galéria megtekintése

Újabb adósmentő csomag készül

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Őszre újabb adósmentő csomag kidolgozását vállalta a Magyar Nemzeti Bank, miután a bedőlt hitelek száma még ma is meghaladja a kétmilliót, állományuk pedig a 2200 milliárdot. A lakáshitelesek közül százezren szorulnak újabb segítségre.

A forintosítás után még 182 ezer nem fizető jelzáloghitel maradt a rendszerben, ezeknek a kezelése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) álláspontja szerint újabb gyors és hatásos intézkedéseket követel. Elsősorban az adósok érdekében, de a bankrendszer tehermentesítése is fontos nemzetgazdasági szempontnak számít. Most ugyanis a bankok szinte kizárólag olyan adósnak adnak új kölcsönt, akinél borítékolható a fizetőképességmegőrzése.

A vállalati hitelezést a jelenlegi holtpontról hat-nyolc százalékos éves bővülési sebességre kellene felgyorsítani, ettől függ a gazdasági növekedés fenntarthatósága – mondta Fábián Gergely, az MNB szakértője a jegybank friss, félévente kiadott pénzügyi stabilitási jelentésének bemutatóján. A devizahitelek rendezésével megperzselt bankok óvatossága az elmúlt évek fejleményei ismeretében érthető, de ez nem tartható fenn az örökkévalóságig – tette hozzá, megemlítve, hogy a jegybank növekedési hitelprogramja sem veheti át a vállalati finanszírozás szerepét a kereskedelmi bankoktól.

A hitelezési képesség megvan, a bankrendszer likviditása és stressztűrő képessége a forintosítás okozta sokk el lenére is a magas szintű, a kockázatvállalási hajlandóság viszont a nullához közelit. A forintosítás mérföldkő volt a jelzálog-hitelezésben, félmillió szerződést és 3300 milliárd forintnyi állományt érintett kedvezően, de a nem fizető jelzáloghitelek 24 százalékos aránya és az 1456 milliárd forintos állomány kiugróan nagy tétel ahhoz, hogy csak piaci eszközökkel rendezni lehessen. Csak a bedőlt jelzáloghitelek száma 182 ezer, a teljes pénzügyi közvetítőrendszerbe irdatlan mennyiségű, 2 millió 71 ezer nem teljesítő hitel szorult be 2286 milliárd forint összértékben.

 
Kilakoltatás Kőbányán. Állami beavatkozás nélkül nem kerülhet sínre a bankrendszer hitelezési stabilitása FOTÓ: VERES VIKTOR
Kilakoltatás Kőbányán. Állami beavatkozás nélkül nem kerülhet sínre a bankrendszer hitelezési stabilitása. Fotó: Veres Viktor

A devizás autóhitelek is rendszerkockázatot hordoznak – nem az egymilliárd eurós tartozás, hanem az érintettek negyedmilliós száma miatt. A nem fizető hitelek aránya állami beavatkozás nélkül nem tud 18 százalék alá menni. A jegybank számításai szerint tízezer ingatlant még fel tud vásárolni a Nemzeti Eszközkezelő, s az ősztől várható magáncsőd intézménye 25 ezer adóst tud visszaterelni a törlesztők táborába, de még így is marad százezer rendezendő hitelszerződés. (A 182 ezer jelzáloghitelből 49 ezer már követeléskezelőknél van kint, ez már nem nyomasztja a hitelintézeteket.)

Az MNB-nél a nyár végére ígérik a szükséges ajánlások közreadását. Az ír módszer átültetésének lehetőségeit modellezik a bankok bevonásával. Ennek lényege, hogy állami kamattámogatással, tanácsadással és a hitel típusához illeszkedő magáncsőd-kezelési módszerrel hoznák helyre az ügyfél fizetőképességét, együttműködve a bankokkal. A nagy kérdés, hogyan tudná a kormány és az MNB érdekeltté tenni a bankrendszert a hitelezés felpörgetésében, a megállapodásokat könnyű szívvel felrúgó magyar kormány okozta bizalmi deficit közepette.

A bankrendszer tavaly 506 milliárd forintos veszteséget szedett össze, és az idei sem lesz sikerév, hiszen az alacsony kamatkörnyezet 90 milliárddal szűkíti a jövedelmezőséget, a brókercsődök miatti OBA- és Beva-befizetések évi 15-20 milliárdos rendkívüli terhet jelentenek, s ennek döntő részét talán sosem látják viszont. A szaldó még úgy is mínuszos, hogy az árfolyamgát megszűnésével évi 13-15 milliárdos kiadástól mentesülnek, s hogy a bank adó jövőre 60, 2017-ben 83 milliárddal lesz kevesebb.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.