galéria megtekintése

Seszták nem mozdulna az offshore otthonos melege mellől

3 komment


Marnitz István

Többet profitált a fejlesztési miniszter az Opelekből, mint korábban. Vitatott hátterű céghálója továbbra is virágzik.

Földi Imre / Népszabadság

Alig érezte meg a magyar gazdaság állítólagos felpörgését Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szerény kisvárdai autókereskedése, a Ramiris Autó Kft. Az Opel-szalon árbevétele 232 millió forintról 199 millióra esett, de a pénzt ügyesebben forgatták: 2,5 milliós tavalyi nyereségük 4,7 millióra nőtt. Ezt Seszták Miklós idén se vette fel.

Mint emlékezetes, a Ramiris Autó­ különböző úton-módon számos gyanús céghez kapcsolódik, amelyekhez van valamilyen köze Seszták Miklósnak, aki miniszteri kinevezésekor se volt hajlandó megválni cégétől. (Ügyvédi tevékenységét felfüggesztette.) A Ramiris Autó többségi tulajdonában lévő Várda-Mobil Kft. – ami egyszemélyes kényszervállalkozásra hasonlít – árbevétele 6,3 millióról hatmillióra, nyeresége 3,8 millióról 3,1 millióra csökkent. Igaz, míg tavaly a tulajdonosok hatmilliót kivettek a cégből, addig idén a nyereséget bennhagyták.

 

Ebben társtulajdonos a ciprusi Minotax International, amely a tárca korábbi közlése szerint nem offshore jellegű. Ehhez képest a térítés ellenében beszerezhető cégkivonat a cég státusát egyértelműen offshore-ként tüntette fel. A Minotax igazgatói között egyedüli magyar Sándor Kornél, aki feltűnik számos, offshore-szerű hálózatok közötti, Seszták Miklóssal kapcsolatba hozható ügyletnél.

Az autószalon kisvárdai székhelye otthont ad egy sor, zömében ukrán Amway-ügynök kényszervállalkozásának. Itt üzemel egy autófényező műhely is, amely a mögötte fellelhető bonyolult cégháló ellenére EU-támogatást is igényelt, s minthogy a Miniszterelnökség a cég hátterét átláthatónak minősítette, megnyílt az út az igényelt uniós pénzek lehívása előtt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.