galéria megtekintése

Százmilliót követelhetnek vissza az útdíjból az autósok

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 03. számában
jelent meg.


Kapitány Szabó Attila
Népszabadság

Megkezdődött a megyei matricák visszaváltása, hétfő délutánig több mint ezren kérték a pénzüket. Az állami útdíjszedőnél készülnek a rohamra, és úgy becsülik, az autósok mintegy százmillió forintot vehetnek ki a kasszából a március 15-i határidőig. Mindez még akkor is töredéke a teljes bevételnek, ha Vas megyében minden, Veszprémben majdnem az összes helyi vignettát vissza kell majd venni.

Januárban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. összesen 1,44 millió autópálya-matricát értékesített. Az éves, országos címkét 220 ezren, a havit 92 ezren, a hetiként jegyzett tíznaposat 510 ezren váltották meg. Aki ezek valamelyikét választotta, egy az egyben nem visszaváltható portékát vásárolt.

Az útdíjrendszert gyors egymásutánban kétszer is átalakító kormány döntése szerint a januárban kényszerből megváltott virtuális vignetták leadásának lehetősége csak a megyei matricát váltókat illeti meg. Azaz, hozzávetőleg 621 ezer autóst, akik hárommilliárd forintot meghaladó bevételhez juttatták a díjszedő céget.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

 

Közülük a NÚSZ becslései szerint húszezren kérik majd vissza a pénzüket. Ami százmillió forint visszafizetésével, na meg az ügyfélszolgálati irodáknál tumultuózus jelenetek kialakulásának lehetőségével kecsegtet. Utóbbira komoly az esély a főváros környéki ügyfélszolgálatokon. A megyei matricákból a legtöbbet ugyanis Pest megyében vásárolták: január végéig 410,2 ezer címkét vettek meg a korábban zömmel díjmentesen használható gyorsforgalmi utakra a kényszerhelyzetbe hozott autósok.

A várakozások szerint azonban a Budapest agglomerációjában közlekedők soraiból annak ellenére kevesen váltják majd vissza a megyei címkéket, hogy a 4-es főút Liszt Ferenc repülőtér előtti 900 méterén február 1-jétől ismét díjmentes az úthasználat. Hisz a sztrádák fővárosi bevezetőin, illetve az M0-s legtöbb szakaszán a kormány továbbra is tartja a markát.

Veres Viktor / Népszabadság

Ezzel együtt, az állami útdíjszedő itt is megpróbálja elejét venni a kígyózó sorok megjelenésének. Az elektronikus visszaváltás lehetőségének megteremtése mellett, „fagylaltos kocsi” néven becézett mobil csoportos díjellenőr autói, az M3-as autópályán Budapesten és az M1–M7 közös szakaszán Budaörsnél, az állandó ügyfélszolgálatok szomszédságában, már vasárnap kinyitották a pénztárakat.

És ugyanígy készülnek a rohamra a legtöbb matrica visszaváltását ígérő Vas megyében is. Az M86-os elhibázott díjasításának semmissé tétele után ugyanis a megyében eladott 7600 területi címke mindegyikét visszaadják majd. De rohamra számítanak a Veszprém megyéhez közeli, mobil díjszedő kasszával megerősített székesfehérvári ügyfélszolgálaton is, ahol valószínűleg az M7-es rövidke veszprémi szakaszára eladott 4800 matrica többségét, illetve a dunaújvárosi Duna-híd egy hónap sarcolás után ismét díjmentes kilométereire vásárolt vignettákat leadják majd gazdáik.

Nagyobb matricaleadási kedvre ezen kívül legfeljebb Bács-Kiskun és Tolna megyében számít a NÚSZ. Az M9-es autóút szekszárdi Duna-hídjának díjasítása miatt mindkét megyében sokan váltottak kényszerből matricát. Bács-Kiskunban 19,2 ezren, Tolnában 6,4 ezren. És mert február 1-jétől már ezen a hídon sem kell fizetni, a megyei címkét itt csak azok tartják meg, akiknek az M5-ös vagy az M6-os autópályák valamelyikére kell. Az pedig már a kormány szerencséje, hogy a megyei matricák eladásában élen járó megyék többségében nincs miért visszaadni a címkét.

Ha mégis lenne ilyen ok, a listavezető Pest és az 52,1 ezer vignetta eladásával második helyezett Fejér megye után, Győr-Moson-Sopronban fontolgathatnák a legtöbben, mit tegyenek a felesleges matricákkal. Itt 31,4 ezer autósnak van megyei címkéje. A sorban a következő Heves megye 22,4 ezer matricával, majd Bács-Kiskun után Komárom-Esztergom jön 14 ezer, Csongrád 12,7 ezer, Somogy 12,7 ezer, Borsod 8,7 ezer matricával. A második csoportot Vas megye nyitja, majd 6,5 ezer matricával Hajdú-Bihar, 6,4 ezerrel Tolna, 6 ezerrel Szabolcs-Szatmár, 4,8 ezerrel Veszprém folytatja. A sereghajtók szerepe a 3,5 ezer megyei matricával Baranya, illetve 2,9 ezer címkével Zala megyének jutott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.