galéria megtekintése

Romos házból indult a sikersztori

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 13. számában
jelent meg.


Sándor Tünde
Népszabadság

Az egyiknek sikerül, a másik meg sem próbálja, pedig sok minden adott ahhoz, hogy piacképes termékkel rukkoljon elő. Az alig több mint félezer lelkes dél-alföldi kis faluban, Királyhegyesen sem volt senki, akinek mersze, pénze és/ vagy szakértelme lett volna ahhoz, hogy beindítson egy olyan termelő és feldolgozó kisüzemet, amely idővel a településen élők közül ötnél több embernek ad munkát.

A szegedi Tudásklaszter Nonprofit Kft. Tulajdonosa, Kis Mónika, aki korábban a foglalkoztatáspolitika területén dolgozott, két éve talált egy gyönyörű, ám romos házat, amihez egy méretes kert, illetve bővíthető gazdasági terület tartozott. Mint mondja, ezzel az ingatlanvásárlással vette kezdetét a Kanálka-sikersztori, amely idén áprilisban az üzemavatóval kezdődött, és nem egészen fél év múlva OMÉK-díjjal folytatódott.

Jól adagolt koncepció
Jól adagolt koncepció
Kanálka

 

A Kanálka-sztori lényege, hogy a helyi termésből helyben, helyiek részvételével valami olyan terméket állítsanak elő, amire vevők mások is, mert más, mert különleges, mert jó minőségű. A Kanálka üzem fő csapásiránya a chutney-k, és a zöldségkrémek, amiket többféle változatban, egészen izgalmas kompozíciókban csomagolnak szépen megtervezett címkés üvegekbe, és hoznak forgalomba szerte az országban.

Hogy amit csinálnak, az jó, afelől nem lehet kétsége az alapítónak, hiszen a Kanálka termékeinek máris komoly rajongótábora van. A szigorú élelmiszer-feldolgozási követelmények betartása mellett készülő kézműves termékek éppen attól különböznek másoktól, hogy ugyanolyan hagyományos kézi módszerrel készülnek, mint a magánházak bármelyikében, méghozzá a térség, a Makói kistérség emblematikus növényeit, a fokhagymát és a hagymát is belekomponálva a készülő termékekbe.

A Kanálka megálmodója, Kis Mónika – aki az ugyancsak hátrányos munkaerőpiaci helyzetűeket foglalkoztató bútorfelújító stúdió, a Remodel alapítója is – szerint a közösségi feldolgozóké a jövő, amelyekkel el lehet érni idővel, hogy a helyi termést ne adják el olcsón a termelők, hanem feldolgozzák, és a hozzáadott értéknek köszönhetően piaci áron, saját és mások megélhetését biztosítva dobják piacra.

Ugyanezekkel a közösségi feldolgozókkal lehetne elejét venni annak is, hogy időnként a túltermelés a zöldség vagy gyümölcs beszántásával végződjön a nyomott felvásárlói árak elleni tiltakozásul, vagy azok mélyrepülése ellen.

A Kanálka első – fél – éve az országos mezőgazdasági kiállításon elnyert kitüntető díjjal együtt is jelzi, hogy a királyhegyesiek jó úton járnak, méghozzá egy olyan úton, amely mások előtt is járható.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.