galéria megtekintése

Romokban a hitelezés

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 01. számában
jelent meg.

0 komment


Kriván Bence
Népszabadság

Jövő év végére a növekedési hitelprogramot a tervek szerint ki kellene hogy szorítsa a kereskedelmi banki ajánlatok dömpingje. Ennek egyelőre semmi jele, sőt a vállalati hitelállományból 222 milliárd forint tűnt el egy év alatt.

Nagyon messze van még a jegybank által kívánatosnak tartott szinttől a hazai hitelezés: ahelyett, hogy a fenntartható fejlődéshez szükséges 6-7 százalékkal bővült volna az állomány, 3,4 százalékos csökkenést mértek, ennyivel volt kisebb a hitelállomány a második negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a hitelezési folyamatokról készített friss negyedéves jelentéséből az is kitűnik, hogy a növekedési hitelprogram (nhp) egyfajta infúzióként szolgál, a Matolcsy György vezette intézmény ezzel próbálja felpumpálni a tavalyi feszített növekedési tempónál többre egyelőre reálisan nem képes magyar gazdaságot. A kis- és középvállalatok (kkv) finanszírozását felvállaló nhp kihelyezett állománya 15,6 százalékkal növekedett egy év alatt, s már 841 milliárdnál jár. A teljes kkv-szektor hitelállománya ugyanakkor csupán szerény 1,8 százalékkal nőtt, holott felzárkózásukhoz, versenyképességük javításához az MNB szerint folyamatosan tíz százalék körüli bővülésre lenne szükség. A monetáris tanács ősszel tekinti át a 2016 végén kifutó nhp állását, elvileg addigra a kereskedelmi bankoknak „ki kellene szorítaniuk” a jegybankot a vállalati hitelezésből.

Infúzióval is ingatag a gazdaság
Infúzióval is ingatag a gazdaság
Kurucz Árpád / Archív

 

Fábián Gergely, a szakterület igazgatója szerint a teljes vállalati hitelállomány 222 milliárd forinttal csökkent. A váratlan esést néhány nagyvállalati tranzakcióval, így például hitelleépítésekkel, hazai hitel közvetlen külföldi kiváltásával vagy adósságkonszolidációval magyarázta a jelentés hétfői bemutatásán. A kkv-k egy része pedig már az új uniós költségvetés olcsó fejlesztési forrásainak lehívásában gondolkodik, ezért halasztja hitelfelvételét.

Pedig a feltételek egyre kedvezőbbek, az 1,35 százalékra leszorított alapkamat a hitelkamatok lemorzsolódását és a felárak csökkenését eredményezte, ami Fábián szerint csak részben hasznos, hiszen a megbízható adósok juthatnak olcsó forrásokhoz. Paradox módon mégis jobb lenne egy kicsit magasabb kamatszint megjelenése a piacon, hogy a kockázatosabb, de fizetőképes vállalati kör is tudjon miből fejleszteni. Jelenleg azonban ilyen termékek nem érhetők el a piacon, csak az alacsonyabb kockázatot jelentő cégek találnak megfelelő ajánlatot.

A háztartásoknál sem érezhető egyelőre az eladósodási vágy, a lakosság az elszámolási hullámban inkább adósságai rendezését tartja előbbre valónak, mint a hitelfelvételt. A háztartási állomány az első negyedévit minimálisan meghaladva ezúttal 14 százalékkal, 58 milliárd forinttal zsugorodott. Biztató jeleket is lehet látni, az MNB-nél a lakossági hitelfelvételek kilencszázalékos bővülését ennek nevezik, igaz, a bázis rendkívül alacsony volt. Az új folyósítású lakáshiteleknél viszont 30 százalékos volt az éves növekmény, és általánosan jellemző, hogy a cégek és a lakosság is a hosszú futamidejű hiteleket keresi. Fábián Gergely hozzátette: a kereskedelmi bankok a lakáshitelek feltételein nem akarnak enyhíteni, minden más esetben azonban hajlanak az engedékenységre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.