galéria megtekintése

Százmilliós kárt okoztak a biztosok, és ezt senki sem fizeti ki

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Jelentős kárt okoztak a bedőlt brókercégek ügyfeleinek a felügyeleti biztosok azzal, hogy törvénytelenül zártak be nyitott ügyleteket. Nagyobb gond, hogy a keletkezett kárt a jelek szerint senki nem akarja kifizetni.

Százmillió forint kárt is okozhatott a bedőlt brókercégek ügyfeleinek a felügyeleti biztosok értelmetlen és indokolatlan ténykedése – tudta meg lapunk.

A Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária esetében is előfordult, hogy a kirendelt felügyeleti biztos az ügyfelek számláin különböző nyitott pozíciókat zárt be. A határidős, illetve opciós devizapozíciók megnyitásához mindig kell pénzügyi letét, amely az ügylet fedezetét szolgálja, ha az épp veszteséges pozícióban van.

Ez a veszteség csak elvi, hiszen ha pozitívba fordul az ügylet, komoly profitot érhet el a befektető. A felügyeleti biztosok azonban ezeket a pozíciókat annak dacára, hogy a fedezet megvolt, egyszerűen lezárták. Vagyis mínuszban szálltak ki az ügyletekből, realizálva a veszteséget.

 

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) számításai szerint összesen

százmillió forint elvi veszteséget is valóssá varázsolhattak a biztosok.

Ráadásul a pozíciózárásra nem is volt jogosultságuk. A brókercég vezetése önkényesen nem zárhatja az ügyfél pozícióit, amíg biztosított annak anyagi háttere – magyarázta Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Még akkor sem, ha a brókercégek lényegében az összeomlás szélére kerültek, s emiatt az MNB kirendelte a felügyeleti biztosokat, és felfüggesztette az ügyfelek rendelkezési jogát saját ügyfélszámlájuk felett.

Ez nem változtat azon, hogy a biztos mint a társaság megbízott vezetője az egyéni ügyfelek számlája fölött nem rendelkezhet. Dióslaki szerint ezért ilyen döntéseket kármentésre hivatkozva sem lehet hozni, a biztos kizárólag a társaság vezetését veszi át. Az érintett ügyfelek nem is tudtak a felügyeleti biztosok döntéséről, később kaptak tájékoztatást.

Nem védték meg mindentől az ügyfeleket
Nem védték meg mindentől az ügyfeleket
Teknős Miklós / Népszabadság

A gond nem csak ez. A cégek felszámolási eljárása ugyanis ezen üzletek lebonyolítása után indult meg. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. viszont arról tájékoztatta a számlatulajdonosokat, hogy a felszámolás során azt veszi figyelembe, ahogy a céget a felügyeleti biztostól megkapta. Vagyis a keletkezett ügyfélkárokat is csak ebből a pozícióból kiindulva számolják el, a korábbi zárások miatti veszteségeket nem veszik figyelembe.

A felügyeleti biztos működése alatt elismerték ugyan a zárást, ám miután az MNB azzal magyarázza a döntést, hogy a nagyobb kár megelőzése volt a célja, a kártérítés felelősségét is elhárította magáról. Ebből kiindulva az érintett ügyfelek veszteségéért jelenleg senki sem vállalja a felelősséget, ami Dióslaki Gábor szerint jogi nonszensz. Szerinte a felügyeleti biztos munkáltatójának, az MNB-nek kellene az elkövetett károkat megtérítenie. Persze kissé abszurd, hogy

az MNB-nek mint felügyeletnek kellene az MNB-t mint munkáltatót ellenőriznie.

Az külön pikáns, hogy a felszámoló tulajdonosa is a jegybank, vagyis a felfüggesztett működés alatt történt üzletkötések miatt keletkezett pénzügyi hiányokat éppen attól a károkozótól kellene visszaszereznie, amely mögött szintén a jegybank áll. Könnyű kitalálni hogy a PSFN akar-e pert indítani az ügyfélvagyon érdekében saját tulajdonosa, az MNB ellen.

A zárásokkal kapcsolatban a felügyeletet és a felszámolót is megkérdeztük, ám csupán azt a választ kaptuk, hogy a „Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolási eljárásával kapcsolatos nyilvános információk a PSFN honlapján érhetőek el”. Ott azonban nem találtunk idevágó információkat, adatokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.