és Siklós környékén, de budapesti cég is van köztük. Több szociális szövetkezet, villányi borászat, társasház-üzemeltető is szívhatja a fogát, de a Siklósi Kórház számláját is befagyasztották. Siklós önkormányzata 170 millió forinttal ragadt benn. Marenics János polgármester elmondta, hogy az önkormányzati dolgozók március elején megkapják a bérüket, a segélyezéshez szükséges 11 millióra viszont nem lesz fedezete az évi kétmilliárdból gazdálkodó városnak. Szerdán levelet küldtek Siklós minden háztartásának és vállalkozásának, hogy a március közepén befizetendő helyi adót ne a már kiküldött csekken utalják el, hanem várják meg az új nyomtatványt. Ebből egyébként 160 millió folyik be. Március 15-én fejeződött volna be a siklósi vár felújítása, de Marenics forráshiányra hivatkozva leállíttatta a munkálatokat. Beremend még rosszabb helyzetben van: majd 200 millió forintját nézegetheti az üvegajtón át. Nagyharsány és Tésenfa is DRB-s, de a két település számlája nem ennyire kövér. Több helyhatósági ügyfele nincs a DRB-nek.

Húsba vágóan érinti a bankolási tilalom a hátrányos helyzetű fiatalokat felkaroló Igazgyöngy Alapítványt. Az L. Ritók Nóra pedagógus vezette civil szervezet és az általa a berettyóújfalui kistérség hat településén működtetett művészetoktatási iskola mindennapi munkáját lehetetleníti el a kialakult helyzet. „Az iskola üzemeltetéséhez nincs anyag- és útiköltség, hiába a sok örökbefogadó támogatása, a pénz ott van a számlán, hozzáférhetetlenül” – panaszolta blogján L. Ritók Nóra. Az alapítvány működtetésére felajánlott pénzek is elérhetetlenek, nem tudják kiváltani a gyerekgyógyszereket, kiosztani az ösztöndíjakat, utalni a fizetéseket, és nem tudják fogadni a pénzadományokat sem.

– Egy nap alatt szertefoszlott az illúzió, hogy lehet hosszú távra tervezni és stabil pénzügyi hátteret teremteni egy vállalkozás működtetéséhez ebben az országban – mondta miskolci tudósítónknak Demeter Zoltán, az egyik legismertebb tokaji borász, akinek számláját szintén zárolták, így fizetést sem tud utalni. A borász hozzátette: nem tudja, lehet-e „szerencsének” nevezni, hogy több mint húszévnyi megfeszített munka, heti hétnapi talpalás után az ő számlája nem érte el a 30 millió forintos limitet, így azok közé tartozik, akiket végül teljes körűen kártalanítanak majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.